Портал:Војска/Чланак месеца

С Википедије, слободне енциклопедије
JAS 39 Грипен

JAS 39 Грипен (енгл. JAS 39 Gripen) је вишенаменски борбени авион четврте генерације, с могућношћу даљег развоја ( 4+ ). Производи га Шведска компанија Саб (енгл. Saab). Назив JAS му наглашава вишенаменску улогу. То су почетна слова од шведских речи: jagt, attak, spaning, што значи ловац, јуришник и извиђач.

Развијен је и производи се као резултат доследне шведске стратегије ослонца на властити развој и производњу борбених авиона. Без обзира што су развој пратиле значајне тешкоће, Швеђани су истрајали до краја и обезбедили своме ваздухопловству и понудили иностраном тржишту квалитетан борбени авион.

За Грипенов инострани пласман је повољна околност, што су остали паралелни програми развоја једномоторних борбених авиона прекинути. Као што су израелски Лави, југословенски Нови авион и индијски LCA. У таквим околностима је Грипен остао без конкуренције, да сам на светском тржишту покрије потребе једномоторног борбеног авиона четврте генерације.

Уведен је у оперативну употребу у ратним ваздухопловствима Шведске, Чешке Републике, Мађарске и Јужноафричке Републике, а наручила га је и Тајландска краљевска авијација.

Грипен интернешнл је надлежан за маркетинг и продају авиона у целом свету. Укупно је поручено 236 авиона типа Грипен, закључно с 2008. годином.

Даље, Архива