Портал:Кошарка

Из Википедије, слободне енциклопедије

Портал КОШАРКА

Ова страница је портал за википедијанце које занима кошарка. Овде можете наћи линкове ка најинтересантнијим темама из кошарке. Такође овај портал има за циљ развој чланака из ове области на српској википедији.

Изабрани чланак

КК ЦСКА Москва

Кошаркашки клуб ЦСКА Москва (рус. Баскетбольный клуб ЦСКА Москва) је руски професионални кошаркашки клуб из Москве. Клуб је део спортског друштва ЦСКА Москва.

Клуб је основан 1924. године када је била окупљена екипа под надзором ОППВ (одељење Основне војне обуке у бившем Совјетском Савезу) која је почела да се такмичи у првенству Москве.

Клуб је први пут заиграо у првенству Совјетског Савеза под именом ЦДКА (што би могло да буде преведено као Централни дом Црвене армије) 1938. године. Вреди напоменути да је првенство Совјетског Савеза пре 1937. године било у ствари такмичење градова а не тимова, и да је тим Москве са играчима ЦДКА у свом саставу освајао турнир три пута (1924, 1928 и 1935. године). После Другог светског рата ЦДКА поново учествује у првенству Совјетског Савеза и одмах осваја прво место.

Клуб је 1955. године преименован у ЦСК МО (Централни спортски клуб Министарства одбране), али тим није остваривао запажене резултате до усвајања његовог садашњег имена 1960. године. На челу са Јевгенијем Алексејевим и касније Арменаком Алачачјаном, ЦСКА осваја неколико титула у домаћем шампионату и три Европска купа 1961, 1963 и 1969. године.

Година 1969. је означила почетак велике ере на челу са Александром Гомељским. Током његовог вођства које је трајало до 1980. године, ЦСКА није освојио титулу у првенству Совјетског Савеза само једанпут. Чак шта више додата је још једна титула европског шампиона 1971. године. ЦСКА је наставио победнички низ под Јуријем Селиковим и Сергејем Беловим који су поставили вечити рекорд од осам узастопних титула у домаћем шампионату.

Слика месеца

Steve Nash 00054544.jpg

Стив Неш, бивши канадски кошаркаш.

Јесте ли знали...

Архива

Теме

Садржај

Сродни портали

Биографија

Игор Кокошков

Игор Кокошков (Банатски Брестовац, 17. децембар 1971) српски је кошаркашки тренер. Тренутно је тренер Финикс санса и први главни тренер неког НБА тима који је рођен у Европи.

Кошаркашку каријеру је завршио веома брзо због повреде након чега се посветио тренерском послу. Као тренер ОКК Београда био је најмлађи тренер у Југославији са 24 године. У Србији је тренирао неколико београдских клубова, а био је тренер у млађим категоријама Партизана и у југословенској репрезентацији, као и помоћни тренер Србије и Црне Горе на Олимпијским играма у Атини 2004. и Евробаскету 2005.

Свој први ангажман у САД добио је 1999. на Универзитету Мисури где је био тренер колеџ екипе. Године 2000. је постао помоћни тренер Лос Анђелес клиперса, први странац на тој позицији у историји НБА. Кокошков је 2003. постао део тима Лерија Брауна у Детроит пистонсима.

Од 2008. до 2015. године је био селектор кошаркашке репрезентације Грузије. У јуну 2008. је постао помоћни тренер Финикс санса. Са њима је остао до 2013. године. У међувремену је добио и америчко држављанство 2010. године. У сезони 2013/14. је радио као помоћни тренер у Кливленд кавалирсима.

У јануару 2016. постављен је на место селектора кошаркашке репрезентације Словеније. Под вођством Кокошкова, Словенија је освојила историјско злато у финалу против Србије на Европском првенству 2017. године.

Финикс санси су именовали Кокошкова за првог тренера тима почетком маја 2018. Тако је Кокошков, постао први главни тренер неког НБА тима који је рођен у Европи и уједно први Србин који води НБА тим.

Вести

Архива вести

Задаци

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у одржавању портала кошарка, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области кошарке недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо Вас да га унесете овде.

Актуелно

Добри чланци

Информације

Basketball.png
Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) на тему кошарке молимо Вас да користите шаблон {{клица-кошарка}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице на ову тему можете наћи у категорији Клице кошарка.

Догађаји

Светско првенство
Још 461 дана
2019.

Остали портали на српској википедији