Портал:Русија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Портал:Русија

Википортал Русија

Coat of Arms of the Russian Federation.svg
Flag of Russia.svg
Руска Федерација је држава у источној Европи са око 145.000.000 становника и површином од 17.075.200 km². Русија се на западу граничи са Норвешком, Финском, Естонијом, Летонијом, Литванијом, Пољском, Белорусијом и Украјином, а на југу са Грузијом, Азербејџаном, Казахстаном, Монголијом, Кином и ДНР Корејом. На северу и истоку, обале Русије запљускују мора Северног леденог и Тихог океана. До 1991. године Русија је била једна од република Совјетског Савеза. Најраспрострањеније религије у Русији су православље и ислам, а најзначајнија црква је Руска православна црква.

Изабрани чланак

Map Trans-Siberian railway.png

Транссибирска железница (рус. Транссибирская магистраль, Транссиб) је мрежа железница која спајају Москву и Европски део Русије са Руским далеким истоком, Монголијом, Народном Републиком Кином и Јапанским морем.

Главна траса железнице саобраћа између Москве и Владивостока преко Сибира. Железница је дугачка 9.288 km и грађена је између 1891—1916. године. Протеже се на преко 8 временских зона и потребно је седам дана да се пређе цела дужина железница, што је чини трећом железницом по дужини на свету, после Доњецк-Владивосток и Москва-Пјонгјанг.

Друга траса, Трансманџурска железница, која иде упоредно са Транссибирском и која иде скроз до Тарскаје (око 1.000 km источно од Бајкалској језера). Од Тарскаје, Трансманџурска железница иде југоисточно ка Кини и продужава до Пекинга.

Трећа траса, Трансмонголска железница, која се састоји из Транссибирске трасе до Улан Удеа на источној обали Бајкалског језера. Од Улан Удеа Трансмонголска железница продужава јужно ка Улан Батору и Пекингу.

Четврта траса је завршена 1991, после скоро пет деценија споре изградње. Под називом Бајкалскоамурска железница (БАМ), протеже се од Транссибирске линије код Бајкалског језера, ка Пацифику.

Даље...

Јесте ли већ чули да...

Додатна обавештења

  • Уколико напишете неки кратки чланак (тзв. клицу) везан за руску географију, на крај чланка додајте шаблон {{клица-геог}}
  • Уколико напишете неки кратки чланак (тзв. клицу) везан за руску историју, на крај чланка додајте шаблон {{клица-ист}}

Статистика портала Русија

Руске теме

Знаменити Рус

Софија Васиљевна Коваљевскаја

Соња (Софија) Круковски Коваљевска (рус. Соня Круковски-Ковалевская), (15. јануар 1850 . — 10. фебруар 1891) била је математичар, писац и борац за женска права. Њена борба да себи обезбеди најбоље могуће образовање је омогућила женама да похађају универзитетске студије као равноправни студенти. Осим тога, њена достигнућа у математици су натерала њене мушке колеге да преиспитају своја старомодна схватања о женској инфериорности у односу на мушкарце у научном раду.

Даље... Остале изабране биографије

Потребно урадити

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала Русија, овде ћете наћи чланке које је потребно направити и/или проширити. Ако сте приметили да неки чланак везан за Русију недостаје, а сами не можете да га направите, молимо Вас да га унесете овде.
  • Потребно направити:

Кхјахтински уговор - Национални парк Мешћора - Велики Иргис - Виљуј - Фјодор Шаљапин - Поволшки Немци - Михаил Катуков - Игор Иванов - Спаска кула - Стратешке ракетне снаге - Корјакски вулкан - Казањски сабор - Донски козаци - Георгиј Гапон - Тобол - Сибирски канат - Максим Пуркајев - Владимир Комаров - Семјон Чељускин - Петар Гаврилов - Дока Умаров - Белаја (притока Каме) - Белаја (притока Мста) - Михаил Уљанов - Александар Руцкој - Атлетика на Летњим олимпијским играма 1980.

  • Потребно проширити:

Географија Русије - Балалајка - Петропавловска тврђава - Чеченија - Курган - Карелија - Лав Толстој - Тарас Буљба - Руси - Николај Чернишевски

Остали википортали