Портал:Еротика и порнографија/Биографије 2015.

С Википедије, слободне енциклопедије

Јануар 2015.[уреди извор]

Ејва Девајн
Ејва Девајн

Ејва Девајн (енгл. Ava Devine, IPA: /ˈeɪvə dəˈvaɪn/), рођена 22. јануара 1974., америчка је порнографска глумица кинеског, италијанског и шпанског порекла.

Енглеска глумица Хана Харпер назвала је Ејву „дамом из језера” порнографских филмова, у које она отелотворује мит промискуитетне жене спремне да има секс са било ким у било ком тренутку.

Октобра 2005. подвргла се операцији смањивања и затезања груди, па је са глумом наставила у јануару 2006. Године 2011. часопис Complex ју је рангирао на 40. место у списку „The Top 50 Hottest Asian Porn Stars of All Time” („50 најврелијих азијатских порно звезда свих времена”).


уреди

Фебруар 2015.[уреди извор]

Лоло Ферари
Лоло Ферари

Лоло Ферари (франц. Lolo Ferrari), рођена као Ив Женевив Алина), или само Ив Валоа, 9. фебруар 1963. Клермон-Феран (франц. Clermont-Ferrand), Пиј де Дом (франц. Puy-de-Dôme) — 5. март 2000. године Грас (франц. Grasse), Приморски Алпи (франц. Alpes-Maritimes), била је француска порнографска глумица, стриптизета и певачица. Називана је женом са највећим (вештачким) грудима на свету.

У центар међународне пажње дошла је 1995. када се појавила у француском издању Гинисове књиге рекорда. После се за њену смрт прво мислило да је самоубиство, али је остала сумња да је њен муж можда умешао прсте у то…

Ив Валоа је одрастала у туристичком центру Ла Бол (франц. La Baule). Често је говорила о несрећном детињству, да је њен отац био одсутан и да је мајка није волела. Као тинејџерка, добила је неколико манекенских послова.


уреди

Март 2015.[уреди извор]

Џесика Џејмс
Џесика Џејмс

Џесика Џејмс (енгл. Jessica Jaymes; 8. март 1979) америчка је порнографска глумица.

Џесика Џејмс је мешовитог етничког порекла, мајка јој је чешког и француског порекла, а отац је из индијанског племена Семиноле. Рођена је у Енкориџу, највећем граду америчке савезне државе Аљаска. Када је имала 10 година преселила се са оцем у Аризону.

После завршене средње школе, неколико година је радила као учитељица у основној школи. Пошто није била задовољна висином зараде почиње да ради као стриптизета у ноћним клубовима. Дебитовала је као глумица у индустрији порнографије лета 2002. када је имала 23 године. Две године касније освојила је титулу Хаслерова девојка године. Затим је власник Лари Флинт позвао да представља Хаслер и потписује уговор са овом компанијом.


уреди

Април 2015.[уреди извор]

Кимбер Џејмс
Кимбер Џејмс

Кимбер Џејмс (енгл. Kimber James; Мајами, 2. април 1988) америчка је порнографска глумица и пратиља. Године 2010. добила је АВН награду за транссексуалног глумца године. Две године касније, отишла је на операцију ради промене пола, а 2013, по опоравку, вратила се у индустрију, овога пута као обична глумица (не транссексуална), притом засновавши сопствени студио Kimber James Productions.

Кимбер Џејмс је каријеру у порнографској индустрији започела као помоћница транссексуалне глумице Џије Дарлинг (Gia Darling). Године 2008. добила је дебитантску улогу у остварењу Transsexual Babysitters 4. Исте године је постала први транссексуалац који је потписао уговор са агенцијом LA Direct Models. У јуну 2009. први пут је снимила сцену са женом, Анџелином Валентајн. Маја 2010. фотографисала се за Максим.


уреди

Мај 2015.[уреди извор]

Мари Макреј
Мари Макреј

Мари Макреј (енгл. Marie McCray; 21. мај 1985) америчка је порнографска глумица и модел.

Мари Макреј је рођена у граду Индијанаполис, држава Индијана. Дебитовала је као глумица у индустрији порнографије 2007. када је имала 22 године. Претходно је радила као стриптизета и модел.

Прву улогу је остварила у филму Angel Face, где је играла главну улогу младе девојке која оставља свој мали град и следи свој „Холивудски сан“. За тај филм, била је номинована од стране АВН за најбољу глумицу. Појавила се у бројним часописима за мушкарце, као што је Хаслер где је била на дуплерици.


уреди

Јун 2015.[уреди извор]

Стоја
Стоја

Џесика Стојадиновић (енгл. Jessica Stojadinovich; Вилмингтон, 15. јун 1986), познатија под уметничким именом Стоја (енгл. Stoya), америчка је порнографска глумица и манекенка порториканско-српско-шкотског порекла.

Стоја је рођена у Вилмингтону у Северној Каролини. Њен отац је пола Порториканац пола Шкот, а мајка Српкиња. Као дете, Стоја је желела да постане плесачица и похађала је часове плеса од своје треће до своје осамнаесте године. Школовала се код куће и стекла диплому средње школе пре шеснаесте године.


уреди

Јул 2015.[уреди извор]

Рон Џереми
Рон Џереми

Роналд Џејмс Хајат (енгл. Ronald Jeremy Hyatt; рођен 12. марта 1953.) је амерички порнографски глумац, познатији под именом Рон Џереми (енгл. Ron Jeremy). Надимак му је Јеж "The Hedgehog", а на листи часописа АВН, Најбољих „50 порно звезда свих времена“, рангиран је на првом месту. Рон се појављивао у не-порнографским филмовима, као што су „Потера“, „Оргазмо“, „Они гризу“, „Свеци против мафије“, „Адреналин 2: високи напон“, „Поултригеист: Ноћ мртвог пилета“, „Детроит град рока“ и „54“. Режисер Скот Џ. Џил је 2001. снимио документарац о њему и његовом наслеђу „Порно Звезда: Легенда о Рону Џеремију“.

Постао је чувен по томе што је могао да уради аутофелацио, први пут у филму Inside Seka, који је уједно и његово прво остварење.

Проглашен је и „оцем аналне индустрије“.

Рон Џереми је рођен у Квинсу, Њујорк, у породици Јевреја. Његов отац, Арнолд, је био психијатар, а мајка лектор, која је током Другог светског рата служила у КСУ, пошто је течно говорила немачки и француски.


уреди

Август 2015.[уреди извор]

Лекси Бел
Лекси Бел

Лекси Бел (енгл. Lexi Belle; 5. август 1987) америчка је порнографска глумица.

Лекси Бел је рођена у градићу Индепенденс, Луизијана. Касније се преселила у Лос Анђелес, и потписује уговор са компанијом LA Direct Models 2006. Радила је у једном видео-клубу када јој је пришао режисер који је видео њене слике на друштвеној мрежи. Понудио јој је да снима порно-филмове, и три месеца касније она је снимила прву сцену. У првој фази каријере, наступала је у сценама оралног секса.

Године 2011, амерички кабловски канал CNBC је уврстио међу 12 најпопуларнијих порно звезда. CNBC наводи њене вишеструке награде и номинације за АВН награду, као и популарност њеног сајта који је један од посећенијих у порно индустрији.


уреди

Септембар 2015.[уреди извор]

Кејден Крос
Кејден Крос

Кејден Крос (енгл. Kayden Kross; 15. септембар 1985), рођена као Кимберли Никол Реткемп (енгл. Kimberly Nicole Rathkamp), америчка је порнографска глумица и редитељка.

Кејден Крос је рођена и одрасла у Сакраменту, Калифорнија. Она је шведског порекла.

Када је завршила Универзитет у Сакраменту, потписује ексклузивни уговор са Вивид Видео студиом новембра 2006. Њен први филм за студио је био Kayden's First Time. Недуго затим када је њен уговор са Вивидом истекао, прелази у студио Adam & Eve. Часопис Пентхаус је прогласио „љубимицом“ (енгл. Penthouse Pet) за месец септембар 2008. године.


уреди

Октобар 2015.[уреди извор]

Доли Бастер
Доли Бастер

Доли Бастер (енгл. Dolly Buster), рођена као Нора Дворжакова (чеш. Nora Dvořáková, док неки извори помињу име Катержина „Катја-Нора” Бохничкова (чеш. Kateřina „Katja-Nora” Bochníčková)), удата Баумбергер (нем. Baumberger), 23. октобра 1969. у Прагу у ондашњој Чехословачкој, бивша је немачка порнографска глумица, режисерка, продуценткиња, певачица и списатељица чешког порекла.

Са 14 година доселила се у Западну Немачку. Релативно брзо је започела порно каријеру, коју су знатно потпомогле пластичне операције.

Појављивала се у стотинама европских филмова за одрасле и стекла име као једна од највећих у индустрији. Ауторка је успешне серије криминалистичких романа о порно звезди која је постала детектив-аматер.

Након окончања каријере 1997. године удаје се за порнографског продуцента Јозефа Баумбергера (нем. Josef Baumberger). Након тога бавила се и певањем.


уреди

Новембар 2015.[уреди извор]

Нина Мерседиз
Нина Мерседиз

Нина Мерседиз (енгл. Nina Mercedez), рођена као Марсија Виљаерал (шп. Marcia Villareal, 10. новембар 1979.), америчка је порнографска глумица и режисерка, модел, плесачица, продуцент, фотограф, модна дизајнерка, агент за таленте и вебмастер мексичког порекла.

Рођена је у Корпус Кристију у Тексасу. Баба јој је Италијанка, отац Мексиканац астечког порекла.

Са 15 година била је манекенка за предузећа Волмарт (Walmart) и Таргет (Target), а касније је радила као фитнес-модел у часопису Muscular Development („Мишићни развој”). Са стриптизом је почела када је имала 19 година. Надимак који је узела потиче од родног града њене мајке, Мерседиз у Тексасу. Касније је додала Нина како би себе боље рекламирала на интернету, јер потрага за онаквим називом углавном доводи до аутобомила Мерцедес-Бенц.


уреди

Децембар 2015.[уреди извор]

Неса Девил
Неса Девил

Никола Јираскова (чеш. Nikola Jirásková; 9. децембар 1988), познатија под псеудонимом Неса Девил (Nessa Devil), чешка је порнографска глумица.

Никола је рођена 9. децембра 1988. године у трећем по величини чешком граду Острави. Желећи да постане глумица за одрасле, пријавила се за кастинг порно-режисера Пјера Вудмана. Како је Вудман био задовољан оним што је Јираскова имала да понуди, тада осамнаестогодишња Никола је 23. марта 2007. потписала уговор са Вудман ентертејнментом под псеудонимом Неса Девил.

Снимила је серију филмова названу Drunk Sex Orgy, за које је номинована за награду АВН за најбоље оргијско/генгбенг издање и најбољи оргијски/генгбенг серијал.


уреди