Портал:Кошарка

Из Википедије, слободне енциклопедије
 
 
Иконица уреди
Портал КОШАРКА

Ова страница је портал за википедијанце које занима кошарка. Овде можете наћи линкове ка најинтересантнијим темама из кошарке. Такође овај портал има за циљ развој чланака из ове области на српској википедији.

 
 
Иконица уредиИзабрани чланак
Кошаркашки обруч

Кошаркашки обруч је специјално дизајниран обруч који се користи у кошарци. У почетку обруч је био једноделни комад метала а касније су развијени другачији обручи са бројним предностима.

Обруч је заправо круг унутрашњег пречника 450 - 459 mm. Дебљина метала од ког је направљен обруч 16 - 20 mm и најчешће је обојен наранџастом бојом. На обруч постоје и нитне на које се качи мрежица чија је сврха да успори лет лопте али да је не задржи.

У почетку се обруч били повезани фиксном везом са металном плочом која се фиксирала на кошаркашку таблу. Тада се закуцавање сматрало неџентлменским и ретко се користило. Закуцавање код оваквих фиксних обруча је изазивале ломљење табле и савијање обруча што је утакмицу могло да продужи сатима. Међутим, 70-тих година многи играчи пре свега у НБА-у попут Џулијуса Ирвинга су промовислаи закуцавање својим летовима ка кошу и тако унели потребу за решењем ових проблема.

 
 
Иконица уредиСлика месеца
 
 
Иконица уредиЈесте ли знали...
Архива
 
 
Иконица уредиТеме
 
 
Иконица уредиСадржај
 
 
Иконица уредиСродни портали
 
 
Иконица уредиБиографија
Ратко Варда

Ратко Варда (Босанска Градишка, СФРЈ, 6. мај 1979) је српско-босанскохерцеговачки кошаркаш. Игра на позицији центра, а тренутно наступа за Динамик. Наступао је за сениорску репрезентацију БиХ и млађе селекције СР Југославије.

Каријеру је почео у Партизану за који је играо до 2001. а касније је променио доста клубова током своје каријере. Одиграо је и један меч у НБА лиги као играч Детроит пистонса. Освојио је две титуле и два Купа са Партизаном, Куп са Олимпијом, УЛЕБ куп са Реалом, као и две титуле у Пољској са Прокомом.

Са јуниорском репрезентацијом СР Југославије освојио је златну медаљу на Европском првенству у Италији 1998, као и две године раније бронзу на континеталном шампионату у Француској.

 
 
Иконица уредиВести
Архива вести
 
 
Иконица уредиЗадаци
Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у одржавању портала кошарка, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области кошарке недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо Вас да га унесете овде.
 
 
Иконица уредиАктуелно
 
 
Иконица уредиДобри чланци
 
 
Иконица уредиИнформације
Basketball.png
Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) на тему кошарке молимо Вас да користите шаблон {{клица-кошарка}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице на ову тему можете наћи у категорији Клице кошарка.
 
 
Иконица уредиДогађаји
 
 
Иконица уредиОстали портали на српској википедији