Портал:Ваздухопловство/Биографије и галерија

С Википедије, слободне енциклопедије
Главна страна   Општи појмови   Биографије и галерија   Разговор

Биографије

Драгољуб Бешлин
Драгољуб Бешлин је био познати српски и југославенски конструктор авиона. Прe Другог светског рата радио је на пројекту авиона Б-5, а након рата је радио на усавршеној верзији под ознаком Пионир 232 - који је испитиван 1948. године. Током блокаде Југославије од стране СССР, бавио се радом на експерименталним авионима малих димензија. Пројектовао је први Југословенски и Српски авион с турбомлазним мотором.
Михајло Петровић Коста Сивчев
Михајло Петровић био је српски пилот, с пилотском дозволом број 1 и први српски пилот који је изгубио живот на борбеном задатку код Скадра, 7. март 1913. године. Српска војска је послала добровољце у Француску на обуку за пилоте 1912. године, међу њима је био наредник Михајло Петровић. Након успешног завршетка обуке 22 и 23. јуна 1912. успешно полаже завршне испите и тако постаје први српски пилот са дипломом, а имао је међународну пилотску лиценцу ФАИ број 979. Коста Сивчев је један од најзначајнијих српских и југославенских конструктора авиона. Био је ваздухопловно технички пуковник ЈНА у СФРЈ, завршио је Технички факултет у Београду а постдипломске студије на универзитету у Цириху, Швајцарска. Прe Другог светског рата радио је у Паризу у више ваздухопловних конструкционих бироа, потом на конструкцији ловачких авиона ИК-1, ИК-2 и ИК-3. Након рата, дао је велики допринос на пројекту првог послератног борбеног авиона С-49Ц.
Владимир Алексић Иван Сарић
Владимир Алексић се сматра првим Србином који је полетео једрилицом сопствене конструкције. Летелица је израђена по његовим нацртина на јесен 1909. године. Био је то двокрилац од дрвета, шпанске трске и платна. Труп је имао дужину од 6 m. Први покушај лета се десио 17. октобра 1909. на терену градског вашаришта у Панчеву, уз помоћ гуменог ужета-праћке. Иако је био неупешан (лет од око десетак метара), Алексић је био први Србин који је полетео на ваздухоплову своје конструкције и тиме је постао пионир нашег ваздухопловства. Иван Сарић је први човек из Србије који је полетео авионом и то личне конструкције и израде. Овај лет се догодио 16. октобра 1910. у Суботици. Седиште авиона од прућа је сачувано и налази се у Музеју ваздухопловства, код аеродрома Сурчин - Београд. У Музеју се такође налази и реплика авиона Сарић-1, у чијој изради је Сарић лично учествовао.
Огњеслав Костовић Степановић Коста Милетић
Огњеслав Костовић, српски проналазач и научник, капетан руске војске. Сматра се да је две деценије пре Цепелина, конструисао први ваздушни брод такозвани "дирижабл" и израдио за њега бензински мотор на водено хлађење и електрично паљење. Дирижабл његове конструкције је 1888. године био практично готов, али нажалост није имао прилику да буде испитан у лету. Конструисана летелица је остала у складиштима све док је није након невремена знатно оштетио пожар. Године 1911. први на свету је констуисао хидроавион или летећи чамац како је називан почетком 20. века. Коста Милетић је био инжењеријски капетан Српске војске и први школовани пилот балона у Србији. Завршио војну академију 1895. године. Током школовања за ваздухопловца у Русији и практично је показао своје знање и оспособљеност у управљању балоном и у раду са голубијом поштом. Након повратка у Србију 1908. године основао је прву српску станицу голубије поште у Медошевцу код Ниша. Био је ангажован на припремама за куповину првих балона за српску војску и на формирању балонског одељења, а приликом пријема купљених балона 19. априла 1909. летео је на балону "Србија" са српском заставом, што је био први лет једног српског ваздухоплова са српским пилотом и српским обележјима.
Види још
Српски пилотиСрпски конструктори
Михаило МерћепЈосип Микл
Едвард РусјанСима Милутиновић
Тадија СондермајерДраган Станојевић
Михаило МаринковићЉубомир Илић
Милош ЖуњићБорис Цијан
Петар-Пјер МариновићЖивојин Рогожарски
Димитрије Коњовић
Ленс СајџанСлободан Зрнић
Миленко ПавловићДушан Станков
Љубиша Величковић
Спортско ваздухопловствоВаздухопловна медицина
Стеван Бешевић——
Мирослав Жупански——
Марица Барић——
Квиз о историји српског ваздухопловства на сајту nationalgeographic-srbija.com

Галерија слика