Портал:Гастрономија/Изабрана национална кухиња

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрана национална кухиња
[уреди извор]

Јануар[уреди извор]

Холке, јело од говеђих или јагњећих бубрега
Холке, јело од говеђих или јагњећих бубрега

Боливијска кухиња потиче од комбинације шпанске кухиње са аутохтоним састојцима и традиције Ајмара, између осталог, са каснијим утицајима Немаца, Италијана, Француза и Арапа због доласка имиграната из тих земаља. Традиционални састојци многих јела боливијске кухиње су кукуруз, кромпир, квиноја и пасуљ. Ови састојци су комбиновани са бројним основним производима које су донели Шпанци, попут пиринча, пшенице и меса, укључујући говедину, свињетину и пилетину.

Боливијска кухиња се разликује по географским локацијама. У западној Боливији у Алтиплану, због високе, хладне климе, користе се зачини, док се у низијама Боливије у амазонским регионима јела састоје од производа који обилују тим регионом: воћа, поврћа, рибе и јуке.


...даље Остале изабране националне кухиње
уреди

Фебруар[уреди извор]

Азербејџански плов (пилав)
Азербејџански плов (пилав)

Азербејџанска кухиња је кулинарска традиција у Азербејџану и међу азербејџанским исељеништвом.

Од једанаест климатских зона на свијету, Азербејџан има девет. То доприноси плодности тла, тако да постоји много врста поврћа које се користи према годишњим добима и јелима. Клима помаже разноликости хране. Свеже биље и зачини као што су: мента, коријандар, копар, босиљак, першун врло су популарни и често се стављају у главна јела. Каспијско језеро има многе јестиве врсте риба, укључујући јесетре, каспијски лосос, кутум, сардине, ципле и друге. Црни кавијар из Каспијског језера један је од најпознатијих азербејџанских деликатеса, који су тражени у многим деловима света.

...даље Остале изабране националне кухиње
уреди

Март[уреди извор]

Кака јело од пилетине
Кака јело од пилетине

Малагашка кухиња обухвата мноштво различитих кулинарских традиција острва Мадагаскар у Индијском океану. Храна која се једе на Мадагаскару имала је велики утицај од азијских, афричких, индијских, кинеских и европских миграната који су насељавали острво. Један од основних састојака малагашке кухиње су пиринач и кртола, које се узгајају дуж читавог острва, као и другим земљама у југоисточној Азији, још од времена првих насељеника на ове просторе. У састав њихове исхране улазе дивљачи и птице, што је допринело нестајању великог броја врста птица и сисара на Мадагаскару. У састав малагашке кухиње ушла је и говедина, коју су увели источноафрички мигранти на острву, у 11. веку. Трговина са арапским, индијским и европским трговцима додатно је обогатила кулинарске традиције острва увођењем нових воћа, поврћа и зачина. На скоро читавом острву, савремена јела Мадагаскара се углавном састоје од пиринча који се на локалном дијалекту малгашког језика назива varʲ. Многа јела могу бити и вегетаријанска или укључивати животињске протеине, а у оба састојци су обични ђумбир, црни и бели лук, парадајз, ванила, со, а ређе други зачини или траве.


...даље Остале изабране националне кухиње
уреди

Април[уреди извор]

Српска погача
Српска погача

Српска кухиња је хеторогена, иако су бурна историјска дешавања утицала и на исхрану народа, па тако сваки регион има своје специфичности и различитости. Може се рећи да су пресудни утицаји били византијско-грчки, дакле - медитерански, затим оријентални и аустроугарски. Спремање хране је саставни део српске традиције и културе. У Србији је уобичајено обедовање 3 пута дневно (доручак, ручак и вечера), уз напомену да је најважнији и најчешће најобимнији оброк - ручак.

У српским селима назив за кухињу је „кућа“, а централни део је било огњиште, које је представљало важно, култно место, поред кога се одигравао свакодневни живот, окупљала цела породица. Седело се на дрвеним клупама, троношцима и столицама, посуђе је било дрвено и земљано, а у богатијим кућама и бакарно. Хлеб се правио од житног или кукурузног брашна.

...даље Остале изабране националне кухиње
уреди

Мај[уреди извор]

Бечка шницла
Бечка шницла

Аустријска кухиња је стил кухиње Аустрије и састоји се од утицаја из целе бивше Аустроугарске. Регионални утицаји на аустријску кухињу су из италијанске, мађарске, чешке, немачке и балканске кухиње, а заузврат је ова фузија стилова била утицајна кроз цело Аустроугарско царство.

Аустријска кухиња најчешће је повезана са бечком кухињом, али постоје значајне регионалне варијације.

Доручак је "континенталног" типа, који се обично састоји од земичке хлеба са џемом или хладног меса и сира, уз кафу, чај или сок. Ручак је традиционално главни оброк дана, али у модерним временима када Аустријанци имају дуже радне сате и када су удаљени од куће, ово више није случај. Главни оброк сада често постаје вечера.

Преподневна или поподневна ужина коју чине кришке хлеба са сиром или шунком зове се "Јаусе", а знатнија верзија слична британском, зове се "Бретјаусе" по дрвеној плочи на којој се традиционално служи.

...даље Остале изабране националне кухиње
уреди

Јуни[уреди извор]

Традиционална грчка Таверна
Традиционална грчка Таверна

Грчка кухиња (грч. Ελληνική κουζίνα) је Медитеранска кухиња. Савремена грчка кухиња увелико користи поврће, маслиново уље, житарице, рибу, вино (бело и црвено) и месо (укључујући јагњетину, живину, телетину, говедину, зечетину и свињетину). Међу остале важне састојке спадају маслине, тестенина (нарочито хилопитес, врста тестенине слична таљателама), сир, лимунов сок, зачинско биље, хлеб и јогурт. Најкоришћенија житарица је пшеница; понекад се користи и јечам. Уобичајени састојци десерта су орашасти плодови, мед, воће и фило пециво. Под великим је утицајем османске кухиње, па тако, посебна кухиња анатолијанских Грка прави јела као што су баклава, таратор, жиро, мусака, долмаде, јувалракија и кефтети. У још већој мери је под утицајем италијанске кухиње и кухиња других суседних јужноевропских земаља, међу којима се често могу наћи кухиње средоземних острва.

...даље Остале изабране националне кухиње
уреди

Јули[уреди извор]

Суши
Суши

Јапанска кухиња обухвата регионалну и традиционалну храну из целог подручја Јапана. Традиционална кухиња Јапана (вашоку) (washoku) (和食) је заснована на пиринчу са мисо супом и другим јелима са доста сезонских састојака. Прилози су често риба и кувано поврће у супи. Плодови мора су уобичајени и често се спремају на жару, али се такође могу спремати као сирово јело у облику сашимиjа или сушиja. Плодови мора и поврће се такође могу спремати у меком тесту као темпура (天ぷら, 天婦羅). Осим пиринча уобичајени су и резанци као што су Соба (そば) и Удон (うどん).

...даље Остале изабране националне кухиње
уреди

Август[уреди извор]

Кинески пржени пиринач
Кинески пржени пиринач

Кинеска кухиња је уобичајено име за све кухиње људи који живе у Кини, а често и у другим земљама Источне и Југоисточне Азије. Кинеску кухињу карактерише то што се месо користи у мањим количинама, у парчићима, користи се највише пилетина и свињетина, од зачина бели лук, соја сос и љути сосеви. Сира и осталих млечних производа готово и да нема у кинеској кухињи, то јест у кинеским јелима.

...даље Остале изабране националне кухиње
уреди

Септембар[уреди извор]

Фул медамес традиционални специјалитет египатке кухиње сервиран са куваним јајима
Фул медамес традиционални специјалитет египатке кухиње сервиран са куваним јајима

Египатска кухиња рефлектује њену богату прошлост. Уз кориштење локалних намирница египатску кухињу најбоље описује прожимање грчке, турске, либанске, палестинске и сиријске традиционалне кухиње с египатским обичајима, укусом и могућностима. Њену кухињу карактеришу једноставна јела начињена из обиља сезонског воћа, поврћа и свежих зачина.

Кухиња се мало разликује од региона до региона. Јела су углавном направљена од махунарки или пасуља, лука, парадајза и лиснатог зеленог поврћа и издашно зачињена белим луком и зачинима који им дају посебан укус. Пиринач је зрно по избору Египћана, посебно сорта позната на Блиском истоку као „египатски пиринач”. Утицај колонизације се осећа и у кухињи. Дефинитивно се може видети утицај турске окупације у виду сармица од винове лозе, баклаве и кебаба. Енглеска је оставила свој печат у виду различитих сирева. Бели сос је настао под француским утицајем од бешамела.

...даље Остале изабране националне кухиње
уреди

Октобар[уреди извор]

Корејски Бепсанг, традиционални начин послуживања
Корејски Бепсанг, традиционални начин послуживања

Корејска кухиња је традиција кувања и обичаја кулинарске уметности Кореје. Корејска кухиња је еволуирала током векова социјалних и политичких промена. Потичући од пољопривредних и номадских традиција у Кореји и јужној Манџурији, Корејска кухиња је еволуирала кроз комплексне интеракције природног окружења и различитих културних трендова.

Корејска кухиња је већински заснована на пиринчу, поврћу и месу. Традиционалним Корејским оброком названа су многа споредна јела (반찬; 飯饌; banchan), која се служе уз зрна куваног пиринча. Кимчи се служи уз практично свако јело. У зачине који се најчешће користе спадају сусамово уље, доењанг (кореј. doen-jang), соја сос, со, лук, ђумбир, љута папричица, гочујанг (кореј. gochu-jang; црвена чили паста) и напа купус.

Састојци и јела варирају у зависности од провинције. Мноштво регионалних јела временом постају национална, тако да се та јела простиру као различите варијације широм земље. Корејска краљевска кухиња једном приликом је спојила све јединствене регионалне специјалитете заједно за краљевску породицу. Храна се регулише од стране Корејског културног бонтона.

...даље Остале изабране националне кухиње
уреди

Новембар[уреди извор]

Арепас са Ћоризом
Арепас са Ћоризом

Колумбијска кухиња се састоји од различитих мешавина поврћа, воћа, зачина и кухињских обичаја америчких староседелаца, Европљана и Шпанаца. Због разноврсности фауне и флоре, Колумбија је богата изврсним рецептима који су уједно и здрави за организам. Припрема хране зависи од места у овој држави. Од значајних намирница у кухињи можемо наћи пиринач, кукуруз, кромпир, тапиока и легуминозе. Од меса ту су уобичајено говедина, пилетина, прасе али и морски плодови. Још један битан састојак је воће од којих се издвајају манго, јабука, псидиум, папаја и маракуја. Иако не постоји национална традиционална храна Колумбије већ више њих, најпознатије су ипак Санкошо или Арепа. Од осталих рецепата ту су и Бандеја Паса, Лешона, Толима Гранде и многи други.


...даље Остале изабране националне кухиње
уреди

Децембар[уреди извор]

Кучмачи, јело од пилећих јетрица
Кучмачи, јело од пилећих јетрица

Грузијска кухиња односи се на стилове кухања и јела која су настала у држави Грузији и која историјски припремају Грузини широм света. Грузијска кухиња је јединствена за целу државу, али такође носи неке утицаје из других европских и оближњих блискоисточних кулинарских традиција. Свака историјска покрајина у Грузији има своју посебну кулинарску традицију, са варијацијама као што су мегрелијска, кахетска и имеретска кухиња. Јака месним јелима, грузијска кухиња такође нуди разна вегетаријанска јела.


...даље Остале изабране националне кухиње
уреди