Плодни полумесец

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Плодни полумесец

Плодни полумесец се налази у југозападној Азији и североисточној Африци, а састоји се од плодних подрегиона Месопотамије и Леванта. Кроз овај регион протичу четири велике реке: Нил, Јордан, Еуфрат и Тигар.

С јужне стране је омеђен Сиријском пустињом а са северне Анадолијом. Протеже се од источне обале Средоземног мора до Персијског залива захватајући територију површине између 400.000 и 500.000 km².

Због богатог историјског наслеђа ово подручје се често назива колевком цивилизације[1] и сматра се местом настанка писмености и открића точка.

Назив Плодни полумесец је сковао амерички археолог Џејмс Хенри Брестед (енглески: James Henry Breasted) са Универзитета у Чикагу инспирисан чињеницом да је реч о плодној територији чији облик подсећа на полумесец.

Ововремене државе чије се територије налазе сасвим или једним делом унутар Плодног полумесеца су Ирак, Израел (са Палестином), Јордан, Либан, Сирија, део североисточног Египта и мали део југозападне Турске као и западног Ирана.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Мезолитске основе неолитских култура у Јужном Поморављу, Драгослав Срејовић, Електронско издање — заједнички подухват ТИА Јанус и Арс Либри, Београд, 2001, Приступљено 15. априла 2011.

Спољашње везе[уреди]