Портал:Општина Баточина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Општина Баточина

Грб Општине Баточина

Општина Баточина је општина у Шумадијском округу у централном делу Србије. По подацима из 2004. општина заузима површину од 136 km² (од чега на пољопривредну површину отпада 10474 ha, а на шумску 27348 ha). Заузима шесто место у округу.

Центар општине је насеље Баточина. Општина Баточина се састоји од 11 насеља. По подацима из 2002. године у општини је живело 12220 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -7,1‰, а број запослених у општини износи 2095 људи. У општини се налази 11 основних и 2 средње школе.

Територија баточинске општине се налази у средишњем делу Србије. Она је смештена у источном пределу Шумадије и захвата углавном сливно подручје доњег тока Лепенице са делом крајње југозападне стране Доњовеликоморавске котлине.

Варошица Баточина је административно средиште општине, налази се у северном делу општинске територије. Већи део насеља смештен је на левој обали Лепенице. На левој страни лепенице су осам, а на десној три краја Баточине.

Општина Баточина се граничи са севера и североистока лаповачком, истока свилајначком, југоистока јагодинском, југозапада и запада крагујевачком и са запада с северозапада рачанском општином. Укупна дужина Баточинске грнице износи око 59 km. Најкраћа је источна према општини Свилајнац, а најдужа према крагујевачкој општини 20 km.

Више о општини Баточина ...

Изабрано насеље

Поглед на један део Градца

Градац је насеље у Србији у општини Баточина у Шумадијском округу. Према попису из 2011. има 206 становника (према попису из 2002. било је 245 становника).

Градац се налази на 176 метара надморске висине, и то на координатама 44° 08′ 30" северно и 21° 01′ 22" источно. Налази се на око 5 km од Баточине, 26 km од Крагујевца и 120 km од Београда. Кроз село протиче река Лепеница.

Кроз Градац пролази магистрални пут Баточина-Крагујевац-Краљево-Чачак и железничка пруга Лапово-Крагујевац-Краљево.

Код Граца, у пећини испод Јерининог брда откривено је једно врло значајно палеолитско налазиште. Судећи по костима које су пронађене, као и алаткама од камена, људи овог насеља су били номади и бавили су се ловом на животиње. Такође се мора значајно узети и винчанско насеље такође у Грацу. Откривене су керамика, камене секире и оруђе од камена. У овом селу овог пута на брду Стражевица пронађена је неолитска секира од зеленог камена.

Даље...

Изабрана слика села општине Баточина

Milatovac.JPG

Поглед на један део Милатовца.

остале изабране слике

Песма о бици код Баточине

Верски објекти

Crkva u Badnjevcu.jpg

Црква Светог Петра и Павла у Бадњевцу саграђена 1906. године

остале изабране слике

Да ли сте знали

Задаци

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у одржавању портала о општини Баточина, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области о општини Баточина недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Добри чланци

Cscr-featured.svg Сјајни чланци:

Simple GA.svg Добри чланци:

Изабрана слика Баточине

ŽelezničkastanicaBatočina.jpg

Железничка станица у Баточини у изградњи

остале изабране слике

Историја

Застава Србије током Првог српског устанка

Битка код Баточине (1804) је вођена између српске устаничке војске под командом Карађорђа и турске војске за ослобођење Баточине од 4. априла до 7. априла (односно од 23. марта до 26. марта по јулијанском календару) 1804. године. Ова битка је једна од првих победа српских устаника за време Првог српског устанка.

Гонећи Кучук Алију устаници су под Карађорђевом командом заузели Крагујевац 23. марта (4. априла по новом календару) одакле је Кучук Алија извео две стотине Турака и повукао се ка Јагодини. И Карађорђе и Кучук Алија добро су схватили значај Баточине и линије до Багрдана према Јагодини. Алији је Баточина била потребна да би обезбедио одступање из Јагодине према Београду, а Карађорђу да спречи Алију да бежи према Дунаву. Обојица су зато одлучили да ојачају своје снаге код Баточине.

Карађорђе је стигао око поднева 23. марта пред Баточину и опколио је. Турска посада је била састављена од Арбанаса у служби дахија. Срби су нападали све до мрака, али Арбанаси нису попуштали. Карађорђе је након што је опколио Баточину, отишао у Левач да диже устанак и у тај део Србије. Кучук Алија је дознао да је Карађорђе отишао, па пошаље Тосун агу са петсто турских коњаника да се ноћу пробију до Баточине.

Даље...

Флора и фауна

Srna u Batočini.jpg

Срна сликана код Баточине

остале изабране слике

Демографија

Према подацима са последњег пописа 2011. године у општини је живело 11.760 становника. Највећа насеље по броју становника је Баточина са 5.804 а најмање Прњавор са 166 становника.

Општина Баточина11760

Школство

OsnovnaškolauBatočini.jpg

Основна школа „Свети Сава“ у Баточини

остале изабране слике

Спорт

Урош Николић

Урош Николић је српски кошаркаш. Рођен је 24. априла 1987. у Крагујевцу. Тренутно наступа у пољском прволигашу Вилки Морские Шчећин, а игра на позицији крилног центра. Урош је рођен у Крагујевцу, а одрастао је у Баточини где је завршио основну школу.

Прве кошаркашке кораке направио је у Баточини, у кошаркашком клубу Слога. Потом је прешао у крагујевачку Заставу. Из Заставе, Урош Николић је 2002. године отишао у вршачки Хемофарм. После четири године играња за млађе категорије Хемофарма, прешао је у београдску Мега Исхрану 2006. године.

Након три године проведене у Мега Исхрани отишао је у Словенију, где је наступао за Крку. Са Крком је 2010. године постао шампион Словеније. Након једне сезоне проведене тамо, вратио се у Србију, у екипу Црвене звезде. У првој сезони Николић је добро играо и био међу најбољим играчима, док је друге сезоне углавном провео на клупи.

Са младом Кошаркашком репрезентацијом Србије 2007. године постао је шампион Европе, на првенству одиграном у словеначкој Горици.

Даље...

Спорт

Stadion u Badnjevcu.jpg

Стадион у Бадњевцу је отворен 1995. године. Један од лепших стадиона у Србији. Капацитет му је око 6.000 места и има рефлекторе за одигравање ноћних утакмица.

остале изабране слике

Вести

Internet-news-reader.svg

Извори вести

Учесници

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о општини Баточина, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић

Вики портали