Портал:ЛГБТ+

С Википедије, слободне енциклопедије

ЛГБТ+
Портал

Добродошли на ЛГБТ портал!

ЛГБТ+ је скраћеница која се односи на лезбејке, геј, бисексуалне, трансродне и све друге особе које нису хетеросексуалне или цисродне. Скраћеница ЛГБТ у употреби је од почетка последње деценије двадесетог века, као замена за термин „геј заједница“, за који су многи унутар заједнице сматрали да не обухвата и не представља све оне на које се односи. У скорије време, често се користе дужи иницијализми како би већи спектар људи био покривен термином додавајући слова или знакове, као што су И (за интерсексуалне особе), К (за квир особе), А (за асексуалне особе), + (који обично стоји на крају и означаве све оне чије слово није споменуто) итд.

Изабрани чланак

And the Band Played On: Politics, People, and the AIDS Epidemic је књига Рендија Шилтса, новинара листа Сан Франциско хроникл објављена 1987. године. Књига прати откриће и ширење вирус хумане имунодефицијенције и синдрома стечене имунодефицијенције са посебним освртом на равнодушност власти, посебно у САД, према ономе што се у почетку сматрало за геј болест. Шилтсова теза је да су, иако је Сида узрокована биолошким агенсом, немар и апатија према онима који су првобитно били погођени болешћу дозволили њено много веће ширење; Сиди је дозвољено да се деси.

Књига је обиман посао истраживачког новинарства, написана у форми која садржи хронолошки приказ догађаја. Догађаји који су обликовали епидемију су описани један иза другог уз навођење најважнијих чињеница. Шилтс описује утицај борбе против болести на одређене појединце у геј, медицинској и политичкој заједници. Књига почиње касних седамдесетих са тада првим потврђеним случајем Сиде, код Грете Раск, данске докторке која је радила у Африци. Завршава се саопштењем глумца Рока Хадсона 1985. да умире од Сиде, када су међународна пажња и интерес за болест експлодирали.

Изабрана слика

Застава поноса бисексуалних особа
Застава поноса бисексуалних особа
Застава поноса бисексуалних особа

Напомене

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) који има везе са ЛГБТ+ темама, молимо Вас да користите шаблон {{клица-ЛГБТ+}} како би означили да чланак није завршен и да му треба допуна. ЛГБТ+ клице можете наћи у категорији Клице ЛГБТ+.

Потребни чланци

Уколико желите да помогнете у стварању ЛГБТ портала, овде ћете наћи чланке које је потребно направити, средити или проширити.Права ЛГБТ+ особа у државама Европе
Филмови

Литература и извори за писање чланака

Уредници

Уколико желите да доприносите овом порталу и чланцима о ЛГБТ темама, можете дописати своје корисничко име испод.

 1. --В и к и в и н др е ц и 05:40, 3. април 2011. (CEST)
 2. --Болен (р) 16:03, 9. август 2011. (CEST)
 3. --ΝικολαοςΒ. (разговор) 19:49, 5. мај 2013. (CEST)
 4. --IмSтevan разговор 15:22, 19. јун 2022. (CEST)

Изабрана Биографија

Едвард Карпентер (енгл. Edward Carpenter; Хоув, 29. август 184428. јун 1929) био је енглески социјалистички песник, филозоф, антрополог и рани геј активиста.

Као једна од водећих фигура с краја 19. и почетка 20. века у Британији, био је важан за оснивање социјалистичког интелектуалног удружења, Fabian Society, као и Лабуристичке партије. Као песник и писац, био је близак пријатељ са Волтом Витманом и Рабиндранатом Тагором и одржавао је преписку са истакнутим личностима свога доба, као што су Ени Безан, Исидора Данкан, Хавлок Елис, Роџер Фрај, Махатма Ганди, Џејмс Кеир Харди, Џ. К. Кини, Џек Лондон, Едмунд Морел, Вилијам Морис, Едвард Пис, Џон Раскин и Овив Шрајнер.

Као филозоф објавио је рад Civilisation, Its Cause and Cure, у коме предлаже тезу да је цивилизација само облик болести кроз коју пролази људско друштво. Цивилизације, сматра, ретко трају дуже од хиљаду година, пре него што се уруше и ниједно друштво није успешно прошло кроз цивилизацију. "Лек" који он предлаже је боља повезаност са земљом и са сопственом природом. Премда се ослања на хиндуистички мистицизам и често се наводи као "мистички социјализам", његова мисао прати неколико писаца из области психологије и социологије с почетка 20. века, као што су Борис Сидис, Сигмунд Фројд и Вилфред Тротер, који сви препознају то да друштво ставља велики притисак на појединце, што резултира у менталним и физичким болестима, попут неуроза и посебно онога што се тада описивало као неуростенија.

Да ли сте знали?

 • ... да су 13 од првих 14 римских царева били или бисексуалци или хомосексуалци?
 • ... да је прва држава на свету која је легализовала истополне бракове била Холандија 2001. године...
  • и да је Каталонија била прва регија у свету која је легализовала истополна партнерства 1998. године?
 • ... да је прва успешна парада поноса у Београду одржана тек 2014. године, после више од деценије неуспешних покушаја?
 • ... да модеран покрет за ЛГБТ+ права почиње Стоунволском револуцијом?
 • ... да је енглески фудбалер Џастин Фашану био први професионални фудбалер који је изашао из ормара као геј и то учинио 1990. године?
 • ... да је парада поноса у Њујорку 2019. била највећа парада поноса икад и да је имала између 4 и 5 милиона учесника?
 • ... да су први пећински цртежи који приказују хомосексуалне односе настали чак у 10. миленијуму пре нове ере?
 • ... да се у Ирану хомосексуални акти кажњавају смртном казном, док је у исто време трансродност легална, а трансродним особама је омогућено да изврше промену пола у иранским клиникама?
 • ... да је стопа самоубистава код младих ЛГБТ+ особа вишеструко нижа у државама са мање законске и друштвене дискриминације ЛГБТ+ особа, него у онима где је дискриминација свеприсутна?
 • ... да је Јамајка, због честих хомофобичних напада и убистава ЛГБТ+ особа, означена од стране активиста и организација за заштиту људских права као најхомофобичније место на планети?
 • ... да је Алан Тјуринг био геј?
 • ... да многи научници деле став да се сексуална оријентација обликује код већине људи у раном узрасту кроз сложене интеракције; биолошких, психолошких и социјалних фактора.

Опширније

Категорије

Изабрани чланци

Остали портали