Портал:Аутомобили

С Википедије, слободне енциклопедије

Добро дошли на  Портал Аутомобили

Мерцедес 123
Мерцедес 123


Изабрана фотографија


Изабрани чланак

Рубенс Барикело, један од возача који је доживео удес током тркачког викенда.
Рубенс Барикело, један од возача који је доживео удес током тркачког викенда.

Велика награда Сан Марина 1994. године је била трка у светском шампионату Формуле 1 одржана 1. маја 1994. године на аутомобилској стази „Енцо и Дино Ферари“ у италијанском граду Имоли. То је била трећа трка у светском шампионату Формуле 1 1994. године, а прва која је вожена у Европи. Тркачки викенд обележиле су трагичне погибије аустријског возача Роланда Раценбергера и троструког светског шампиона, Бразилца Аиртона Сене, као и велики број инцидената и удеса на самој стази у којима је повређено више возача. Спортски коментатор телевизије Би-Би-Си, Мари Вокер, описао је ову трку речима: „Колико мене памћење служи, ово је најцрњи и најтужнији дан у историји Великих награда Формуле 1.“

Михаел Шумахер је победио у трци након поновљеног старта. На конференцији за штампу одржаној по завршетку, изјавио је да „не може да се осећа задовољним, а камоли срећним након победе“, осврћући се на трагичне догађаје током тркачког викенда. Никола Ларини је освојио прве поене у својој каријери заузевши друго место, а трећепласирани возач је био Мика Хакинен.

Да ли сте знали
  • Да возачи аутомобила сваке године у сударима убију више јелена него ловци.
  • Да је аутомобил најрециклиранији производ на свету.
  • Да Феррари сваки дан произведе само 14 аутомобила, док Тојота производи дневно 13.000 возила.
  • Да су популарни Фолксвагенови аутомобили Пасат, Поло и Џета имена добили по називима ветрова.
  • Да је назив Спачек за Цитроен 2CV настао од деминутива словеначке речи „спака” што значи наказа или ругоба.
  • Да се 75% свих аутомобила које је Ролс-Ројс икад произвео још увек налази у возном стању.
  • Да је Фолксавген буба најпродаванији аутомобил у XX веку
Приказ рада четворотактног мотора


Изабрана фотографија


Шкода фабија спортска верзија
Шкода фабија спортска верзија

Препоручени чланак

Мини је мали градски аутомобил који се производио у Уједињеном Краљевству, од 1959. до 2000. године. Првобитно га је производила компанија British Motor Corporation, а након тога њени наследници. Када се појавио на тржишту био је веома револуционарни аутомобил са попречно постављеним мотором, који је са мењачем дели резервоар уља. Мењач има четири брзине, а погон је на предњим точковима. Вентилатор хладњака је погоњен каишем преко мотора, због тога су хладњак и вентилатор постављени са леве стране, што доприноси смањењу дужине аутомобила. У дотадашњим аутомобилима, путницима су сметала кућишта точкова која су продирала дубоко у кабину, па су решење за то били мали точкови од 10 инча који су померени на саме углове каросерије чиме је добијено више места за путнике. Код система ослањања, коришћене су гумене уместо до тада стандардне опруге, а простор за ствари у вратима је добијен тако што је уграђен клизни прозор, који се отварао с лева на десно. Сва ова иновативна решења допринеле су укупном спољашњем смањењу возила, али и повећању унутрашњег простора за путнике и пртљаг.

Оригинални Мини сматра се иконом британске културе 1960-их година, а 1999. је проглашен за други најутицајнији аутомобил ХХ века. Био је веома популаран међу славним личностима, а поседовали су га сви чланови групе „Битлси”, глумица и певачица Твиги, принцеза Маргарета, Енцо Ферари, Питер Селерс, Стив Маквин и многи други. Прославио се и у учешћу у филмовима и телевизијским серијама, а међу којима најпопуларнија серија Мистер Бин, као и серијал филмова о Пинк Пантеру и филму Посао у Италији. У току 41. године дугој производњи, од априла 1959. до октобра 2000, укупно је произведено 5.387.862 примерака.

Остали Портали