Портал:Уједињене нације

С Википедије, слободне енциклопедије
United Nations

Портал Уједињене нације

Уједињене нације (УН) су међународна организација која себе описује као „глобално удружење влада које сарађују на пољу међународног права, глобалне безбедности, економског развоја, и социјалне једнакости.“ Основане су 1945. године од стране 51 земље, замењујући Лигу народа.

Из свог седишта у Њујорку, земље чланице УН-а и њене специјализоване агенције управљају и одлучују о административним питањима на регуларним састанцима који се одржавају сваке године. Организација је подељена на административна тела, укључијући Генерална скупштина Уједињених нација, Савет безбедности Уједињених нација, Економски и социјални савет Уједињених нација, Старатељски савет Организације уједињених нација, Секретаријат Уједињених нација, и Међународни суд правде, као и тела која се баве управљањем свим осталим агенцијама УН-а, као што су СЗО и УНИЦЕФ. Најпознатија јавна личност УН-а је Генерални секретар.

Изабрани чланак

Савет безбедности Уједињених нација је најважније тело Уједињених нација. Задужена је за одржавање мира и безбедности међу народима. Док остали органи Уједињених нација само дају препоруке владама земаља чланица, Савет безбедности има овлашћења да доноси одлуке које владе земаља чланица морају поштовати, како стоји у Повељи Уједињених нација. Одлуке Савета су познате као резолуције Савета безбедности. Председавање Саветом безбедности се ротира и траје један месец.

Представници чланица Савета безбедности морају увек бити присутни у седишту Организације у Њујорку како би било могуће одржати саставак Савета у свако доба. Овај захтев је усвојен у повељи Уједињених нација, јер њен претходник, Лига народа је често била у немогућности да одговори на време у кризним ситуацијама.

Улога председавајућег Савета безбедности укључује постављање дневног реда, председавање састанцима и надгледање кризних жаришта. Мења се према алфабетском реду имена чланица на енглеском.

Постоје две категорије чланства у Савету безбедности УН: сталне чланице и изабране чланице.

Изабрана слика

Пропагандни постер направљен током Другог светског рата (1943), према Декларацији Уједињених нација из 1942.

Остале изабране слике

Категорије

Категорија Уједињене нације није пронађена

УН вести

Да ли сте знали...

  • ... да је Индонезија једина земља чланица Уједињених нација, напустила ову организацију 1965, а поново јој се прикључила 1966?

Потребно урадити

ВикиПројекти

Остали пројекти

Остали портали

освежи