Портал:Европа/Изабрани јул 2015.

С Википедије, слободне енциклопедије
застава
застава

Република Македонија (уставно име) (мкд. Република Македонија) или Бивша Југословенска Република Македонија - БЈРМ (према УН) (мкд. Поранешна Југословенска Република Македонија - ПЈРМ) држава је у југоисточној Европи (на Балканском полуострву), са површином од 25.713 km² и око 2 милиона становника. Око две трећине становништва чине Македонци, а једну четвртину Албанци.

Република Македонија се краће назива Македонија, мада је ово назив и за ширу географску регију у централном делу Балкана. Македонија је континентална земља без излаза на море. На северу се граничи са Србијом (221 km) на западу са Албанијом (151 km), на југу са Грчком (246 km) и на истоку са Бугарском (148 km). Укупна дужина границе износи 766 km. Главни и највећи град је Скопље са 506.926 становника, у њему се налазе седиште институција Републике Македоније и представља њен политички, административни, економски, универзитетски и културни центар. Остали већи градови су Битољ, Куманово, Прилеп, Тетово, Охрид, Велес, Штип, Кочани, Гостивар и Струмица.

Македонија је чланица Уједињених нација, Савета Европе и политичко-војног програма Партнерство за мир. Од децембра 2005. године је кандидат за улазак у Европску унију и поднела је захтев за чланство у НАТО савез.

даље