Портал:Географија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Портал Географија
Карта света

Географија (земљопис, земљоопис) је једна од најстаријих наука. Спада и у групу друштвених и у групу природних наука.

Географија проучава нашу планету Земљу у скоро сваком погледу. Некада је предмет проучавања географије било описивање земаља и предела, али ствари су се од тада много промениле.

Првим географом сматра се старогрчки научник Ератостен. Он је географији дао њено данашње име, од грчких речи геа (земља) и графеин (писање, описивање). Земљопис је наша реч, буквално преведена од грчког географија.

Географија је повезана са многим наукама: геологијом, историјом, геофизиком, астрономијом... Све оне заједно чине спектар наука које темељито проучавају Земљу и космос. Међутим, све њих повезује географија, коју зато називају жилом куцавицом свих наука.

Изабрани чланак
Тимбукту

Тимбукту (франц. Tombouctou, арап. مدينة تمبكتو, хебр. טימבוקטו) је град у западноафричкој држави Мали с 32.414 становника. У овом граду је верски универзитет Санкор (на којем се проучава Куран) и друге медресе. Град је био културни и духовни центар одакле се ислам ширио у Африку у 15. и 16. веку. На ово златно доба подсећају три џамије, Ђингарејбер, Санкоре и Сиди Јахја, којима, иако се константно уређују и реновирају, прети опасност да нестану у пустињи. Године 1988. овај град је Унеско уврстио у листу светске баштине.

Тимбукту је насељавају Сонгаи, Туарези, Фулани и Манде. Град се налази око 15 km северно од реке Нигер. Такође се налази на раскршћу транссахарских трговачких путева до Араоуана. Тимбукту је био важно историјско стовариште камене соли (и још увек је) пореклом из Тагхазе, а данас из Таоуденија.

Географски положај Тимбуктуа га је учинио природним местом сусрета оближњих западносахарских народа и номадских берберских и арапских народа са севера. Дуга историја Тимбуктуа као трговачке станице која је повезивала западну Африку са берберским, арапским и јеврејским трговцима из северне Африке, а тиме и посредно с трговцима из Европе, дала му је статус митског града.

Дуготрајан допринос Тимбуктуа исламској и светској цивилизацији је ученост. Претпоставља се да се у Тимбуктуу налазио један од првих универзитета на свету. Од 14. века, важне књиге су писане и преписиване у Тимбуктуу, што је успоставило град као значајан центар писане традиције у Африци.

Више о Тимбуктуу...
Изабрана слика
Политичка географија
Мапа Немачке

Савезна Република Немачка (нем. Bundesrepublik Deutschland), је једна од највећих индустријских сила света, смештена у централном делу Европе. На северу излази на Северно и Балтичко море где се и граничи са Данском. На истоку се граничи са Пољском и Чешком Републиком, на југу са Аустријом и Швајцарском, а на западу са Француском, Луксембургом, Белгијом и Холандијом. Површина Немачке износи 357.021 km², а са преко 82 милиона становника је највећа држава-чланица Европске уније. По броју имиграната Немачка је трећа држава на свету.

Античка област Германија, коју је насељавало неколико германских племена, је била позната и документована пре 100. године. Од 10. века, територије насељене Немцима су чиниле централни део Светог римског царства које је трајало до 1806. Током тог периода, северне области Немачке су постале центар протестантске реформације. Као модерна држава, Немачка је први пут уједињена након Француско-пруског рата 1871. Након Другог светског рата, Немачка је била подељена на две одвојене државе, Западну и Источну Немачку, дуж линије савезничких окупационих зона. Те две државе су се поново ујединиле 1990. Западна Немачка је била једна од оснивача Европске заједнице, која је реорганизована у Европску унију 1993. Немачка је члан безграничне Шенгенске зоне, а 1999. је усвојила евро као своју валуту.

Немачка је савезна парламентарна република коју чини 16 држава. Главни и највећи град је Берлин. Савезна Република Немачка је чланица Уједињених нација, НАТО, групе Г8 и потписница протокола из Кјота. Немачка економија је једна од најразвијенијих на свету.

даље...
Додатно
P geography.png
Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) из области географије, молимо Вас да користите шаблон {{клица-геог}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице из области географије можете наћи у категорији Клице географија.
Да ли сте знали?
 • да је Црна Гора након референдума постала 192. чланица Уједињених Нација?
 • да је Род Ајленд најмања савезна држава у САД и зато га често зову Мали Роди?
 • да на свету постоји двоструко више домаћих животиња него људи, преко 14 милијарди?
 • да је Сао Пауло са 21 милионом становника највећи град на јужној Земљиној полулопти?
 • да у Уједињеном Краљевству 60% радника је у банкарству и услужним делатностима?
 • да се у Кини сваке две секунде роди по једно дете, а сваке две и по секунде неко умре?
 • да у долини Амазона живи преко 30.000 врста инсеката?
 • да у Тихи океан могу стати сви континенти заједно?
 • да људи који живе на Исланду удишу најчистији ваздух на свијету?
Портал:Географија/Да ли сте знали/Архива
Категорије
Добри чланци
 • Cscr-featured.svg Сјајни чланци:

Град Бања ЛукаБеоградВанкуверЕн АрборЖилинаЗагребЈерменијаКанадаМанитобаМркоњић ГрадНишНишка БањаНови ЗеландЊемачкаОјмјаконОпштина БаточинаПаклени отоциПекингСићевачка клисураСкореновацСрбијаСува планинаТоронто

 • Simple GA.svg Добри чланци:
БелорусијаБостонГеографија ИндијеГлацијални процесГомељГрадац (Баточина)Гран КанаријаЈужни СуданКвебекНеготинОпштина Нови БеоградОпштина Савски венацОпштина ШтрпцеПукетПарк природе СтранџаРепублика СрпскаРимСремска МитровицаТверска областШибенско-книнска жупанијаШтутгарт
Остали портали