Портал:Стрип

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Portal strip.svg

Добро дошли на портал Википедије посвећен Деветој уметности, или популарно стрипу.


уреди      

О стрипу

Графички романи у једној стрип књижари
Стрип је уметнички медијум којим се изражавају идеје кроз цртеже, често у комбинацији са текстом. Најчешће то су секвенце слика поређане у низу или мање-више сложене у панеле. Најчешће се пратећи текст у стрипу изражава путем балончића, али и путем натписа и потписа, или у стилу ономатопеје.

Најчешће форме стрипа су стрип-траке, стрип-албуми, комично-динамични стрип (види: Дизни), графички роман ("graphic novel"), јапански "Tankōbon" (види: манга) и веб-стрип (webcomics), док жанрови укључују фантастику, суперхероје, вестерн, пустоловни стрип, хорор, еротски, комични и криминалистички стрип.

У свету постоје три главна центра стрипа која имају потпуно различите традиције и историју: центар у Француској и Белгији, у Јапану и у САД.

Више о стрипу...

уреди      

Одабрана слика

Насловница Забавника из 1940. године
Извор: Забавник 1940. г.

Стрип ревија Забавник излазила је у периоду од 1936. до 1941. године у издању највећег предратног издавача стрипова у Југославији, Александрa Ј. Ивковићa власникa и издавачa стрип-магазина Мика Миш.

уреди      

Одабрани чланак

Француско-белгијски стрипови поред америчких и британских стрипова и јапанске манге представљају један од главних стислких праваца стрипа, која се пише и француском скраћеницом "BD" од француског израза "цртане траке" (француски: "bande dessinée"). Паралелно с тим концептом развијао се сличан у Америци под именом "графички роман" ("graphic novel") или прича у сликама ("picture novel"), који се адаптирао и у шпански језик ("Gráficas Román").

Са Француско-белгијском школом стрипа је уско повезана и афирмација стрипа као Девете уметности (француски: "Le Neuvième Art"), пошто се у европском домену, за разлику чак и од америчког, стрип заиста тако и третира. То је између осталог и разлог успона европског стрипа, који је пребродио техничке и генерацијске кризе краја прошлог века и успешно се адаптирао захтевима двадесет првог. У свом старту правац је пре свега био дечије оријентисан, али је временом настало мноштво креативних дела и у алтерантивном (хорор, ски-фи итд.) и у реалистичном маниру.

Компактна традиција европског стрипа настала у јединственој културној – франкофоној – средини на наше цртаче и љубитеље стрипа утицала је можда исто колико и амерички стрип. На енглеском говорном подручју је овај правац често третиран као синоним самог европског стрипа, те је за њега адаптиран израз "Euro Comics".

Свима познати стрип ликови ове школе су Поручник Блубери, Талични Том, Спиру и Фантазио, Гаша, Марсупилами, Тинтин, Крцко, Штрумфови, Бил и Бул, Плаве блузе (француски: Les Tuniques Bleues), Изногуд, Валеријан... Иако су ови стрипови углавном усмерени Француско-белгијском тржишту, не постоји део света где се не могу купити њихови преведени примерци. Такав је случај рецимо са Астериксом, који је и код нас доживео безброј издања.

Још одабраних чланака... Читај више...

уреди      

Чланци — стрип

Book.svg Биографије аутора

Imageballoon.png Цртачи стрипа

Essay.svg Сценаристи стрипа

Marvel balloon.svgМајстори стрипа


Nuvola apps comic strip.svg Уметнички стрип


Spiderman Logo.png Стрип карактери

Cyanide and hapiness.svgРазно


Question book-new.svg Tематика, жанр

Felix the cat.svg Стрипови за децу

Disney comics.pngВолт Дизни

FrancoBelgian Creator balloon.png Француско-белгијска школа стрипа

WWW balloon.svgВебстрип


Superman S symbol.svgСуперхероји

DC Comics logo.svg DC суперхероји

MarvelLogo.svg Марвелови суперхероји


Felixthecat.svgПочеци стрипа


P newspaper.svg Дневни стрип


FrancoBelgianballoon.svg Стрипови по регијама


Ballover.gif Часописи, издавачи

Comic Book.svg Стрип часописи

Alan Ford.gif Стрип издавачи


Pfoom.svgРазно


X mark.svgКлице стрип

уреди      

Послови

Уколико на тему стрипа напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{Клица-стрип}} како би означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Незавршене чланке којима је потребно сређивање можете наћи у категорији Клице стрип.


Остали портали на српској Википедији