Поздрав са три прста

Из Википедије, слободне енциклопедије
П3п.jpg
Кошаркаш Александар Павловић поздравља са три прста

Поздрав са три прста се сматра за српски национални поздрав једном руком са отвореним палцем, кажипрстом и средњим прстом.

Поздрав је сличан поздраву са два прста (Ве-поздрав) којег користе други народи, а који означава победу (види битка код Азенкура).

Значење поздрава[уреди]

Паја Јовановић - Таковски устанак

Поздрав је популаризовао Вук Драшковић, лидер Српског покрета обнове током деветомартовских демонстрација 1991. године у Београду.

На том митингу то је представљало три захтева које је СПО захтевао да се испуне.

Вук је изјавио да му је инспирацију за тај поздрав дала слика устанка у Такову 1815. године, на којој кнез Милош Обреновић држи подигнута три прста. [1]

Такође, тај поздрав је на просторима Српске Крајине популарисао академик др Јован Рашковић, али по речима његове ћерке Санде, он није дао објашњење зашто тако поздравља.[1]

Касније је тај поздрав добио и друга тумачења и прерастао у општи српски поздрав.

Поздрав представља аналогију са начином крштења православаца, са три прста десне руке, који симболизују Светог Оца, Светог Сина и Духа Светог[2].

Такође поздрав може да симболише и „један прст за Светог Саву, други прст за Његоша, и трећи прст за Карађорђа“.[3]

Коришћење[уреди]

За разлику од Ве поздрава који је везан за победу, српски поздрав са три прста нема то значење.

Користи се и у свакодневном поздрављању углавном међу млађом и средњом полулацијом и једноставно представља поздрав некоме ко је далеко за традиционалне поздраве руковањем или говором.

Обичај је да се одговори истим поздравом.

Поздрав са три прста су углавном популарисали српски спортисти.

Познати су поздрави са три прста које су својим саиграчима и публици упућивали Владе Дивац[4], Саша Ђорђевић, Владимир Вујасиновић[5], Новак Ђоковић[6] и многи други.

Када су освојили Европско првенство у кошарци 1995., целокупна југословенска репрезентација је подигла три прста.

Саша Ђорђевић је, подижући три прста, изјавио: „Нећемо да провоцирамо. Само - то је Србија, то смо ми, то сам ја - ништа више. То је мој понос.“ [7]

На Олимпијским играма у Пекингу 2008. године, председник Републике Србије, Борис Тадић, подигао је три прста на обе руке док је Олимпијски тим Србије у дефилеу улазио на стадион „Птичије гнездо.“

Контроверзе[уреди]

Иако постоје фотографије на којима се виде нацистички официри у Немачкој и Хрватској како приликом полагања заклетве држе уздигнута састављена три прста, српски поздрав сем сличности нема ништа заједничко са тим.

Током ратних операцијау Хрватској и Босни и Херцеговини српски војници су користили овај поздрав. Због тога припадници других етничких група на Балкану, посебно Бошњаци и Хрвати овај поздрав често сматрају провокацијом.

Поготово у Хрватској овај гест се сматра провокацијом[тражи се извор] или се приписује националистима [8].

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]