Поваљски праг

С Википедије, слободне енциклопедије

Поваљски праг је средњевековни писани споменик српско-старословенског језика на ћирилици. То је натпис на надвратнику (прагу) цркве Св. Јована Крститеља у месту Повља на Брачу, исклесан око 1184. године[1].

Изнад натписа је крст, а испод пише да је мајстор Радоња на старохришћанској крстионици, која је требала послужити као манастирска црква, направио врата и да је кнез Бречко подарио манастиру земљишне поседе на острву.

То исто се наводе и у Поваљској листини. Старешина манастира Ратко наложио је око 1184. године, приликом рестаурације манастира, да се пробију врата усред западног зида цркве-крстионице. Мајстор Радоња је приликом обнове манастира урезао на горњем прагу нових врата сљедећи ћирилични натпис:  “‘Ја, мајстор Радоња, сазидао сам ова врата ради Господина Бога, и да имам дијела у овој цркви.’’[2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Видовдан (2018). „https://vidovdan.org/kultura/najstariji-cirilicni-spomenici-iz-povalja-na-bracu-povaljski-prag-iz-1184-i-listina-iz-1250/, https://vidovdan.org/kultura/najstariji-cirilicni-spomenici-iz-povalja-na-bracu-povaljski-prag-iz-1184-i-listina-iz-1250/”. https://vidovdan.org/kultura/najstariji-cirilicni-spomenici-iz-povalja-na-bracu-povaljski-prag-iz-1184-i-listina-iz-1250/ (на језику: српски).  Спољашња веза у |website=, |title= (помоћ)
  2. ^ „Поваљски натпис – Виртуелни музеј српског језика” (на језику: српски). Приступљено 2023-03-10.