Портал:Европа/Изабрани децембар 2012.

С Википедије, слободне енциклопедије
Осло зими
Осло зими

Осло (норв. Oslo) је главни град Норвешке. Истовремено то је и највећи град државе, у чијем метрополитенском подручју живи око 1/4 становништва Норвешке. Град је такође једини самостални град-округ у држави, а врши и улогу управног седишта округа Акерсхус, који окружује Осло и обухвата његова предграђа. Осло је културно, научно и управно средиште Норвешке. Град је такође важно средиште трговине, банкарства, индустрије и поморства Норвешке и Европе. Осло је и један од градова са највишим квалитетом живота у целом свету, али је истовремено и један од најскупљих светских градова.

По званичним проценама из 2011. године у Ослу живи око 600 хиљада становника, а са предграђима око 900 хиљада. Град се простире на површини од 454 km².

Град је основао краљ Харалд III Сигурдсон око 1048. године. Осло је настрадао у пожару 1624. године. Данско-норвешки краљ Кристијан IV је обновио град који је добио назив Кристијанија. Године 1925. град је вратио своје стари назив. Године 1952. у Ослу су одржане Зимске олимпијске игре.