Портал:Бициклизам/Изабрани чланак 7

С Википедије, слободне енциклопедије

Арденски класици (хол. Ardens klassieker) су три бициклистичка класика, која се одржавају у априлу у Арденима у Белгији и Лимбургу, у Холандији: Лијеж—Бастоњ—Лијеж, Флеш Валон и Амстел голд рејс. Трке су познате по својим успонима и углавном се исти бициклисти такмиче за највеће позиције на сва три класика. Задњих година, сва три Арденска класика се одржавају у недељу дана (обично недеља, среда, недеља).

Арденским класицима се називају два класика из Ардена и један из Холандије. Иако се не вози у Арденима, рута којом се вози Амстел голд рејс улази у територију Белгије, а због сличности у профилима сва три класика и због малог временског размака између њих, сва три припадају групи Арденски класици. Лијеж—Бастоњ—Лијеж је један од пет монументалних бициклистичких класика.

Сва три Арденска класика у истој сезони освојили су Давиде Ребелин 2004. и Филип Жилбер 2011. Само су четворица бициклиста освојили сва три Арденска класика у каријери: Еди Меркс, Бернар Ино, Микеле Бартоли и Данило ди Лука. Традиционално, Арденски класици почињу са Амстел голд рејсом, а завршавају се са Лијеж—Бастоњ—Лијежом, најстаријим од три класика. Сва три су део UCI ворлд тура, а оргиназор је Амаури фондација (ASO).