Портал:Бициклизам/Биографија 16

С Википедије, слободне енциклопедије

Фабијан Канчелара (итал. Fabian Cancellara, Берн, Швајцарска 18. март 1981) је бивши швајцарски професионални бициклиста у периоду од 200. Уз Шпанца Мигела Индураина и Тонија Мартина важи за једног од најбољих бициклиста свих времена у вожњи на хронометар.

Канчелара је почео да се бави бициклизмом са 13 година. Након што је схватио бициклизам као спорт озбиљније, освојио је јуниорско светско првенство у вожњи на хронометар 1998. и 1999. Са 19 година почео је професионалну каријеру у тиму Мапеј—Квик степ

Канчелара је првих сезона освојио неколико мањих трка, љ највећа победа дошла је 2004. када је освојио пролог на отварању Тур де Франса и узео жуту мајицу, коју је носио један дан. Наредне сезоне остварио је неколико победа, али 2006. је остварио оне највеће, освојио је Париз—Рубе и Светско првенство у вожњи на хронометар. Светско првенство освојио је и наредне сезоне, уз две етапе на Тур де Франсу.

Године 2008. Канчелара је освојио Милано—Санремо и злато на Олимпијским играма у вожњи на хронометар. Сезона 2010. је била једна од најуспешнијих за Канчелару. Освојио је Париз—Рубе, трку око Фландрије, Светско првенство у вожњи на хронометар, а био је лидер на Тур де Франсу и Вуелта а Еспањи. Након две мање успешне сезоне, Канчелара је 2013. освојио Париз—Рубе и Фландрију, док је наредне сезоне поновио победу на трци око Фландрије.

На трци Е3 Харелбеке 2015. доживео је тешку повреду, због које је морао да пропусти трку око Фландрије. 2016. није успео да освоји Париз—Рубе и Фландрију, али је освојио златну медаљу на Олимпијским играма у Рио де Женеиру, у вожњи на хронометар, чиме је ставио тачку на успешну каријеру.

Откад је постао професионалац 2000. возио је за четири тима. Поред победа на класицима, Канчелара је био успешан и на Тур де Франсу, победио је пет пута на отварању Тура и носио је жуту мајицу 29 дана, што је највише од возача који нису освојили Тур. Није био ограничен на класике и хронометар, освојио је Тирено—Адријатико и Тур де Свис трку. Канчелара је био десет пута национални шампион у вожњи на хронометар, што је апсолутни рекорд, два пута је био и национални шампион у друмској вожњи. Године 2016. добио је награду за најбољег спортисту Швајцарске.