Портал:Бициклизам/Изабрани чланак 48

С Википедије, слободне енциклопедије

Тур де Франс 1903. је било прво издање Тур де Франса, етапне бициклистичке трке организоване од стране спортског листа Лото (франц. L'Auto), претече данашњег Лекипа (франц. L'Équipe). Трка се састојала од шест етапа, од 1 до 19 јула, дужине 2 428 km.

Трка је покренута да би се повећала продаја листа Лото. Првобитно је требало да почне у јуну, али је одложена на мјесец дана и награде су повећане, након јако малог броја пријава. Тур де Франс 1903. је било прво издање једне друмске етапне бициклистичке трке и у поређењу са модерним гранд тур тркама, имала је релативно мали број етапа, али су све биле дуже него данашње. Такмичари нису морали да возе свих шест етапа, иако је то било неопходно да би био у конкуренцији за генерални пласман.

Фаворит трке Морис Гарен, побиједио је на првој етапи и задржао је вођство до краја трке. Такође је побиједио и на последње двије етапе и освојио је Тур са скоро три сата испред другопласираног возача. Продаја листа Лото порасла је шестоструко током трајања трке и након ње и сматрана је довољно успјешном да била одржана и наредне године.