Подводни рагби

С Википедије, слободне енциклопедије
„Добацивање“ у Подводном рагбију
Терен за Подводни рагби

Подводни рагби (ПВР) је подводни спорт где игра укључује две екипе које се труде да стекну контролу над благо негативно пловном лоптом (испуњена је сланом водом) и убаце је у тешку металну канту на дну базена која служи као гол противника. Овај спорт је настао из фитнес тренинг режима који су постојали у западно-немачким ронилачким клубовима раних 1960-их и има мало тога заједничког са рагбијем, осим имена. Због обруча који служе као голови се боље може упоредити са кошарком, али без тапкања лопте и под водом. Признат је од стране Светске федерације за подводне активности (ЦМАС) 1978. године, а светско првенство је први пут одиграно 1980. године.

Игра[уреди | уреди извор]

Игра се под водом у базену дубине од 3,5 до 5м са два гола (тешке металне канте обима од око 40 цм) на дну базена. Два тима (плави и бели), сваки са по максимално шест играча (плус максимално шест измена), покушавају постићи гол слањем благо негативно пловне лопте (испуњене сланом водом) у гол противника. То је брза и исцрпљујућа игра; зато се изводе летеће измене, без паузе.

Лопта може бити бачена у било ком смеру, али не сме да напусти воду. Лопта „лети“ око 2м или 3м пре него што је заустави отпорност воде. То значи да су добра тактика и добро (тродимензионално) позиционирање кључни елементи игре. Играчи могу користити различите способности: снагу, брзину, покретљивост или једноставно ниску потрошњу кисеоника и све те способности су подједнако важне.

Подводни рагби не игра много људи на свету, тако да се често игра у мешовитим мушко-женским екипама.

Управно тело[уреди | уреди извор]

Управно тело је Светска федерација за подводне активности (ЦМАС), Комисија за подводни рагби.[1] Од јуна 2013. године, следеће земље и територије су повезане са Комисијом: Аустрија, Босна и Херцеговина, Колумбија, Кипар, Чешка Република, Данска, Финска, Немачка, Хонгконг, Мађарска, Италија, Јапан, Норвешка, Русија, Јужна Африка, Шпанија, Шведска, Швајцарска, Турска, Сједињене Америчке Државе и Венецуела.[2]

Међународна такмичења[уреди | уреди извор]

Државна првенства у Европи се одржавају за сениоре од 1978. године и за јуниоре од 1986. године. Светска првенства се одржавају од 1980. године. Број регионалних такмичења се такође одржавају — ту су укључени и Међународни турнир у подводном рагбију, затим Куп шампиона у Европи и Северно-амерички турнир у подводном рагбију у Северној Америци.[3][4][5]

Одбрамбени захват током утакмице у Подводном рагбију у Сиднеју, Аустралија
Одбрамбени захват током утакмице у Подводном рагбију у Сиднеју, Аустралија

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ 'Rugby', http://www.cmas.org/underwater-rugby Архивирано на сајту Wayback Machine (3. фебруар 2021), retrieved 30/08/2012.
  2. ^ „Federations (Underwater rugby)”. Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques. Архивирано из оригинала 21. 02. 2014. г. Приступљено 7. 6. 2013. 
  3. ^ „Championships Archive”. CMAS. Архивирано из оригинала 14. 12. 2014. г. Приступљено 7. 6. 2013. 
  4. ^ „3rd. North American Underwater Rugby Tournament Results”. USA Underwater Rugby. Приступљено 7. 6. 2013. 
  5. ^ „CHAMPIONS CUP”. championscup@uwr24.de. Архивирано из оригинала 26. 07. 2013. г. Приступљено 7. 6. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]