Породица Тарана

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Породица Тарана, (енгл. Bringing Up Father) је сатирични стрип америчког цртача стрипа Џорџа „Џоа“ Макмануса (енгл. George „Geo” McManus) који је редовно излазио од 1913. do 2000. године. [1]

Tarana03.JPG

Ликови и радња[уреди | уреди извор]

„Породица Тарана“ у преводу Миодрага Илића

Главни ликови су Тарана (енгл. Jiggs), простодушни зидарски помоћник ирског порекла који је освојио милион долара на лутрији [2] и који у животу жели само добар провод са „пајташима“ уз криглу пива и „папке у сафту“ или „купус са свињаријама“ у омиљеној кафани „Код Тоше на ћоше“ и његова жена Магда (енгл. Maggie), типична скоројевићка која се из све снаге труди да га спречи у томе, јер се то никако не уклапа у њено виђење отмености коју носи новостечно богатство. Магда, као и свака отмена дама, узима часова клавира и радо пева, уз Таранино гласно негодовање и још гласније завијање њиховог пса Фифике.

Међу споредне ликове спадају лепа Нора, Таранина и Магдина кћерка која немилице троши, њихова гротескно гојазна куварица, батлер, Таранини „пајташи“ којих је обично тројица, као и Магдин брат Тика Луфтика – нерадник који вечито зајми паре, а у каснијим годинама и Чупко - брадати и дугокоси „битник“.

Осим по живописном језику и врцавом хумору, стрип је остао запамћен и по елегантној графици која представља сјајне примере арт декоа и сецесије.

Успех изван САД[уреди | уреди извор]

Тарана испред кафане „Код Тоше на ћоше“

Стрип је доживео велики успех и ван граница САД, посебно у Норвешкој и Турској, где га је је највећи дневни лист „Хиријет“ (тур. Hürriyet), објављивао у дневним епизодама све до деведесетих под именом тур. Güngörmüşler, као и у Финској, где је Туево Толио (фин. Teuvo Tolio) 1939. године снимио прву целовечерњу тонску филмску адаптацију.

Стрип „Породица Тарана“ је у Југославији био веома популаран. Први пут је објављен 1935. у стрип ревији „Цртани филм“, додатку „Југословенских илустрованих новина“. [3]

Од 1. септембра 1954. до 1989. излазио је у дневним епизодама од једног каиша у листу Вечерње новости, а спорадично и у стрип ревији Стрипотека, као кратки стрип од једне табле, или у дужим епизодама.

„Породица Тарана“ је остала запамћена по изузетном преводу тадашњег уредника „Новости“, касније драмског писца и уредника Телевизије Београд, Миодрага Илића, који је вештом и изузетно духовитом адаптацијом успео у потпуности да дочара читаоцима изворни дух овог стрипа. [4]

Дневна епизода породице Тарана у „Вечерњим новостима” из 1969 године

Породица Тарана у другим медијима[уреди | уреди извор]

Огроман успех стрипа који се вешто поигравао етничким и социјалним стереотиповима, као и америчким сном, послужио је као основа и инспирација за позоришне представе, шлагере, као и игране и анимиране филмове.

Магда и Тарана у сцени из представе из 1914.

На Бродвеју је већ 1914. постављена истоимена представа, која је остварила запажен успех, па су убрзо уследили и наставци „Породица Тарана на Флориди“ (енгл. Bringing Up Father in Florida),, „Породица Тарана на Бродвеју“ (енгл. Bringing Up Father on Broadway), „Породица Тарана у Ирској“ (енгл. Bringing Up Father in Ireland), „Породица Тарана у иностранству“ (енгл. Bringing Up Father Abroad) и „Породица Тарана на Вол Стриту“ (енгл. Bringing Up Father in Wall Street). [5]

На тему овог стрипа снимљен је и читав низ кратких играних и анимираних филмова, али и више дугометражних:

  • Породица Тарана (енгл. Bringing Up Father) из 1928, нема комедија у режији Џека Конвеја (енгл. Jack Conway).
  • Финска, целовечерња тонска филмска адаптација по имену фин. Vihtori ja Klaara у режији Туева Толија (фин. Teuvo Tolio) из 1939. Овај филм је значајан као прва тонска дугометражна комедија снимљена по стрипу.
  • Породица Тарана (енгл. Bringing Up Father) из 1946. у режији Едварда Ф. Клајн (енгл. Edward F. Cline), у којој се појављује и Џорџ Макманус у сопственој улози. Овај филм је до 1950. доживео још четири наставка, а серија је прекинута смрћу главног глумца Џоа Јула (енгл. Joe Yule).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]