Портал:Јужни Судан/Изабрани чланак

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци
[уреди извор]

Јануар[уреди извор]

Јужни Судан је афричка држава која је настала отцепљењем од Судана, након референдума 2011. године, а званично проглашењем независности 9. јула 2011. године. Претходно је функционисала као аутономна област од 1972. до 1983. и потом у периоду од 2005. до 2011. године.

Око 1500. године територија данашњег Јужног Судана била је под контролом говорника централносуданских језика, међу којима су се бројношћу истицали Динке, Шилук и Луо. Они су дошли из мочварних предела Суда, а на основу археолошких истраживања утврђено је да су ови простори били насељени сточарима још око 3000. године пне. даље...


уреди

Фебруар[уреди извор]

У Јужном Судану говори се преко две стотине различитих језика. Према Уставу државе званични језик је енглески, а осим њега признато је још око 200 регионалних, међу којима су са највећим бројем говорника динка, нуерски, занде, арапски и др.

Према члану 6. став 2. Устава Јужног Судана, званични језик је енглески. Његова употреба произишла је из колонијалне прошлости Судана у којој је Велика Британија држала ове просторе под својим протекторатом. даље...


уреди

Март[уреди извор]

Малакал (арапски: ملكال‎) је град у јужном Судану, управно седиште вилајетa Горњи Нил (A'ali an-Nil).

Малакал лежи на источној обали Белог Нила, нешто северније од ушћа реке Собат у Бели Нил, око 700 км јужно од Картума. Малакал је био седиште гарнизона средишње владе из Картума за време Суданских грађанских ратова, између Севера и Југа, који су трајали од оснивања Судана, па све до 2005. Последња већа битка код Малакала била је у новембру 2006., данас је Малакал миран град, део аутономног Јужног Судана. даље...


уреди

Април[уреди извор]


Бели Нил (арап. النيل الأبيض — an nīl al 'abyaḍ) је река у екваторијалној Африци, један од главних саставница реке Нил, заједно са Плавим Нилом. Настаје у Бурундију и протиче кроз Танзанију, Уганду, Јужни Судан и Судан на дужина од око 3,700 километара. Прима велики број притока од којих су најзначајније Кагера, Бахр ел Газал и Собат. За изворишни крак Белог Нила узима се река Лувиронза која настаје у Бурундију на 2.700 метара надморске висине близу места Бурури. даље...


уреди

Мај[уреди извор]

Јеј је град у вилајету Централна Екваторија у Јужном Судану. Налази се 30-ак километара од границе са ДР Конгом и 80-ак од границе са Угандом. Према подацима из 2011. године у граду живи 185.000 становника највише захваљујући великом броју избеглица и имиграната у последњих 30 година. Смештен је на истоименој реци.

Јеј се налази у истоименом округу, а удаљен је приближно 170 километара југоисточно од главног града Џубе. У граду се налази Универзитет пољопривреде и механике, као и аеродром. Пре 1980-их град је био познат као „Мали Лондон“, јер је имао развијену трговину, туризам, велики број хотела и угоститељских објеката. даље...


уреди

Јун[уреди извор]


Фудбалска репрезентација Јужног Судана представља државу у фудбалу и под управом је Фудбалског савеза Јужног Судана. Селектор репрезентације је Зоран Ђорђевић, а домаће утакмице се играју на стадиону у главном граду Џуби. Репрезентације је своју прву незваничну међународну утакмицу одиграла 10. јула 2011. године на свом стадиону против кенијског клуба ФК Тускер, а резултат је био 3:1 за госте.

Прву званичну утакмицу селекција Јужног Судана је одиграла на домаћем терену 10. јула 2012. године, против репрезентације Уганде. Меч је завршен резултатом 2-2, а свој први историјски гол постигао је играч Џејмс Џозеф.

даље...


уреди

Јул[уреди извор]

Џуба (арап. ‏جوبا‎ Dschūbā) је главни град Јужног Судана, и административно седиште вилајета Централна Екваторија. По подацима из 2007. у граду живи 172.730 становника, иако процене базиране на авионским снимцима овај број стављају на 250.000. Џуба је један од градова са најбржим растом становништва у свету, што је последица развоја индустрије експлоатације нафте. Кина предњачи међу страним инвеститорима.

Град је удаљен 1200 километара од Картума и лежи на западној обали Белог Нила. У овом подручју живи племе Бари. Мала група грчких трговаца је овде 1922. основала прво насеље. Џуба је била центар јужних побуњеника у Суданском грађанском рату који је трајао од 1955. до 1972. Због дуготрајног рата мрежа путева у овом подручју ни до данас није сасвим разминирана и поправљена. даље...


уреди

Август[уреди извор]

Јужни Судан је афричка држава која је настала отцепљењем од Судана, након референдума 2011. године, а званично проглашење независности било је 9. јула 2011. године. Претходно је функционисала као аутономна област од 1972. до 1983. и потом у периоду од 2005. до 2011. године. Јужни Судан захвата површину од 619.745 км², на којој живи око девет милиона становника. Чине га три историјске и географске регије — Бахр ел Газал, Горњи Нил) и Екваторија.

Јужни Судан се налази у Источној Африци између држава Судан на северу, Етиопија на истоку, Кенија, Уганда, ДР Конго на југу и Централноафричка Република на западу. Смештен је на прелазу између регије Судан у екваторску Африку. У физичко-географском смислу Јужни Судан је централноафричка, екваторијална земља у долини Белог Нила. Простире се између 10° и 4° сгш и 25° и 35° игд. даље...


уреди

Септембар[уреди извор]


Јужни Судан је држава источне Африке у којој живи приближно 7 до 9 милиона становника, на простору од око 620.000 км². Становништво ове земље је етнички веома разнолико и састоји се из преко 200 народа. Сходно томе велики је и број језика који се користи на овом простору.

Најгушће су насељени јужни делови земље, а највећи градови су Џуба, Малакал, Вав, Јамбјо и др. Званичан језик је енглески, а у употреби су још динка, нуерски, бари језик, јужносудански арапски пиџин и многи други.

У погледу религијске припадности, народи Јужног Судана исповедају највише хришћанство, али значајан удео чине и традиционална афричка веровања (анимизам, спиритуализам).

даље...


уреди

Октобар[уреди извор]


Слобода вероисповести у Јужном Судану је загарантована Уставом. Становништво исповеда три различите религије — хришћанство, анимизам и ислам. Пре проглашења независности Јужни Судан је водио дуги грађански рат са северним Суданом, који је једним делом био последица верских разлика.

Најзаступљенија конфесија у Јужном Судану је хришћанство, које исповеда око 60% становништва, следи анимизам са приближно 33% и ислам око 6 процената.

даље...


уреди

Новембар[уреди извор]


Привреда Јужног Судана заснована је на принципу слободног тржишта. То је једна од најбрже растућих економија на свету, тренутно. Тачније, налази се на 17. месту по расту упркос актуелно нестабилном економском тренду. Главни адути Јужног Судана су нафта, гас, агруми и дрвна грађа. Званична валута у земљи је једна јужносуданска фунта. Упркос овим показатељима, становништво Јужног Судана је већином изузетно сиромашно, што је директна последица дугог грађанског рата.

даље...


уреди

Децембар[уреди извор]


Саобраћај у Јужном Судану веома је слабо развијен што је директна последица дугог грађанског рата, који је вођен на тим просторима. Инфраструктура је заостала, већим делом уништена и оштећена. Од 2005. године Влада тадашњег Аутономног региона Јужни Судан, ради на бројним пројектима обнове и развоја саобраћајних веза у држави, међу којима је изградња путева, осавремењавање аеродрома и изградња железнице. Додатна отежавајућа околност су специфични климатски услови овог поднебља. Највећи део земље лежи у субекваторијалном појасу који се одликује сменом кишним и сушних периода. У раздобљу мај-октобар добар део путева у Јужном судану је поплављен, недоступан и неупотребљив.

даље...


уреди