Портал:Кошарка

Из Википедије, слободне енциклопедије
 
 
Иконица уреди
Портал КОШАРКА

Ова страница је портал за википедијанце које занима кошарка. Овде можете наћи линкове ка најинтересантнијим темама из кошарке. Такође овај портал има за циљ развој чланака из ове области на српској википедији.

 
 
Иконица уредиИзабрани чланак
Лого лиге

Серија А Италије у кошарци (енгл. Lega Basket Serie A) је назив прве професионалне кошаркашке лиге у Италији. Лига се састоји од 16 тимова који играју 30 кола, након чега првих осам тимова одлазе у плејоф. Четвртфинале и полуфинале плејофа се игра на 3 добијене а финале на 4 добијене утакмице.

Национална лига Италије је први пут организована 1920. године. Први освајач титуле је био Сеф Констанца Милано, а тим који држи рекорд по броју титула је Олимпија Милано који су освојили ово такмичење 25 пута. Последњих година лигом доминира неколико тимова: Виртус Болоња, са пет титула у периоду између 1993. и 2001., Бенетон Тревизо, са пет титула од 1992., Виртусов градски ривал Фортитудо, иако су освојили само две титуле, 11 година (између 1996. и 2006.) су наступали у плејофу и Монтепаски Сијена, са седам титула од 2004.

До 2000-тих година Италијанска лига је била сматрана најјачом у Европи али је тренутно то место припало шпанској АЦБ лиги.

 
 
Иконица уредиСлика месеца
 
 
Иконица уредиЈесте ли знали...
Архива
 
 
Иконица уредиТеме
 
 
Иконица уредиСадржај
 
 
Иконица уредиСродни портали
 
 
Иконица уредиБиографија
Обрад Белошевић

Обрад Белошевић је српски кошаркашки судија (Лесковац, 28. априла 1928.Београд, 20. јануара 1986) који је са првом генерацијом кошаркашких судија ушао у новоотворену Кућу славних ФИБА 1. марта 2007. у Алкобендасу у Шпанији.

Судио је преко 300 утакмица Првенства Југославије од 1951. до 1976. године. Делио је прваду на Олимпијским играма у Мексику 1968., светским прванствима 1970. и 1974. Два пута је судио финале Купа европских шампиона 1969. у Барселони (КК ЦСКА Москва - КК Реал Мадрид) и 1970. у Сарајеву (Варезе - КК ЦСКА Москва). Једном је судио и финале Купа Радивоја Кораћа.

Уочи финала Куп европских шампиона 1977. у Београду између (Макабија и Варезеа, ФИБА му је доделила Сребрну пиштаљку за изузетан допринос суђењу у светској кошарци

 
 
Иконица уредиВести
Архива вести
 
 
Иконица уредиЗадаци
Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у одржавању портала кошарка, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области кошарке недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо Вас да га унесете овде.
 
 
Иконица уредиАктуелно
 
 
Иконица уредиДобри чланци
 
 
Иконица уредиИнформације
Basketball.png
Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) на тему кошарке молимо Вас да користите шаблон {{клица-кошарка}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице на ову тему можете наћи у категорији Клице кошарка.
 
 
Иконица уредиДогађаји
Рио
Још 10 дана
2016


 
 
Иконица уредиОстали портали на српској википедији
Портал