Портал:Математика

С Википедије, слободне енциклопедије
Портал Математика

О математици


Овај портал је предвиђен за википедијанце који се интересују за математику. Овде можете наћи линкове ка најинтересантнијим областима и новостима из математике.

Математика је веома широка област науке и тешко је прецизно одредити њене границе. Она је најопштија дедукциона наукa.

Уколико желите да мењате ову страну пређите овде.

Изабрани чланак

У линеарној алгебри, LU декомпозиција или LU факторизација (од енглеских речи lower - доње и upper - горње) је декомпозиција матрице која записује матрицу као производ доње троугаоне и горње троугаоне матрице. Производ некада укључује и пермутациону матрицу. Ова декомпозиција се користи у нумеричкој анализи да се реши систем линеарних једначина или да се израчуна детерминанта матрице. LU декомпозиција семоже сматрати и као матрични облик Гаусове елиминације. LU декомпозицију је увео Алан Тјуринг.

Даље ...

Изабрана слика

Биографија

Михаило Петровић Алас (1868-1943), математичар, професор Београдског универзитета, академик Српске краљевске академије и алас.

Рођен је 24. априла 1868. године у Београду, на Савској падини, недалеко од Конака кнегиње Љубице, као прво дете оца Никодима, професора Богословије, и мајке Милице (рођене Лазаревић).

Завршио је Прву београдску гимназију у периоду 1878-85, а затим уписује Природно-математички одсек Филозофског факултета у Београду. Студије у Београду завршава 1889. године

Даље ...

Јесте ли знали да...

Обавештења

  • Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) везан за математику, на дно додајте шаблон {{клица-мат}}

Основни појмови

Области математике

Категорије

Потребно урадити

Уколико желите да помогнете у стварању портала Математика, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области математике недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
Безуов индентитет - Безуова матрица - Безуов домен - Горданова теорема - Делска константа - Парсевалова једнакост - Гаусов алгоритам - Лонгиметрија - Њутн-Рафсонов метод

Потребно проширити:
Еуклидски простор - Бор-Молерупова теорема - Безуов став - Дискретна математика - Друштво математичара Србије - Интеграл - Интегралне једначине - Математички модел - Полупречник - Рационалан број - Скуп - Цео број

Потребно средити:
Декадни систем - Алгебра - Фуријеов ред -

Остали портали