Портал:Општина Баточина

С Википедије, слободне енциклопедије

Општина Баточина

Грб Општине Баточина

Општина Баточина је општина у Шумадијском округу у централном делу Србије. По подацима из 2004. општина заузима површину од 136 km² (од чега на пољопривредну површину отпада 10474 ha, а на шумску 27348 ha). Заузима шесто место у округу.

Центар општине је насеље Баточина. Општина Баточина се састоји од 11 насеља. По подацима из 2002. године у општини је живело 12220 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -7,1‰, а број запослених у општини износи 2095 људи. У општини се налази 11 основних и 2 средње школе.

Територија баточинске општине се налази у средишњем делу Србије. Она је смештена у источном пределу Шумадије и захвата углавном сливно подручје доњег тока Лепенице са делом крајње југозападне стране Доњовеликоморавске котлине.

Варошица Баточина је административно средиште општине, налази се у северном делу општинске територије. Већи део насеља смештен је на левој обали Лепенице. На левој страни лепенице су осам, а на десној три краја Баточине.

Општина Баточина се граничи са севера и североистока лаповачком, истока свилајначком, југоистока јагодинском, југозапада и запада крагујевачком и са запада с северозапада рачанском општином. Укупна дужина Баточинске грнице износи око 59 km. Најкраћа је источна према општини Свилајнац, а најдужа према крагујевачкој општини 20 km.

Изабрано насеље

Црква Свете Тројице саграђена 1939. године.

Кијево је насеље у Србији у општини Баточина у Шумадијском округу. Према попису из 2011. има 482 становника (према попису из 2002. било је 549 становника).

Милатовац се налази на 187 метар надморске висине, и то на координатама 44° 05′ 32" северно и 21° 04′ 23" источно. Налази се на 7 km од Баточине, око 30 km од Крагујевца и око 130 km од Београда. Кроз село протиче Кијевачки поток. Налази се на седам километра од магистралног пута Баточина - Крагујевац - Краљево - Чачак.

У турском попису села из 1739/1741. Кијево се помиње као пусто село под називом Горње Кијево што јасно показује да је село постојало и раније. Село је напуштено када су у ове крајеве дошли Аустријанци. У XVIII веку село је поново оживело па је већ у Кочиној крајини имало учесника.

У Првом српском устанку приликом ослобађања ових крајева, у Бици код Баточине Карађорђе је на Кијевачком потоку између Кијева и Доброводице победио Турке. У окршају је пало око четристо Турака. У бици су погинули и Мусеин Ганић и Јусуф-ага Климентић.

На првом попису након завршетка Другог српског устанка 1818. Баточина је имала 15. домаћинствa са 40 харачких глава. После ослобођења Кијево је до 1874. заједно са Доброводицом и Жировницом чинио исту општину. Прво је седиште било у Доброводици, а затим у Кијеву. Због вишегодишњег сукоба дошло је до разилажења.

Даље...

Песма о бици код Баточине

Верски објекти

Crkva u Dobrovodici.jpg

Црква Светог Марка у Доброводици.

остале изабране слике

Да ли сте знали

Задаци

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у одржавању портала о општини Баточина, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области о општини Баточина недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Добри чланци

Изабрана слика Баточине

Изабрани чланак

Димитрије Парезан (Брзан ? — Делиград 1813.) је био један од вођа у првом српском устанку. Погинуо је у бици на Мозгову 1813. године.

Милан Ђ. Милићевић о Димитрију Парезану каже:

Димитрије Парезан родио се у селу Брзану у нахији крагујевачкој, а старина му је у селу Комадинама у Старом Влаху...

Димитрије се међу првима прикључио Карађорђу у борби против Турака.

Димитрије Парезан се прославио у бици код Баточине 1804. године када је Баточина и њена околина ослобођена од Турака. Заузевши Крагујевац 4. априла (23. марта по старом календару) Карађорђе је стигао око поднева 4. априла (23. марта) пред Баточину и опколио је. Турска посада је била састављена од Арбанаса у служби дахија. Вожд је издао наредбе. Димитрије је са својим Лепеничанима био са друге стране Рогота, према Брзану. Ту је направио бусију да чека Турке, без обзира да ли беже из Баточине, или трче овом месту из Јагодине.

Даље...

Флора и фауна

Демографија

Према подацима са последњег пописа 2011. године у општини је живело 11.760 становника. Највећа насеље по броју становника је Баточина са 5.804 а најмање Прњавор са 166 становника.

Општина Баточина11760

Спорт

Андреја Милутиновић

Андреја Милутиновић (Крагујевац, 6. август 1990.) је српски кошаркаш који игра на позицији бека. Тренутно наступа за најтрофејнији српски клуб Партизан.

Прве кошаркашке кораке направио је у Баточини, у кошаркашком клубу Слога, одакле прелази у крагујевачки Колонац, где је свакодневно путовао на тренинге из родне Баточине. У Железник је стигао 2005. године, а за сениорски тим ФМП-а, дебитовао је 2008. године. Већ следеће године у НЛБ лиги је имао запажен учина. На паркету је проводио просечно 22 минута, а истакао се сјајним ролама у дуелима са Загребом (20), Хелиосом (19) и Цедевитом (17 поена).

Добре партије наставља да пружа и у наредном периоду, тако да 2011. године након интеграције ФМП-а и Црвене звезде добија прилику да заигра у црвено-белом дресу. У сезони 2011/12. био је један од кључних младих играча у тиму који је предводио Светислав Пешић, што му на њеном крају доноси уговор на још две године. Међутим, у наредној сезони није провео ни минут у игри, што у фебруару 2013. доводи до раскида уговора између њега и Црвене звезде.

Играо је за Кошаркашку репрезентацију Србије до 18 година и за младу Кошаркашку репрезентацију Србије.

Даље...

Спорт

Вести

Учесници

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о општини Баточина, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић

Вики портали