Полиомијелитис

Из Википедије, слободне енциклопедије
Полиомијелитис
Polio lores134.jpg
Човек са атрофијом десне ноге услед полиомијелитиса
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалност заразна болест
ICD-10 A80, B91
ICD-9-CM 045, 138
DiseasesDB 10209
MedlinePlus 001402
eMedicine ped/1843 pmr/6
MeSH C02.182.600.700

Полиомијелитис или дечја парализа, често скраћено полио (лат. Poliomyelitis (epidemica anterior acuta), од грч. πολιομυελίτις у значењу „упала сиве мождине“) је акутна инфективна болест коју изазива полиовирус. Веома је заразна и преноси се орално-фекалним путем.

У 90-95% случајева зараза не изазива никакве симптоме, док у 3% случајева вирус продире у централни нервни систем. Ту изазива асептични менингитис, и у 0,1-0,5% случајева уништава моторне неуроне и доводи до слабости мишића и парализе. Половина оних који доживе парализу кроз месец дана (максимално 6 до 8 месеци) доживи повраћај функције, а четвртина делимично поврати парализоване функције. Могући су смртни случајеви када парализа онемогући нормално дисање и гутање. Неки од ових пацијената се могу спасти апаратима за вештачко дисање, који се примењују до опоравка функције или доживотно.

Три основна типа полиомијелитиса су: спинални (79%), булбарни (2%) и спинално-булбарни (19%). Спинални полио изазива слабост или парализу једног или два уда, при чему чулни осећај остаје очуван. Булбарни полио утиче на дисање, говор и гутање. Спинално-булбарни полио је комбинација ове две варијанте.

Полиомијелитис нарочито напада децу у узрасту 3 до 8 година (отуда назив „дечја парализа“). Прогноза болести код одраслих је доста гора.

Полиомијелитис је хиљадама година постојао као ендемска болест и није привлачио много пажње до 1880-их када су у Европи, а затим и Северној Америци, избиле епидемије.

Вакцинација[уреди]

Орална вакцинација против дечје парализе

За заштиту од полиомијелитиса данас постоје ефикасне вакцине. Прву вакцину је 1952. развио Џонас Салк, а ово отриће је јавно објављено 1955. Алберт Сабин је творац оралне полио вакцине која је у употреби од 1962. Обе ове вакцине су у употреби данас.

О томе како ова вакцина сада шири полио него оно што потискује, објавио је неколико радова др Вера Сцхеибнер, независни истраживач. Полио вакцина се примењује по први пут свака беба ОБАВЕЗНО када дође до старости два месеца, а затим још три пута на свака два месеца. Укупно детета "Нумб" вируса полио убризгати четири пута. Шта су заправо "Нумб" вируси, видећемо касније. У Југославији је уведен тражена полио вакцина 1961. године.

Свет је снимио неколико великих избијања дјечије парализе. Први велики епидемија забележена 1894. године, а потом у 1916. Највећи је у Сједињеним Америчким Државама у периоду од 1945. до 1949. године епидемија полиомијелитиса у Југославији 1956. године, регистривано 854 пацијената. Епидемија и даље дешавају повремено. Полио вирус (којих има најмање три врсте) изазива грозницу, повраћање, конвулције, парализу ... чудно. Наведени симптоми нису типични за различите тровања.

Када је у питању полиомијелитиса постоје независне студије које су данас већина лекара није познато, пошто су медицински књиге лако - избачен. Ово истраживање, које је спроведено Др. Мортон. С Бискинд после избијања велике епидемије дечије парализе у Сједињеним Америчким Државама 1945. године сам председник САД Френклин Д. Рузвелт је постао жртва ове болести. Своја вишегодишња истраживања у којим је повезао масовно тровање пестицидима, посебно ДДТ чија епидемија дечије парализе Бискинд је објављена 1953. године у "Америчком Журналу за болести дигестивног тракта". Бискинд је такође истакао да је најважнија карактеристика све већег броја случајева дјечије парализе то што се он идентично повећавао код људи и домаћих животиња. Епидемија и 1945 је формирана у исто време.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Star of life.svg     Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).