Покумтак

С Википедије, слободне енциклопедије
Покумтаци
Географска распрострањеност Покумтака пре контакта са Енглезима
Језици
Покумтачки језик
Религија
Традиционална племенска религија
Сродне етничке групе
Остали алгонквински народи

Покумтаци, Покомтаци, Индијанци Дирфилда или Дирфилд Индијанци су алгонквински народ, који је пре контакта са Енглезима насељавао западне делове Масачусетса.

Насеља[уреди | уреди извор]

Покумтаци су насељавали област чије средиште се налазило око ушћа реке Дирфилд у реку Конектикат у данашњем округу Френклин. Покумтачка земља је обухватала и велике делове данашњих округа Хампден и Хемпшир, као и области у данашњем северном Конектикату и јужном Вермонту.

Главно насеље било им је село које се такође звало Покумтак, у близини данашњег Дирфилда.[1]

Језик[уреди | уреди извор]

Њихов, данас изумрли језик, део је алгонквинске породице језика, вероватно најближе сродан вампингерском и мохиканском језику, који су били у употреби у долини реке Хадсон.[2]

Етнографија[уреди | уреди извор]

Мало се зна о народу Покумтак, али верује се да су они вероватно водили начин живота сличан суседним народима у Новој Енглеској. Њихов начин живота је био полуномадски, били су ловци-сакупљачи, који су ловили дивљач у шумама Нове Енглеске и ловили рибу у реци Конектикат, али су се бавили и узгојем пољопривредних култура као што су кукуруз, пасуљ и тиквице.

Историја[уреди | уреди извор]

Долина око средњег тока реке Конектикат, у којој се налазила већина покумтачких насеља.

Покумтаци су десетковани епидемијама малих богиња након контакта са Енглезима. Они нису имали природни имунитет на нову болест због чега је стопа смртности била огромна. Поред тога, имали су велике губитке у људству због учешћа у ратовима које су између себе водили Холанђани, Енглези и Французи и њихови Индијански савезници.[3]

Покумтаци су првобитно били савезници Нарагансета и матабесетског племена Танксиза, са којима су ратовали против пеквотског, а касније мохиганског поглавице Ункаса. Касније су били део савеза староседелачких народа Нове Енглеске под вођством Вампанога, који је ратовао против Енглеза у Рату краља Филипа.[2]

На крају рата, многи Покумтаци, Нипмаци и припадници других староседелачких народа побегли су у село Шагтикок, на реци Хадсон. Остали су тамо до 1754. године и избијања Француског и индијанског рата (1754-1763), када се већина придружила Абенацима у селу Сен Франсоа ду Лак (аб. Оданак) у Квебеку, или се преселила даље на запад.[4] Мале групе су остале у Масачусетсу све до 19. века, али већина је побегла на север или је изгубила свој народни идентитет и стопила се са суседним народима путем мешовитих бракова. Многи данашњи Абенаки из Њу Хемпшира, Вермонта и Канаде су делимично покумтачког порекла.

Један од најпознатијих Покумтака је био поглавица Ваванотеват (1670–1750), познатији као Греј Лок. Он је чувени ратник, који је предводио Абенаке у походима на Масачусетс након што је већина његових саплеменика напустила ову државу. Маунт Грејлок у Беркширима је названа по њему.[5]

Села која се доводе у везу са Покумтацима[уреди | уреди извор]

У популарној култури[уреди | уреди извор]

Покумтаци су поменути у новелиДанички ужас” (енгл. The Dunwich Horror) Хауарда Филипса Лавкрафта као градитељи камених кругова у брдима око измишљеног села Данича.[8]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hodge, Frederick W. (1910). „Pocumtuc”. Handbook of North American Indians. Washington, DC.: Government Printing Press. стр. 270. 
  2. ^ а б Swanton, John R. The Indian Tribes of North America, pp. 23-24. Smithsonian Institution Bureau of American Ethnology Bulletin 145. Washington DC.: Government Printing Office, 1952.
  3. ^ Thomas, Peter A. In the Maelstrom of Change: the Indian Trade and Cultural Process in the Middle Connecticut River Valley: 1635–1665. Ph.D. dissertation, Department of Anthropology, University of Massachusetts—Amherst, 1979
  4. ^ Spady, James O'Neil. "As if in a Great Darkness: Native American Refugees of the Middle Connecticut River Valley in the Aftermath of King Philip's War: 1677-1697," Historical Journal of Massachusetts, Vol. 23, no. 2 (Summer, 1995), 183-197.
  5. ^ Pocumtuck
  6. ^ De Forrest, John W. "History of the Indians of Connecticut from the Earliest Known Period to 1850", Connecticut Historical Society, 1852, p. 219.
  7. ^ Tercentenary Commission of the State of Connecticut, "Tercentenary Pamphlet Series". Committee on Historical Publications, 1933, p. 27.
  8. ^ The Dunwich Horror

Спољашње везе[уреди | уреди извор]