Портал:Кулинарство

Портал Кулинарство

Кулинарство је вештина и традиција припремања јела, повезана са обичајима и навикама, али представља и посебан вид уметности, који се односи на украшавање и сервирање. Исхрана је један од најважнијих чинилаца који условљавају здравље и утичу на радну способност. Њеним познавањем и разумевањем омогућено је да утичемо на животне процесе у организму.

Религија својим законима и правилима у исхрани утиче на кулинарство, као и многи други фактори, попут приступачности састојака који су потребни за припремање јела, тј. да ли су локални или се увозе. Значајни су и услови под којима се храна узима, као што су добро расположење, лепо постављен, декорисан сто, као и лепо посуђе и прибор, на укусан начин понуђена храна.

Изабрано јелоуреди

Сатараш од црног лука, црвене и зелене паприке, тиквице и парадајза пропржен на маслиновом уљу

Сатараш (мађ. szataras) је јело од поврћа, најчешће парадајза, паприке и црног лука. Реч је дошла из мађарског језика (мађ. szataras). Такође се зове још и бећарац или бећар-паприкаш.

Послужује се као топло предјело, прилог јелу од меса или самосталан оброк уз пиринач или кромпир. Сатараш се такође може јести хладан.

...даље Остала изабрана јела

Изабрана посластицауреди

Реформ торта

Реформ торта је чоколадни десерт богат орасима, који се користи у Србији и региону бивше Југославије. Реформ торта је класични колач у српској кухињи, и као такав присутан на јеловнику многих ресторана, и доступан у многим посластичарницама. Ова торта је чест избор за рођенданску или свадбену торту, а из основног рецепта изведене су многе варијанте. Рецепти за корице и за фил ове торте, саставни су део рецепата за многе друге торте српске кухиње.


...даље Остале изабране посластице

Изабрана сликауреди

Март

Палачинке са месом

Палачинке са месом

Виноуреди

Tempranillowine.jpg

Вино је популаран и битан напитак који чини саставни део како европске, тако и медитеранске кухиње — од једноставних, традиционалних јела, до најсложенијих, егзотичнох специјалитета. Вино је важно у кухињи не само као пиће, већ и као и додатак јелима који обогаћује укус (углавном у динстању и печењу, где његова киселост даје баланс слатким укусима). Црвена и бела пенушава вина су најпопуларнија и позната су још и као блага вина, јер садрже само 10—14 % алкохола. Аперитив и дезертна вина садрже 14—20 % алкохола и она имају јачи укус од благих, јер садрже већи проценат алкохола.

Одмах по отварању флаше младог вина потребно је оставити сат времена по страни како би се „проветрило“, док је старија вина са јачим укусом препоручљиво пити када се отворе. Претакањем, из флаше ветре се талози. Талог се налази у старим боцама, али је млађа вина боље ветрити.

...даље

Изабрани напитакуреди

Мазамора, слично пиће као и Апи

Апи (шп. Аpi), типично је Алтипаланоа Анди пиће којe се конзумира у департманима Ла Паз, Оруро, Потоси , Чукисака,Тариха и Кочабамба. Пиће се прави од љубичастог кукуруза (који му и даје пурпурну боју). Ова врста кукуруза долази из долине Тупиза, Шукусака и Тарија.

Реч „Апи” потиче из кечуанског језика који је домородачки језик који се говори у западним деловима Јужне Америке. Заузима четврто место по броју говорника у Америци и сматра се најраспрострањенијим домородачким језиком на америчком континенту, кога следе гварани и, на трећем месту, ајмара. На кечуанском језику Апи значи спремити заједно са брашном, што и описује овај оригиналан напитак.

даље Остали изабрани напици

Изабрани куваруреди

Ина Гартен на потписивању књиге у Северној Каролини, 2006.

Ина Гартен (енгл. Ina Garten; 2. фебруар 1948.) је америчка кулинарска водитељка, новинарка и списатељица. Ради на телевизији Food Network у оквиру емисије Barefoot Contessa.

Гартенина свекрва купила јој је претплату на емисију Time Life и утицала на то да кува. Касније се ослањала на интуицију и повратне информације пријатеља и како би правиле своје рецепте. Водили су је кроз каријеру првенствено Ели Забар и кулинарка Марта Стјуарт. Међу њеним јелима су cœur à la crème, мајонез од целера, клафути и поједностављена верзија говеђег бујона. Њена кулинарска каријера почела је трговином гурманске хране; Гартен је затим проширила своје активности на неколико најпродаванијих куварских књига, колумни у часописима, брендираних производа за употребу и популарне телевизијске емисије на каналу Food Network.


даље Остали изабрани кувари

Изабрани рецепт уреди

Из Вики књига је за вас изабран рецепт „Шницле у сосу од печурака“.
Filet de Porc à la Bordelaise.JPG
За припрему овог јела потребно вам је
:
800 гр. филета белог пилећег меса. 2 кесице супе од печурака било ког произвођача. 500 мл. слатке павлаке.

Припрема

Сваку шницлу благо излупатиа а потом сваку добро са обе стране уваљати у садржај кесице. (Не разблаживати водом, већ у онако суво.) Слагати у ватросталну посуду.

Преко сложених шницли прелити слатку павлаку. Ако вам остане супе поспите је преко слатке павлаке али претходно пробајте да не буде преслано.

Ставити у загрејану рерну и пећи на 180-200 степени једно 45 минута.

Вики књиге поседују колекцију разноврсних рецепата. За више информације погледајте Вики књиге

Зачинуреди

Зачин је додатак јелима који им се додаје како би појачао оригинални укус јела, или да би се исти модификовао по жељи. Википедија је овог месеца изабрала мушкатни орашчић
Семе мушкатног орашчића

Мушкатни орашчић је семе или млевени зачин неколико врста рода Myristica. Myristica fragrans (мирисни мушкатни орашчић или прави мушкатни орашчић) је зимзелено дрво тамног лишћа које се узгаја за два зачинa који потичу од воћа: мушкатни орашчић, из семена и буздован, из љуске семена. Такође је комерцијални извор етеричног уља и мушкатног маслаца. Калифорнијски мушкатни орашчић, Torreya californica, има семе сличног изгледа, али није уско повезано са Myristica fragrans и не користи се као зачин. Ако се конзумира у количинама које прелазе уобичајену употребу као зачин, мушкатни прах може изазвати алергијске реакције, изазвати контактни дерматитис или имати психоактивне ефекте. Иако се користи у традиционалној медицини за лечење разних поремећаја, мушкатни орашчић нема познату лековиту вредност.


даље Остали изабрани зачини

Воће и поврће

La Boqueria.JPG

Воће и поврће су важне намернице у исхрани. Садрже неопходне витамине и минерале неопходне људском организму.

Воће је богат извор витамина, мада их, у поређењу са поврћем, воће садржи мање. Од витамина воће садржи највише витамина C и каротина. Њихова количина зависи од врсте воћа, сорте као и низа других чинилаца. Витамин C није подједнако распоређен у цијелом плоду. Највише га има у љусци и испод ње. Други витамин по важности и количини је каротин. Највише га садрже: кајсија, ананас, сува шљива, бресква, лубеница итд. У мањим количинама воће садржи и друге витамине: К, Е, витамине B групе.

Поврће је термин који се употребљава у кулинарству, а односи се на биљке или делове биљке који се користе за исхрану.У биологији подела на воће и поврће не постоји, јер се у исхрани користе раличити биљни органи (плодови, семена, корење, подземна и надземна стабла, листови и цветови) па их није могуће класификовати у исте категорије.

Изабрано воћеуреди

Ananas 22032007.JPG

Ананас (туп. nanas — одлично воће; лат. Ananas comosus) тропска је биљка из породице бромелија (Bromeliaceae) и једини је представник ове породице који се комерцијално гаји као воће. Ананас се једе свеж или конзервиран, а може се наћи и у облику сока или као састојак мешаних сокова. Користи се за десерте, салате и воћне коктеле, а у неким културама и као прилог за јела од меса.

Ананас је зељаста вишегодишња биљка која достиже висину од метар до метар и по, са тридесетак или више шпицастих листова дугих од тридесетак сантиметара до једног метра, који окружују дебелу стабљику. Ананас је пример збирног плода: сваки од многобројних радијално распоређених цветова рађа меснати плод , који је тесно приљубљен уз плодове суседних цветова, тако да читава цваст заједнички чини оно што наизглед делује као један меснати плод.

...даље Остала изабрана воћа

Изабрано поврћеуреди

Кромпир је врста биљака скривеносеменица из породице помоћница (Solanaceae). Узгаја се широм планете и користи за исхрану људи и домаћих животиња, јер поседује подземно стабло веома богато скробом. Пореклом је из Јужне Америке, са Анда. Врста је доместификована у јужном Перуу, а у Европу су га донели Шпанци средином 16. века.
Patates.jpg

Кромпир је једна од важнијих намирница у људској исхрани, а био је врло значајан за нестанак глади у Европи. У људској исхрани се употребљава куван и печен док је сиров благо отрован. Индустријским поступком од кромпира се добија скроб, а сечењем кромпира на танке листиће, затим одстрањивањем скроба и печењем у врелом уљу добија се чипс. Кромпир напада инсект кромпирова златица која може бити погубна за род.

...даље Остала изабрана поврћа

Национална кухињауреди

Арепас са Ћоризом

Колумбијска кухиња се састоји од различитих мешавина поврћа, воћа, зачина и кухињских обичаја америчких староседелаца, Европљана и Шпанаца. Због разноврсности фауне и флоре, Колумбија је богата изврсним рецептима који су уједно и здрави за организам. Припрема хране зависи од места у овој држави. Од значајних намирница у кухињи можемо наћи пиринач, кукуруз, кромпир, тапиока и легуминозе. Од меса ту су уобичајено говедина, пилетина, прасе али и морски плодови. Још један битан састојак је воће од којих се издвајају манго, јабука, псидиум, папаја и маракуја. Иако не постоји национална традиционална храна Колумбије већ више њих, најпознатије су ипак Санкошо или Арепа. Од осталих рецепата ту су и Бандеја Паса, Лешона, Толима Гранде и многи други.


...даље Остале изабране националне кухиње

Вегетаријанство

Vegmark.PNG

Вегетаријанство је начин исхране која се сатоји од намирница биљног порекла (широк спектар житарица, махунарки, воћа и поврћа), евентуално млечних производа и јаја али без животињског меса. Својим познатим слоганом “месо је убиство” (енгл. меат ис мурдер) вегетаријанци желе да нагласе да њихова исхрана не почива на убијању животиња.

Разлози за вегетаријанство могу бири етички, религиозни, дуговни, еколошки, економски и здравствени разлози.

Многе познате историјске личности биле су присталице вегетаријанства. Један од њих био је и Леонардо да Винчи (1452-1519, италијански универзални геније, уметник и научник), који је рекао

Доћи ће време када ће се убијање животиња проматрати истим очима као и убиство човјека.

...даље

Здрава исхрана

Здрава дијета се практикује у доношењу одлука о томе шта јести са намером одржавања доброг здравља.Ово обично подухвата конзумирање хранљиве материје и једење адекватне количине свих група хране укључујуци и адекватну количину воде.Пошто су људске хранљиве материје комплексне, здрава дијета може бити веома широка и тема је индивидуалне генетике, окружења и здравља. Отрпилике 20% људске популације, недостаје им храна и лоша храна је главна сметња здраве исхране.Обрнуто, људи у развијеним земљама имају супротан проблем: оне су више забринте због гојазности гојазности.

Занимљивости

Да ли сте знали...уреди

2005-12-31 - Hummer2.jpg
Да ли знате...
 • ...да индустрија кафе зарађује око 55 милијарди евра годишње и по профиту налази се на другом месту, одмах после нафтне индустрије!
 • ...кувани ракови поцрвене јер беланчевина бетакристалцинин у њиховом оклопу промени своју грађу чиме, се мења и боја!
 • ...да се Дижон сматра светском престоницом гастрономије, јер се сваке јесени у овом француском граду одржава међународни сајам кулинарства.
 • ...да је у 2007. најскупљи сладолед на свету продаван у њујоршком ресторану Серандипти 3 по цени од 20.000$!. Сладолед се правио од 28 врста какаа (од којих су 14 изузетно ретки) и 28 каратног јестивог злата. Сладолед се преливао глазуром од слатке павлаке, злата и Книпшит чоколадом која стаје око 1.000$ по килограму. Сладолед се сервирао у златним посудама украшеним брилијантима!
 • ...да најскупљи сендвич на свету, клуб сендвич продавнице Селфриџиз, стаје око 120 фунти. Прави се од тартуфа у мајонезу, гушчије паштете, салате у уљу од авокада, сенфа, парадајза, паприке и саламе од јапанских говеда наводно појених пивом и масираних уз класичну музику!

  Гастрономске новостиуреди

  • 3. март 2008. У Привредној комори Србије покренута је иницијатива да се створи „гастрономски имиџ“ Србије, да се уједини понуда, заштите прехрамбени производи (пршут, ајвар, кајмак, сир) као национални брендови.
  • 25. фебруар 2008. Француски председник Никола Саркози најавио је да ће се ова земља кадидовати 2009. године за прву земљу на свету чија ће гастрономија бити уписана на листу УНЕСКО-ове светске баштине.
  • 26. јануар 2008. Јеловник који нуди Gulf Air путницима прве класе проглашен је најбољим јеловником на свету, ова авио компанија је на својим летовима ангажовала шефа кухиње, што јој је и обезбедило ово престижно признање.

  Остало

  Категоријеуреди

 • Овде се налази списак категорија које су усковезани за гастрономију или садрже појединачне чланке са гастрономском тематиком. Више о категоријама погледајте на Википројекту о кулинарству.
  • Категорија:Гастрономија
  • Категорија:Кулинарство
  • Категорија:Храна
  • Категорија:Јела
  • Категорија:Салате
  • Категорија:Вино
  • Категорија:Сиреви
  • Категорија:Зачини
  • Категорија:Слаткиши
  • Категорија:Колачи
  • Категорија:Чоколада
  • Категорија:Сухомеснати производи
  • Рецепти на Викикњигама
  • Кратки текстовиуреди

   Makarone.jpg
   Правећи клице из области гастрономије било би пожељно да користите шаблон {{Клица-храна}}, уколико се текст односи на храну. Већ постојеће клице из области хране можете наћи у категорији : Клице храна.
   Glass of wine.png

   Уколико правите кратки чланак из области вина користите шаблон {{клица-вино}}. Постојеће клице о вину погледајте у категорији Клице вино.

   Fruits Luc Viatour.jpg

   Уколико правите кратки чланак о воћу користите шаблон {{клица-воће}}. Постојеће клице о воћу погледајте у категорији Клице воће.

   VegCorn.jpg

   Уколико правите кратки чланак о поврћу користите шаблон {{клица-поврће}}. Постојеће клице о поврћу погледајте у категорији Клице поврће.


   Остали портали