Портал:СССР/3-2

С Википедије, слободне енциклопедије

Валентина Степановна Гризодубова (рус. Валенти́на Степа́новна Гризоду́бова; Харков, 27. април 1909Москва, 28. април 1993), совјетски пилот, учесница једног од рекордних прелета, учесница Великог отаџбинског рата, друштвено-политичка радница Совјетског Савеза, једна од три жене које су 1938. године прве проглашене за Хероје Совјетског Савеза и Херој социјалистичког рада.

Рођена је у Харкову 27. априла 1909. године. Њен отац Степан Гризодубов (1884—1965) био је авиоконструктор и пилот и један од пионира руске и совјетске авијације.

Када је имала свега две и по године летела је са својим оцем авионом у Харкову, а са 14 година је направила своји први лет на скупу једрилица у Коктебелу. Након завршене основне школе, уписала је Институт за технологију у Харкову, а паралелно је завршила и музичку школу, где је свирала клавир и потом уписала конзерваторијум. Као студент Харковског технолошког института, новембра 1928. године се уписала у Централни аероклуб у Харкову. Завршила је летачки курс од три месеца и након тога, пошто у Харкову није могла да настави с вежбањем летова, напустила је институт и отишла у Тулу где се придружила Друштву за помоћ одбрани, ваздухопловству и хемијској изградњи. Године 1929. је завршила пилотску школу и постала пилот-инструктор.

даље...