Пређи на садржај

Портал:Аутомобили

С Википедије, слободне енциклопедије

Добро дошли на  Портал Аутомобили

Фолксваген Буба
Фолксваген Буба


Изабрана фотографија


[[Датотека:|x350px| ]]

Изабрани чланак

Лого BMW-а
Лого BMW-а

BMW AG (IPA: О овој звучној датотеци /ˈbeːˈʔɛmˈveː/; изворно иницијализам за нем. Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft) немачка је мултинационална компанија која тренутно производи луксузне аутомобиле и мотоцикле, а такође је производила и авионске моторе до 1945. године.

Компанија је основана 1916. године и седиште јој је у Минхену (Баварска). BMW производи моторна возила у Немачкој, Бразилу, Кини, Индији, Јужној Африци, Уједињеном Краљевству и Сједињеним Државама. Године 2015, BMW је био дванаести највећи произвођач моторних возила на свету — са 2.279.503 произведена аутомобила. Породица Квант је дугогодишњи власник деоница компанија, а већи остатак деоница је фри-флоут.

Аутомобили се продају под брендовима BMW (уз подбрендове BMW M за перформанс моделе и BMW i за плагин електрична аута), Мини и Ролс-Ројс. Мотоцикли су на тржишту под брендом BMW Motorrad. Компанија има значајног удела у историји мотоспортова, поготово тјуринг ауто трка, Формуле 1, спортских трка и трке Isle of Man TT.

Да ли сте знали
  • Да возачи аутомобила сваке године у сударима убију више јелена него ловци.
  • Да је аутомобил најрециклиранији производ на свету.
  • Да Феррари сваки дан произведе само 14 аутомобила, док Тојота производи дневно 13.000 возила.
  • Да су популарни Фолксвагенови аутомобили Пасат, Поло и Џета имена добили по називима ветрова.
  • Да је назив Спачек за Цитроен 2CV настао од деминутива словеначке речи „спака” што значи наказа или ругоба.
  • Да се 75% свих аутомобила које је Ролс-Ројс икад произвео још увек налази у возном стању.
  • Да је Фолксавген буба најпродаванији аутомобил у XX веку
Приказ рада четворотактног мотора


Изабрана фотографија


[[Датотека:|x350px| ]]

Препоручени чланак

Мини је мали градски аутомобил који се производио у Уједињеном Краљевству, од 1959. до 2000. године. Првобитно га је производила компанија British Motor Corporation, а након тога њени наследници. Када се појавио на тржишту био је веома револуционарни аутомобил са попречно постављеним мотором, који је са мењачем дели резервоар уља. Мењач има четири брзине, а погон је на предњим точковима. Вентилатор хладњака је погоњен каишем преко мотора, због тога су хладњак и вентилатор постављени са леве стране, што доприноси смањењу дужине аутомобила. У дотадашњим аутомобилима, путницима су сметала кућишта точкова која су продирала дубоко у кабину, па су решење за то били мали точкови од 10 инча који су померени на саме углове каросерије чиме је добијено више места за путнике. Код система ослањања, коришћене су гумене уместо до тада стандардне опруге, а простор за ствари у вратима је добијен тако што је уграђен клизни прозор, који се отварао с лева на десно. Сва ова иновативна решења допринеле су укупном спољашњем смањењу возила, али и повећању унутрашњег простора за путнике и пртљаг.

Оригинални Мини сматра се иконом британске културе 1960-их година, а 1999. је проглашен за други најутицајнији аутомобил ХХ века. Био је веома популаран међу славним личностима, а поседовали су га сви чланови групе „Битлси”, глумица и певачица Твиги, принцеза Маргарета, Енцо Ферари, Питер Селерс, Стив Маквин и многи други. Прославио се и у учешћу у филмовима и телевизијским серијама, а међу којима најпопуларнија серија Мистер Бин, као и серијал филмова о Пинк Пантеру и филму Посао у Италији. У току 41. године дугој производњи, од априла 1959. до октобра 2000, укупно је произведено 5.387.862 примерака.

Остали Портали