Портал:Бициклизам/Биографија 24

С Википедије, слободне енциклопедије

Марк Кевендиш (енгл. Mark Cavendish; 21. мај 1985.) „ракета са Мана“ је британски професионални бициклиста од 2005. године. Кевендиш је један од најбољих спринтера свих времена. Највећи успеси су му освајање класификације по поенима на Тур де Франсу 2011. где има и 30 етапних победа, по чему је на другом месту, иза Едија Меркса који има 34 победе. Класификацију по поенима освојио је и на Ђиро д’Италији и Вуелта а Еспањи. Кевендиш је 2011. освојио и светско првенство у друмској вожњи, а троструки је светски шампион у велодромском бициклизму 2005. 2008. и 2016. године.

Марк Кевендиш је рођен у Дагласу, на острву Мен, од оца Дејвида и мајке Аделе, која је из Јоркшира. Са 13 година почео је да вози бмх у националном спортском центру у Дагласу. Тада је упознао британског професионалног бициклисту Дејвида Милара. Након што је завршио школу, радио је две године у банци да би скупио довољно новца да почне професионалну каријеру.

2003. освојио је две златне медаље на острвским играма.

На светском првенству у веледромском бициклизму, у Лос Анђелесу 2005. Кевендиш је у пару са Робом Хајлесом освојио злато у медисону. Њих двојица нису возили заједно пре тога. Злато је освојио и 2008. и 2016. али у пару са Бредлијем Вигинсом. Прве велике успехе у друмском бициклизму остварио је 2008. када је освојио две етапе на Ђиро д’Италији и четири на Тур де Франсу. У наредне четири године доминирао је на Туру, освојивши укупно 15 етапа и класификацију по поенима. Након три слабије сезоне, 2016. је опет освојио четири етапе на Тур де Франсу, чиме је престигао Бернара Иноа на другом месту. На крају сезоне освојио је сребро на Светском првенству у друмској вожњи, изгубивши у спринту од Петера Сагана. Најбољу сезону након 2011. комплетирао је са сребрном медаљом на Олимпијским играма у Рио де Женеиру, у велодромском бициклизму.

Кевендиш је по једном освојио Милано—Санремо и национално првенство.