Портал:ЛГБТ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Wikipedia-LGBT.png

ЛГБТ
Портал

Gay Couple Savv and Pueppi 01.jpg Same Sex Marriage-02.jpg Rainbow flag and blue skies.jpg Lesbian Couple 2006.jpg

Добродошли на ЛГБТ портал!

ЛГБТ је скраћеница која се односи на лезбејке, геј, бисексуалне и трансродне особе. У употреби је од почетка последње деценије двадесетог века, као замена за термин „геј заједница“, за који су многи унутар заједнице сматрали да не обухвата и не представља све оне на које се односи. Понекад се термин користи за све оне који нису хетеросексуални, а не само за геј мушкарце, лезбејке, бисексуалне и трансродне особе, из тог разлога се користи и скраћеница ЛГБТИ или LGBTIQ, за интерсексуалне и queer особе.

Изабрани чланак

Логотип отказане поворке из 2009.

Београдска поворка поноса, (Београдска парада поноса, Belgrade Pride) је манифестација лезбејки, гејева, бисексуалних и трансродних (ЛГБТ) особа у Србији. Као једна од парада поноса ЛГБТ особа, којима се сваке године у европским и светским градовима обележава Међународни дан поноса ЛГБТ особа, организовање поворке поноса у Београду има за циљ скретање пажње јавности на проблеме насиља и дискриминације са којима се суочавају ЛГБТ грађани и грађанке Србије. До 2010. године ниједан покушај организовања параде поноса у Београду није успешно окончан. Прва парада организована је 2001. године, након демократских промена у Србији, али је завршена пребијањем учесница и учесника од стране хулигана и десничарских група. Парада поноса је поново планирана 2004. године, али је отказана од стране организатора након мартовских немира и паљења џамија у Нишу и Београду. Након више година паузе, наредна поворка поноса била је заказана 2009. године, али је отказана. До отказивања је дошло јер организатори нису желели да прихвате препоруке МУП-а да се манифестација одржи на другој, безбеднијој локацији. Парада поноса је поново заказана 2010. године за 10. октобар, када је први пут успешно одржана.

Изабрана слика

Стоунвол ин у Њујорку. Бар је 1969. године био поприште сукоба полиције и ЛГБТ особа који су означили почетак модерног ЛГБТ покрета.
Стоунвол ин у Њујорку. Овај бар је 1969. године био поприште сукоба полиције и ЛГБТ особа који су означили почетак модерног ЛГБТ покрета.

Напомене

Wikipedia-LGBT.png
Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) који има везе са ЛГБТ темама, молимо Вас да користите шаблон {{клица-ЛГБТ}} како би означили да чланак није завршен и да му треба допуна. ЛГБТ клице можете наћи у категорији Клице ЛГБТ.

Нови чланци

Уредници

Уколико желите да доприносите овом порталу и чланцима о ЛГБТ темама, можете дописати своје корисничко име испод.

 1. --В и к и в и н др е ц и 05:40, 3. април 2011. (CEST)
 2. --Болен (р) 16:03, 9. август 2011. (CEST)
 3. --ΝικολαοςΒ. (разговор) 19:49, 5. мај 2013. (CEST)

Изабрана Биографија

20140321 Dancing Stars Conchita Wurst 4187.jpg

Томас Том Нојвирт (немачки: Thomas Tom Neuwirth) алијас Кончита Вурст (немачки: Conchita Wurst; рођен/а 6. новембра 1988. у Гмундену, Аустрија) аустријска је поп певачица. Вурст је представљала Аустрију на Песми Евровизије 2014. у Копенхагену где је са песмом Rise Like a Phoenix остварила убедљиву победу и својој земљи донела другу победу у историји овог такмичења.

Широј аустријској јавности постаје познат након учешћа у талент шоу Старманија у којем је 2007. успео да се пласира у финале. Као драг особа Кончита Вурст појавио се током 2011. уз образложење да на тај начин жели да скрене пажњу на све оне који се налазе на маргинама друштва, а посебно на припаднике ЛГБТ популације у Аустрији и широм Европе.

Иако термин Wurst на немачком означава кобасицу, Томас је овај део имена изабрао из дела немачке фразе Das ist mir doch alles Wurst што у преводу означава „не занима ме“, уз образложење да није важно „ко смо и како изгледамо, већ какви смо људи“. Име Кончита је узео у знак подршке својој другарици са Кубе.

Као Кончита Вурст учестовао је у ријалити програму аустријске телевизије ОРФ по називом „Најтежи посао у Аустрији“ где је радио у фабрици за прераду рибе, и у шоу програму Дивље девојке где је са групом других девојака покушавао да преживи у пустињама Намибије живећи са локалним племенима. Заштитни знак Кончите Вурст је поред одличног гласа и брада.

Завршио је школу за модни дизајн у Грацу 2011, а тренутно живи у Бечу.

Песма Rise Like a Phoenix објављена је током марта 2014. године и за кратко време постала је један од фаворита на кладионицама. Током извођења своје песме у првом полуфиналу Евровизије 8. маја Кончита је све време била праћена овацијама из публике која је певала заједно са њом. Након убедљиве победе у полуфиналу, Кончита је убедљиво тријумфовала и у финалу и са 290 бодова донела Аустрији другу победу на Песми Евровизије (прву након тријумфа Уда Јиргенса 1966. године).

Да ли сте знали?

 • ... да хомосексуалним мушкарцима у Аустрији, Уједињеном Краљевству и Данској није дозвољено да добровољно дарују крв.
 • ... да је први геј прајд у Букурешту одржан у мају 2005. године.
 • ... да је са сексуално психолошке тачке гледишта, незадржива жеља лезбејки, гејева и бисексуалних особа за организацијом Поворке поноса, па чак и по цену сопствених живота, последица утицаја развојних нагона и нагона живљења који су нешто другачије од оних код хетеросексуалних особа. ЛГБТ особа мора да се избори са предрасудама, дискриминацијом и насиљем у друштву, а у неким случајевима и у својим породицама, и да зато организацију Поворке поноса, у свим друштвима, условно треба схватити као (свесни или несвесни) континум ЛГБ од њихових „нагонских потреба“ на једној страни до „друштвено статусних потреба“ на другој.
 • ... да након усвајања закон о истополним браковима 24. јуна 2011, Њујорк очекује и економску добити, јер ће се, према претпоставкама, 21.000 геј и лезбејских парова овде венчати, што ће донети око 284 милиона долара добити у државну касу.
 • ... да је енглески фудбалер Џастин Фашану био први професионални фудбалер који је објавио да је геј?
 • ... да је парада поноса у Сао Паулу највећа геј парада на свијету, и да годишње има и до 3 милиона учесника?
 • ... да се у Ирану хомосексуални акти кажњавају смртном казном, док је у исто вријеме транссексуалност легална, а транссексуалним особама је омогућено да изврше промјену пола у иранским клиникама?
 • ... да је Јамајка, због честих хомофобичних напада и убистава ЛГБТ особа, означена од стране активиста и организација за заштиту људских права као најхомофобичније мјесто на планети?
 • ...да многи научници деле став да се сексуална оријентација обликује код већине људи у раном узрасту кроз сложене интеракције; биолошких, психолошких и социјалних фактора.
 • ... да су амбисексуалне особе, хомосексуалне особе у којих хетеросексуални однос представља пригодне и подређене односе из нужде, утолико чешће уколико су у особи генитално супротног пола остварени вангенитални карактери пола коме та особа припада.

Опширније

Потребни чланци

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању ЛГБТ портала, овде ћете наћи чланке које је потребно направити, средити или проширити.

Биографије:

Лари Крејг - Стивен Фрај - Анис Паркер - Тами Болдвин - Гарет Томас - Џон Босвел - Бејард Растин - Евелин Хукер - Фред Фелпс

Историја:

Параграф 175 - Хронологија истополног брака - Хомосексуалност у античкој Грчкој - Хомосексуалност у античком Риму - Прогон хомосексуалаца у Нацистичкој Њемачкој - Годишњи подсетник

Разно:

ЛГБТ друштвени покрети - Корективно силовање - Сексуална оријентација и војна служба - Хришћанство и хомосексуалност

Категорије

Изабрани чланци

Сјајни чланци: Cscr-featured.svg

Добри чланци: Simple GA.svg Latter Days

Статистика портала ЛГБТ

Остали портали