Подручје управљања стаништем „Горњи ток Неретве“

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
IUCN категорија IV (станиште)
Gornja Neretva 1.jpg
Поглед са водопада Шиштице на горњи ток Неретве
МјестоБосна и Херцеговина  БиХ
Управљачко тијелоРепублички завод за заштиту културно историјског и природног насљеђа

Географија и хидрографија[уреди]

Географски и хидролошки Неретва је подељена на три тока - горњи, средњи и доњи.[1] Горњи ток реке Неретве назива се још и Горња Неретва и обухвата огромно подручје, бројне потоке и изворишта, три главна језера у близини саме реке као и планине планине Трескавицу и Зеленгору, шуме, флору и фауну подручја.
Укупна дужина Неретве је 230 км, а део реке, Горња Неретва је дуга 90 км. Такође, Неретва мења смер од Исток-Запада до Север-Југ, након изласка из Горње Неретве у средњи ток. Овим дјелом она протиче кроз општине Гацко, Калиновик и Коњиц.
Неретва је највећа крашка ријека у Динарским планинама на цијелом источном дијелу јадранског басена, која припада ријеци Јадранског слива. Укупна дужина је 230 км, од чега је 208 км у Босни и Херцеговини, док су коначни 22 км у Дубровачко-неретванској жупанији Хрватске.

Локације[уреди]

Извор[уреди]

Река Неретва извире испод планинског седла познатог као Гредељ, дијела планине Јабука, на надморској висини 1227 м.[2] Извор ријеке Неретве се састоји од пет индивидуалних врела у шумама и стрмим падинама гредељског гребена. Већ дуги низ година постоји на граници најстаријег националног парка у Босни и Херцеговини, НП Сутјеска са својом првобитном шумом Перућица.

Борачка клисура[уреди]

Неретванска клисура је заправо широка долина, широка између 1 и 20 километара, звана Борач. Ипак, због своје позиције међу великим планинским ланцима, Борач има врло стрм пад. У овом подручију надморска висина износи 500-600м надморске висине.[3] Неколико главних изворишта значајно допуњују ријеку Неретву, од којих су најважнија и највећа количина свеже и питке воде долази изворишта "Крупац" и "Придворица". Долина Борача завршава један километар узводно од улаза у мали планински град Улог, у исто вријеме почиње долина Улога.

Улошка долина и Улог[уреди]

Улог је мали планински град у Долини Каштана на обали Неретве, окружене великим планинским ланцима Зеленгора, Лелије, Црвња и Трескавица. Град су основале Османлије, на старом караванском путу од Мостара преко Невесиња на путу до Истанбула.

Јабланичко језеро и Коњиц[уреди]

Јабланичко језеро је велико вјештачко језеро на ријеци Неретви, одмах испод Коњица гдје Неретва накратко улази у широку долину. Језеро је настало 1953. године након изградње велике е хидроелектране у близини Јабланице. Језеро има неправилни издужени облик. Његова ширина варира дуж своје дужине. Језеро је популарна дестинација за одмор у Босни и Херцеговини. Пливање, пловидба и посебно риболов су популарне активности на језеру. Многе викендице изграђене су дуж обале језера. У екосистему језера постоји 13 врста рибе.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Hidrografske karakteristike BiH”. Federalni hidrometeorološki zavod. Приступљено 23. 9. 2018. 
  2. ^ „Неретва - Зелена љепотица”. Акваристи. 3. 30. 06. 2013. Приступљено 23. 9. 2018. 
  3. ^ (PDF) http://www.zeleni-neretva.ba/pdf/Gornja%20Neretva_brosura.pdf.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)