Портал:Географија

Са Википедије, слободне енциклопедије
Портал Географија
Карта света
Карта света

Географија (земљопис, земљоопис) је једна од најстаријих наука. Спада и у групу друштвених и у групу природних наука.

Географија проучава нашу планету Земљу у скоро сваком погледу. Некада је предмет проучавања географије било описивање земаља и предела, али ствари су се од тада много промениле.

Првим географом сматра се старогрчки научник Ератостен. Он је географији дао њено данашње име, од грчких речи геа (земља) и графеин (писање, описивање). Земљопис је наша реч, буквално преведена од грчког географија.

Географија је повезана са многим наукама: геологијом, историјом, геофизиком, астрономијом... Све оне заједно чине спектар наука које темељито проучавају Земљу и космос. Међутим, све њих повезује географија, коју зато називају жилом куцавицом свих наука.

Изабрани чланак
Канбера
Канбера

Канбера (енгл. Canberra, (kænbɹə)) је главни град Аустралије и са популацијом до 332.000 становника, представља најнасељенији град у унутрашњости Аустралије. Смештен је у Аустралијској престоничкој територији, 300 километара јужно од Сиднеја и 650 километара североисточно од Мелбурна. За престоницу Аустралије изабран је 1908. као компромисно решење између Сиднеја и Мелбурна. Канбера представља необичан аустралијски град који који је од самог настанка, плански грађен. 1913. године, на међународном такмичењу Планског уређења и изградња града, архитекта Валтер Грифин из Чикага проглашен је за победника. Приликом планирања изградње Канбере, архитекта је веома обраћао пажњу на изглед самог града и на вегетацију која се тада налазила на том простору. Због тога град добија ласкави назив „Bush Capital“ (буш је аустралијски израз за природу). Због Првог и Другог светског рат изградња је била неколико пута прекидана. После 1945. уследили си озбиљни и видљиви радови.

Реч Канбера потиче из језика аустралијских староседелоца, Абориџана, и значи „место за сусрет“.

Као престоница владе Аустралије, у Канбери су смештени кућа парламента и врховни суд, као и многобројне владине канцеларије и установе. Такође у граду се налази и неколико историјских и културних националних знаменитости Аустралије. Канбера је једна од најпосећенијих градова, како за домаће тако и за стране туристе.

Више о Канбери...
Изабрана слика
Моаи, камене фигуре на Ускршњим острвима.
Моаи, камене фигуре на Ускршњим острвима.

Моаи, камене фигуре на Ускршњим острвима.

Остале изабране слике
Политичка географија
Мапа Немачке
Мапа Немачке

Савезна Република Немачка (нем. Bundesrepublik Deutschland), је једна од највећих индустријских сила света, смештена у централном делу Европе. На северу излази на Северно и Балтичко море где се и граничи са Данском. На истоку се граничи са Пољском и Чешком Републиком, на југу са Аустријом и Швајцарском, а на западу са Француском, Луксембургом, Белгијом и Холандијом. Површина Немачке износи 357.021 km², а са преко 82 милиона становника је највећа држава-чланица Европске уније. По броју имиграната Немачка је трећа држава на свету.

Античка област Германија, коју је насељавало неколико германских племена, је била позната и документована пре 100. године. Од 10. века, територије насељене Немцима су чиниле централни део Светог римског царства које је трајало до 1806. Током тог периода, северне области Немачке су постале центар протестантске реформације. Као модерна држава, Немачка је први пут уједињена након Француско-пруског рата 1871. Након Другог светског рата, Немачка је била подељена на две одвојене државе, Западну и Источну Немачку, дуж линије савезничких окупационих зона. Те две државе су се поново ујединиле 1990. Западна Немачка је била једна од оснивача Европске заједнице, која је реорганизована у Европску унију 1993. Немачка је члан безграничне Шенгенске зоне, а 1999. је усвојила евро као своју валуту.

Немачка је савезна парламентарна република коју чини 16 држава. Главни и највећи град је Берлин. Савезна Република Немачка је чланица Уједињених нација, НАТО, групе Г8 и потписница протокола из Кјота. Немачка економија је једна од најразвијенијих на свету.

даље...
Додатно
Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) из области географије, молимо Вас да користите шаблон {{клица-геог}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице из области географије можете наћи у категорији Клице географија.
Да ли сте знали?
 • да је Црна Гора након референдума постала 192. чланица Уједињених Нација?
 • да је Род Ајленд најмања савезна држава у САД и зато га често зову Мали Роди?
 • да на свету постоји двоструко више домаћих животиња него људи, преко 14 милијарди?
 • да је Сао Пауло са 21 милионом становника највећи град на јужној Земљиној полулопти?
 • да у Уједињеном Краљевству 60% радника је у банкарству и услужним делатностима?
 • да се у Кини сваке две секунде роди по једно дете, а сваке две и по секунде неко умре?
 • да у долини Амазона живи преко 30.000 врста инсеката?
 • да у Тихи океан могу стати сви континенти заједно?
 • да људи који живе на Исланду удишу најчистији ваздух на свијету?
Портал:Географија/Да ли сте знали/Архива
Категорије
Добри чланци
 • Сјајни чланци:

Ада ЦиганлијаГрад Бања ЛукаБеоградВанкуверВелико ратно острвоЕн АрборЖилинаЗагребЈерменијаКанадаМанитобаМркоњић ГрадНишНишка БањаНови ЗеландЊемачкаОјмјаконОпштина БаточинаОџациПекингСићевачка клисураСкореновацСрбијаСува планинаТоронто

 • Добри чланци:
БелорусијаБостонГеографија ИндијеГлацијални процесГомељГрадац (Баточина)Гран КанаријаЈужни СуданКвебекОпштина Нови БеоградОпштина Савски венацОпштина ШтрпцеПукетПарк природе СтранџаРепублика СрпскаРимСремска МитровицаТверска областШибенско-книнска жупанијаШтутгарт
Остали портали