Пређи на садржај

Портал:Пољска

С Википедије, слободне енциклопедије


Портал Пољска

Пољска је држава у Средњој Европи са 38.626.349 становника и површином од 312.685 km². Граничи се са Немачком на западу, Чешком и Словачком на југу, Украјином и Белорусијом на истоку, Литванијом и Русијом (Калињинградском области) на северoистоку. Пољска је једна од чланица Европске уније. Главни и највећи град Пољске је Варшава. Валута у Пољској је злот. Пољска држава постоји преко 1.100 година.

Изабрани чланак

Фредерик Шопен
Фредерик Шопен

Фредерик Франсоа Шопен (фр. Frédéric François Chopin, пољ. Fryderyk Franciszek Szopen) (1. марта 1810, Желазова Вола, Пољска17. октобра 1849, Париз, Француска) је био пољски композитор и пијанист романтизма.

Најистакнутији представник пољске музичке културе и један од најзначајнијих пијаниста и композитора свих времена. У својој двадесетој години Фредерик Шопен се сели у Париз са циљем да се усаврши. До тада је већ компоновао своја два клавирска концерта. Био је први западни композитор који је у класичну музику унео елементе словенске музике. Његове мазурке и полонезе још данас представљају темељ пољске народне класичне музике.

Шопен је често имао проблема са здрављем и умро је са 39 година после дужег боловања од туберкулозе.

Више о Фредерику Шопену

Изабрана слика

Утврђени средњовековни амбари у граду Грудзјонс
Утврђени средњовековни амбари у граду Грудзјонс
Утврђени средњовековни амбари у граду Грудзјонс.

Архива изабраних слика

Да ли сте знали да...

Бјаловиеска прашума
Бјаловиеска прашума


Обавештења

  • Уколико пишете неки чланак клицу везан за Пољску, на дно додајте шаблон {{клица-Пољска}}

Биографија

Марија Склодовска Кири
Марија Склодовска Кири

Марија Склодовска Кири (пољ. Maria Skłodowska-Curie; 7. новембар 1867, Варшава4. јул 1934, Саланш, Француска) је позната физичарка и хемичарка пољског порекла. Имала је француско и пољско држављанство. Већи део живота је провела у Француској, а тамо је и започела научну каријеру. Вршила је истраживања из хемије и физике. Жена је Пјера Кирија, а мајка Еве Кири (фр. Eve Curie) и Ирене Жолио Кири (фр. Irène Joliot-Curie).

У њена највећа достигнућа спадају: рад на теорији радиоактивности, техникама раздвајања радиоактивних изотопа као и откриће два нова хемијска елемента - радона и полонијума. Под њеним личним надзором вршена су, прва у свету, испитраживања о могућности излечења рака помоћу радиоактивности. Један је од оснивача нове гране хемије - радиохемије.

Двострука је добитница Нобелове награде, први пут 1903. године, из физике, заједно са мужем и Анријем Бекерелом за научна достигнућа у испитивању радиоактивности, а други пут 1911. године из хемије, за издвајање елементарног радона. Она је до данас остала једина жена која је Нобелову награду добила два пута.

даље...

Потребно урадити

Уколико желите да помогнете у стварању портала Пољска, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области која припада Пољској недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
Сејм Републике Пољске, породица Лешћински, породица Чарторијски, породица Поњатовски, Агњешка Холанд, Мазовско војводство (историјско), Јануш Радзивил, Историја Пољске у средњем веку - Историја Пољске у новом веку - Свети Станислав - Хедвига Шлеска - Принцеза Елизабета од Пољске - Адам Стефан Сапега - Јулиуз Словачки - Циприан Норвид

Потребно проширити:
Млава (Пољска), Јаков Лудвиг Собјески, Станислав Лубомирски, Лех Качињски, Марћин Кромер, Гдањск, Бидгошч, Сосновјец, Кјелце, Катовице, Гожов Вјелкополски, Лођ, Познањ, Торуњ, Зјелона Гора, Калиш, Гдиња, Плоцк, Тарнов, Замошћ, Висла, Великопољска, Шлеска, Малопољска, Ћеханов

Остали портали