Портал:ЛГБТ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Wikipedia-LGBT.png

ЛГБТ
Портал

Gay Couple Savv and Pueppi 01.jpg Same Sex Marriage-02.jpg Rainbow flag and blue skies.jpg Lesbian Couple 2006.jpg

Добродошли на ЛГБТ портал!

ЛГБТ је скраћеница која се односи на лезбејке, геј, бисексуалне и трансродне особе. У употреби је од почетка последње деценије двадесетог века, као замена за термин „геј заједница“, за који су многи унутар заједнице сматрали да не обухвата и не представља све оне на које се односи. Понекад се термин користи за све оне који нису хетеросексуални, а не само за геј мушкарце, лезбејке, бисексуалне и трансродне особе, из тог разлога се користи и скраћеница ЛГБТИ или LGBTIQ, за интерсексуалне и queer особе.

Изабрани чланак

Flag of the United States.svg
Gay Pride Flag.svg

Положај ЛГБТ особа у Сједињеним Америчким Државама у великој мери зависи од савезне државе у којој живе. Сексуални однос између две особе истог пола легалан је на федералном нивоу од 2003, када је Врховни суд САД донео пресуду у предмету Лоренс против Тексаса.

Легалност истополних бракова и постојање антидискриминационих закона варира од државе до државе. Шест савезних држава и Дистрикт Колумбија тренутно признају бракове особа истог пола. Неке друге државе не дозвољавају склапање истополних бракова на својој територији, али признају истополне бракове склопљене у другим државама. Поред тога, неке државе истополним паровима нуде грађанске заједнице, регистрована партнерства или друге врсте заједница које садрже неке елементе права која произилазе из брака.

Двадесет савезних држава и Дистрикт Колумбија забрањују дискриминацију на основу сексуалне оријентације, а дванаест држава и Дистрикт Колумбија забрањују дискриминацију на основу родног идентитета или изражавања. Злочини из мржње где је мотив сексуална оријентација или родни идентитет кажњиви су савезним законом (Закон Метјуа Шепарда) који је усвојен 2009.

даље...

Изабрана слика

Стоунвол ин у Њујорку. Бар је 1969. године био поприште сукоба полиције и ЛГБТ особа који су означили почетак модерног ЛГБТ покрета.
Стоунвол ин у Њујорку. Овај бар је 1969. године био поприште сукоба полиције и ЛГБТ особа који су означили почетак модерног ЛГБТ покрета.

Напомене

Wikipedia-LGBT.png
Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) који има везе са ЛГБТ темама, молимо Вас да користите шаблон {{клица-ЛГБТ}} како би означили да чланак није завршен и да му треба допуна. ЛГБТ клице можете наћи у категорији Клице ЛГБТ.

Нови чланци

Уредници

Уколико желите да доприносите овом порталу и чланцима о ЛГБТ темама, можете дописати своје корисничко име испод.

 1. --В и к и в и н др е ц и 05:40, 3. април 2011. (CEST)
 2. --Болен (р) 16:03, 9. август 2011. (CEST)
 3. --ΝικολαοςΒ. (разговор) 19:49, 5. мај 2013. (CEST)

Изабрана Биографија

Day, Fred Holland (1864–1933) - Edward Carpenter.jpg

Едвард Карпентер (енгл. Edward Carpenter; Хоув, 29. август 184428. јун 1929) био је енглески социјалистички песник, филозоф, антрополог и рани геј активиста.

Као једна од водећих фигура с краја 19. и почетка 20. века у Британији, био је важан за оснивање социјалистичког интелектуалног удружења, Fabian Society, као и Лабуристичке партије. Као песник и писац, био је близак пријатељ са Волтом Витманом и Рабиндранатом Тагором и одржавао је преписку са истакнутим личностима свога доба, као што су Ени Безан, Исидора Данкан, Хавлок Елис, Роџер Фрај, Махатма Ганди, Џејмс Кеир Харди, Џ. К. Кини, Џек Лондон, Едмунд Морел, Вилијам Морис, Едвард Пис, Џон Раскин и Овив Шрајнер.

Као филозоф објавио је рад Civilisation, Its Cause and Cure, у коме предлаже тезу да је цивилизација само облик болести кроз коју пролази људско друштво. Цивилизације, сматра, ретко трају дуже од хиљаду година, пре него што се уруше и ниједно друштво није успешно прошло кроз цивилизацију. "Лек" који он предлаже је боља повезаност са земљом и са сопственом природом. Премда се ослања на хиндуистички мистицизам и често се наводи као "мистички социјализам", његова мисао прати неколико писаца из области психологије и социологије с почетка 20. века, као што су Борис Сидис, Сигмунд Фројд и Вилфред Тротер, који сви препознају то да друштво ставља велики притисак на појединце, што резултира у менталним и физичким болестима, попут неуроза и посебно онога што се тада описивало као неуростенија.

Да ли сте знали?

 • ... да хомосексуалним мушкарцима у Аустрији, Уједињеном Краљевству и Данској није дозвољено да добровољно дарују крв.
 • ... да је први геј прајд у Букурешту одржан у мају 2005. године.
 • ... да је са сексуално психолошке тачке гледишта, незадржива жеља лезбејки, гејева и бисексуалних особа за организацијом Поворке поноса, па чак и по цену сопствених живота, последица утицаја развојних нагона и нагона живљења који су нешто другачије од оних код хетеросексуалних особа. ЛГБТ особа мора да се избори са предрасудама, дискриминацијом и насиљем у друштву, а у неким случајевима и у својим породицама, и да зато организацију Поворке поноса, у свим друштвима, условно треба схватити као (свесни или несвесни) континум ЛГБ од њихових „нагонских потреба“ на једној страни до „друштвено статусних потреба“ на другој.
 • ... да након усвајања закон о истополним браковима 24. јуна 2011, Њујорк очекује и економску добити, јер ће се, према претпоставкама, 21.000 геј и лезбејских парова овде венчати, што ће донети око 284 милиона долара добити у државну касу.
 • ... да је енглески фудбалер Џастин Фашану био први професионални фудбалер који је објавио да је геј?
 • ... да је парада поноса у Сао Паулу највећа геј парада на свијету, и да годишње има и до 3 милиона учесника?
 • ... да се у Ирану хомосексуални акти кажњавају смртном казном, док је у исто вријеме транссексуалност легална, а транссексуалним особама је омогућено да изврше промјену пола у иранским клиникама?
 • ... да је Јамајка, због честих хомофобичних напада и убистава ЛГБТ особа, означена од стране активиста и организација за заштиту људских права као најхомофобичније мјесто на планети?
 • ...да многи научници деле став да се сексуална оријентација обликује код већине људи у раном узрасту кроз сложене интеракције; биолошких, психолошких и социјалних фактора.
 • ... да су амбисексуалне особе, хомосексуалне особе у којих хетеросексуални однос представља пригодне и подређене односе из нужде, утолико чешће уколико су у особи генитално супротног пола остварени вангенитални карактери пола коме та особа припада.

Опширније

Потребни чланци

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању ЛГБТ портала, овде ћете наћи чланке које је потребно направити, средити или проширити.

Биографије:

Лари Крејг - Стивен Фрај - Анис Паркер - Тами Болдвин - Гарет Томас - Џон Босвел - Бејард Растин - Евелин Хукер - Фред Фелпс

Историја:

Параграф 175 - Хронологија истополног брака - Хомосексуалност у античкој Грчкој - Хомосексуалност у античком Риму - Прогон хомосексуалаца у Нацистичкој Њемачкој - Годишњи подсетник

Разно:

ЛГБТ друштвени покрети - Корективно силовање - Сексуална оријентација и војна служба - Хришћанство и хомосексуалност

Категорије

Изабрани чланци

Сјајни чланци: Cscr-featured.svg

Добри чланци: Simple GA.svg Latter Days

Статистика портала ЛГБТ

Остали портали