Портал:Бициклизам/Биографија 28

С Википедије, слободне енциклопедије

Едуард Луи Јозеф, барон Меркс (хол. Édouard Louis Joseph, baron Merckx, 17. јун 1945), познатији као Еди Меркс (хол. Eddy Merckx), је бивши белгијски професионални бициклиста у периоду од 1965. до 1978. године. Рођен је у граду Менсел-Кизехем (општина Тилт-Винге у фландријској провинцији Фламански Брабант), од родитеља Јула и Џени. Еди је био њихово прво дете, а 1948. су добили близанце. Еди се као мали бавио многим спортовима, а играо је стони тенис за локални клуб. Први бицикл је добио са четири године и већ је тада рекао да је бициклизам оно чиме ће да се бави.

Аматерску каријеру почео је са 16 година. 1962. је освојио аматерско национално првенство, а затим је напустио школу, одложивши испите. Сезону је завршио са 23 победе. Меркс је учествовао на Олимпијским играма 1964. године и освојио је 12 место. Касније је освојио и светско аматерско првенство. Професионалну каријеру почео је 1965. а већ наредне године је освојио један од монументалних класика, Милано—Санремо, где је доминирао наредних година и освојио га рекордних седам пута. Рекордер је на још једном монументалном класику, Лијеж—Бастоњ—Лијеж освојио је пет пута, док је и преостала три освојио више од једном: Париз—Рубе три пута, трку око Фландрије и Ђиро ди Ломбардију по два пута. Рекордер је по броју победа на монументалним класицима, укупно 19.

Први успех на гранд тур тркама остварио је 1968. освојивши Ђиро д’Италију, коју је освојио укупно пет пута. Први Тур де Франс освојио је 1969. када је освојио и брдску и класификацију по поенима, а добио је и награду за најагресивнијег возача. Нико ни пре ни после није успео да освоји све то на једном Туру. Меркс је и Тур де Франс освојио пет пута, по чему је рекордер са још тројицом возача. Ђиро - Тур дабл остварио је чак три пута у каријери.

Меркс је возио Вуелта а Еспању само 1973. и освојио је. Три пута је освајао Светско првенство у друмској вожњи, а држао је рекорд у вожњи на сат времена 28 година.

Меркс је званично најуспешнији бициклиста свих времена. Једини трофеј који није су освојио су Олимпијске игре, јер је професионалцима било забрањено учешће.

  • Освојио је укупно 11 гранд тур трка; * остварио је највише победа у једној сезони: 54;
  • највише етапних победа на Тур де Франсу: 34;
  • највише етапних победа на једном „Туру": 8 (1970. и 1974, рекорд дели са још двојицом бициклиста);
  • највише дана проведених у жутој мајици на Туру: 96;
  • највише дана проведених у ружичастој мајици на Ђиру: 76

Дана 18. маја 1978. Меркс је објавио крај каријере. Отворио је бициклистичку радњу Еди Меркс у Бриселу, која је била и на ивици банкрота касније. Био је менаџер Белгијског националног тима од 1986. до 1996. године, а неко време је био и директор трке око Фландрије. Помогао је у организацији трке велика награда Еди Меркс, која је била посвећена само хронометру, угашена је 2004. године. Био је промотер и помоћник у организовању трке Тур Катар 2002. године, а помогао им је и да добију организацију светског првенства 2016. године. Меркс је у току каријере био три пута позитиван на допинг.