Портал:Канада/Изабрани чланак фебруар

С Википедије, слободне енциклопедије
НХЛ Херитиџ класик 2011.
НХЛ Херитиџ класик 2011.

НХЛ Херитиџ класик 2011. је меч регуларне сезоне Националне хокејашке лиге који се игра на отвореном између канадских хокејашких тимова. Утакмица из 2011. је одиграна на Стадиону Макман, а састале су се екипе Калгари флејмса и Монтреал канадијанса. Флејмси су победили са 4:0 пред 41.022 гледалаца. То је био тек други пут од укупно шест мечева колико се играло на отвореном да је победио домаћи тим.

То је био други по реду Херитиџ класик који је одржан седам сезона после првог класика. Ово је уједно био и први пут у историји Националне хокејашке лиге да су у оквиру једне сезоне одржана два меча на отвореном, пошто је два месеца раније такође одржан Зимски класик у Питсбургу. Упркос критикама да одржавање две такве утакмице у сезони умањује спектакл, Херитиџ класик је засенио све претходне игре на отвореном што се тиче спонзорства. Главни спонзор је био ланац ресторана Тим Хортонс.

Голман Калгарија Мика Кипрусоф је проглашен најбољим играчем на мечу забележивши 39 одбрана а притом не примивши нити један гол (Shutout) и тако постао први голман коме је то пошло за руком на неком мечу на отвореном. Његови саиграчи Рене Бурк и Алекс Тангвеј су освојили другу и трећу награду.

Викенд је садржао и друге бројне мечеве. Све је почело у петак 18. фебруара кад су се у оквиру америчке хокејашке лиге (АХЛ) састали Аботсфорд хитси и Оклахома Сити баронси, а славили су Баронси са 3:1. У суботу се играо меч ветерана Флејмса и Канадијанса. За Флејмсе су овај меч играли играчи који су освојили Стенли куп 1989. године. Херитиџ викенд је завршен у понедељак 21. фебруара утакмицом између јуниорских екипа (чланова западне хокејашке лиге) Калгари хитменса и Риџајна патса. На том мечу је постављен рекорд по посећености на неком јуниорском мечу.

Даље...