Портал:Кошарка/Изабрани чланак мај 2018

С Википедије, слободне енциклопедије
КК ЦСКА Москва
КК ЦСКА Москва

Кошаркашки клуб ЦСКА Москва (рус. Баскетбольный клуб ЦСКА Москва) је руски професионални кошаркашки клуб из Москве. Клуб је део спортског друштва ЦСКА Москва.

Клуб је основан 1924. године када је била окупљена екипа под надзором ОППВ (одељење Основне војне обуке у бившем Совјетском Савезу) која је почела да се такмичи у првенству Москве.

Клуб је први пут заиграо у првенству Совјетског Савеза под именом ЦДКА (што би могло да буде преведено као Централни дом Црвене армије) 1938. године. Вреди напоменути да је првенство Совјетског Савеза пре 1937. године било у ствари такмичење градова а не тимова, и да је тим Москве са играчима ЦДКА у свом саставу освајао турнир три пута (1924, 1928 и 1935. године). После Другог светског рата ЦДКА поново учествује у првенству Совјетског Савеза и одмах осваја прво место.

Клуб је 1955. године преименован у ЦСК МО (Централни спортски клуб Министарства одбране), али тим није остваривао запажене резултате до усвајања његовог садашњег имена 1960. године. На челу са Јевгенијем Алексејевим и касније Арменаком Алачачјаном, ЦСКА осваја неколико титула у домаћем шампионату и три Европска купа 1961, 1963 и 1969. године.

Година 1969. је означила почетак велике ере на челу са Александром Гомељским. Током његовог вођства које је трајало до 1980. године, ЦСКА није освојио титулу у првенству Совјетског Савеза само једанпут. Чак шта више додата је још једна титула европског шампиона 1971. године. ЦСКА је наставио победнички низ под Јуријем Селиковим и Сергејем Беловим који су поставили вечити рекорд од осам узастопних титула у домаћем шампионату.