Понтијак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Понтијак
Pontiac-chief-artist-impression-414px.jpg
Понтијак
Датум рођења cca1720.
Место рођења Great Lakes region
Датум смрти 20. април 1769. (48/49 год.)
Место смрти Кахокија (Илиноис)

Понтијак или Обвандијаг (cca1720.20. април 1769) био је вођа племена Отава који је постао познат по својој улози у Понтијаковом рату (1763—1766) америчких Индијанаца против британске војне окупације региону Великих језера након победе у Француском и индијанском рату. Значај Понтијака у рату који носи његово име још није разјашњен. Извори из 19. века га представљају као војног генија и вођу побуне, али неки каснији историчари тврде да је његова улога била преувеличана. Данањши историчари га сматрају за важног локалног вођу који је утицао на шири покрет који није предводио.

Рат је почео у мају 1763. када је Понтијак са 300 следбеника покушао препадом да заузме Форт Детроит. Његов план је осујећен па је започео опсаду тврђаве, а на крају му се оридружило више од 900 ратника из неколико племена. У међувремену су гласници пренели вести о Понтијаковој акцији и рат се проширио далеко ван области Детроита. У јулу 1763. Понтијак је победио британски одред у бици код Блади Рана, али није био у стању да заузме тврђаву. У октобру је прекинуо опсаду и повукао се на територију Илиноиса.

Иако Понтијаков утицај је опао око Детроита због неуспеле опсаде, стекао је углед пошто је наставио да подстиче на отпор Британцима. Тражећи начин да окончају рат, британски званичници су уложили велике дипломатске напоре пред Понтијаком. У јулу 1766. Понтијак је склопио мир са британском управником за индијска питања Сер Вилијамом Џонсоном. Пажња коју су Британци посветили Понтијаку изазвала је озлојеђеност међу осталим вођама Индијанаца, нарочито што је Понтијак тврдио да има већи ауторитет него што је заиста поседовао. Изопштен међу Индијанцима, 1796. године убио га је припадник индијанског племена Пиорија.