Портал:Србија

Из Википедије, слободне енциклопедије

Portserbia.jpg

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
О Србији

Flag of Serbia.svg

Coat of arms of Serbia.svg

Serbia in Europe.svg

Србија је континентална држава која се налази у југоисточној Европи (на Балканском полуострву) и у средњој Европи (Панонској низији).

У саставу Републике Србије су и две аутономне покрајине Војводина и Косово и Метохија. Република Србија је демократска држава свих грађана који живе на њеној територији, заснована на владавини права.

Србија се на северу граничи са Мађарском, на истоку са Румунијом и Бугарском, на југу са Републиком Македонијом и Албанијом, а на западу са Црном Гором, Хрватском и Босном и Херцеговином.

Србија је од завршетка Првог светског рата била саставни део заједничке државе са већином балканских Јужних Словена првобитно у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, касније преименована у Краљевину Југославију, затим у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, Савезној Републици Југославији и Државној заједници Србија и Црна Гора. Од 2006. године је Србија као наследница СЦГ поново постала суверена и независна држава.

Главни град је Београд. Са близу 1,6 милиона становника он је административно, економско и културно средиште Србије.

Више о Србији ...
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Изабрани чланак
Двориште и кућа у којој се родио војвода Живојин Мишић у Струганику

Струганик је насеље у Србији у општини Мионица у Колубарском округу. Према резултатима пописа становништва из 2011. године, насеље је имало свега 204 становника, док је према попису из 2002. године имало 276 становника. Према подацима са пописа из 1991. године, у селу је живело 290 становника.

Село је смештено у оном делу Колубаре где Ваљевске планине замењују њене питомине и равнице. Развило се по теменима коса које су широка развођа између изворишних кракова река Рибнице и Топлице. Лежи под планином Маљен. Најстарији помен села се везује за 1737. годину.

Током своје историје Струганик је било место неких важних догађаја за националну историју. У Првом светском рату, њен најпознатији мештанин — војвода Живојин Мишић, је командовао битком чији се један од епицентара налазио на територији села, и извојевао је. Током Другог светског рата село је било место неуспелих преговора равногорских четника и партизана, што је био увод у крвави грађански рат. Такође, овде су Немци зиме 1941. неуспело покушали да заробе вођу равногорског покрета генерала Драгољуба Михаиловића, али су зато заробили Александра Мишића, другог знаменитог мештанина села, Мишићевог сина и важног равногорца. Велики број мештана села је у оба рата дао животе у српској војсци и у оба најмасовнија покрета отпора.

Струганик је осим због своје историје, познат и по мајданима литографског камена који се овде јавља у моћним наслагама. Најпознатији декоративни камен западне Србије, чија је експлоатација почела још у 18. веку, коришћен је при облагању бројних знаменитих грађевина, међу којима је најзнаменитија Бечка државна опера. У селу је смештен спомен-музеј — родна кућа војводе Живојина Мишића, споменик културе од великог значаја.

Даље...

Остали изабрани чланци

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Изабрана слика
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Да ли сте знали
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Сјајни и добри чланци
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Вести
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Изабрана биографија
Здравко Чолић на концерту 2007.

Здравко Чолић (30. мај 1951, Сарајево, Југославија) такође познат као Чола је српски певач забавне музике који је популаран на целој територији бивше Југославије. Први јавни наступ имао је, сасвим случајно, на такмичењу певача аматера 29. новембра 1967. године у Бијелој код Херцег Новог, где певајући песму Битлса осваја награду публике. У првом делу своје каријере (1968-1972) био је члан група „Млади и лијепи“ „Амбасадори“, „Нови Амбасадори“ и „Корни групе“. Званична соло каријера, започела је 1972. године,када је снимио своју прву песму „Синоћ ниси била ту“. Објавио је 13 студијских албума, у периоду од 1975 до 2010. Године 1973. представљао је Југославију на Песми Евровизије, песмом „Гори ватра“.


[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Помозите и Ви
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Категорије
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Уредници
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Сродни пројекти
Србија на Викивестима     Србија на Викимедијиној Остави
Вести Слике и мултимедијални фајлови
:n:sr:Србија
Commons:Србија
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Остали портали
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТЛингвистикаМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораЧилеШахШведскаШпанија