Портал:Бициклизам/Биографија 10

С Википедије, слободне енциклопедије

Федерико Мартин Бамонтес (шп. Federico Martín Bahamontes, Санто Доминго-Каудиља, 9. јун 1928) је бивши шпански професионални бициклиста, рођен у Толеду као Алехандро Мартин Бамонтес. Професионалац је био од 1953. до 1965. године. Бамонтес је победник Тур де Франса 1959. и шестоструки победник брдске класификације. Бамонтес је два пута освајао брдску класификацију на Вуелти, а има и једно друго место у генералном пласману.

Бамонтес је рођен у Санто Доминго Каудиљи, у Толеду. Током шпанског цивилног рата, Бамонтесов отац Јулијан се доселио са породицом у Мадрид, где су отворили тезгу са воћем и поврћем, Бамонтес је био достављач.

Бициклизмом је почео да се бави 1940. а професионалну каријеру почео је 1953. Бамонтес је био добар брдаш, због чега су му репортери дали надимак Орао из Толеда. Тур де Франс је освојио 1959. када је искористио борбу Жака Анкетила и Анрија Англада, који су наступали за различите менаџере и за Анкетила је било боље да победи анонимни Шпанац, него Англад. Бамонтес је на Туру освојио подијум још два пута и шест пута брдску класификацију, коју је освојио два пута на Вуелта а Еспањи и једном на Ђиро д’Италији.

Бамонтес је био добар брдаш, али лош на спусту, који због страха није хтео да вози сам. Једном је на Тур де Франсу на врху успона чекао друге возаче да стигну да би се спустио. Чекао их је једући сладолед поред пута.

Каријеру је завршио 1967. након чега је покренуо продавницу бициклала и мотора у Толеду. 2013. на 85 рођендан, на стотом Тур де Франсу, Бамонтес је проглашен најбољим брдашем у историји Тура, испред Ришара Виренка.