Портал:Европа/Изабрани јануар 2015.

С Википедије, слободне енциклопедије
Поглед на Мркоњић Град
Поглед на Мркоњић Град

Мркоњић Град је градско насеље и сједиште истоимене општине у западном дијелу Републике Српске и БиХ. Према прелиминарним подацима пописа становништва 2013. године, у насељеном мјесту Мркоњић Град укупно је пописано 7.915 лица.

Налази се у географској области Босанска Крајина. Мркоњић Град се граничи са општинама Бања Лука, Кнежево, Језеро, Шипово, Гламоч и Рибник. Подручје општине обухвата 68.455 хектара површине и лежи на просјечно 591 метар надморске висине. У данашње вријеме овдје живи око 21.000 становника, међу којима Срби чине потпуну већину.

Основна одлика конфигурације терена општине је наглашена рељефност, јер највећи дио припада брдско-планинском простору. Наиме, Мркоњић Град је са свих страна окружен планинама: Лисина, Димитор, Чемерница, Мањача и Овчара. Заступљена је умјерено континентална клима, а просјечна годишња температура износи 9°C. Саобраћајну мрежу чине магистралне и регионалне саобраћајнице, које допуњује мрежа локалних путева.

Оно што се веже за ову општину је Прво засједање ЗАВНОБиХ-а 25. новембра 1943. када је СР Босна и Херцеговина проглашена републиком Срба, Хрвата и Муслимана. Тај датум се у појединим дијеловима Федерације БиХ обиљежава као Дан државности. Мркоњић Град је познат и по косама „варцаркама“.

Привредно, ово је крај рудних налазишта гвожђа и бакра, развијеног занатства, богатих шумских површина итд. Данас је Мркоњић Град просјечно развијена општина.