Портал:Стрип

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Portal strip.svg

Добро дошли на портал Википедије посвећен Деветој уметности, или популарно стрипу.


уреди      

О стрипу

Стрип је уметнички медијум којим се изражавају идеје кроз цртеже, често у комбинацији са текстом. Најчешће то су секвенце слика поређане у низу или мање-више сложене у панеле. Најчешће се пратећи текст у стрипу изражава путем балончића, али и путем натписа и потписа, или у стилу ономатопеје.

Најчешће форме стрипа су стрип-траке, стрип-албуми, комично-динамични стрип (види: Дизни), графички роман ("graphic novel"), јапански "Tankōbon" (види: манга) и веб-стрип (webcomics), док жанрови укључују фантастику, суперхероје, вестерн, пустоловни стрип, хорор, еротски, комични и криминалистички стрип.

У свету постоје три главна центра стрипа која имају потпуно различите традиције и историју: центар у Француској и Белгији, у Јапану и у САД.

Више о стрипу...

уреди      

Одабрана слика

Насловница Забавника из 1940. године
Извор: Забавник 1940. г.

Стрип ревија Забавник излазила је у периоду од 1936. до 1941. године у издању највећег предратног издавача стрипова у Југославији, Александрa Ј. Ивковићa власникa и издавачa стрип-магазина Мика Миш.

уреди      

Одабрани чланак

Vikipe Tan – maskota mangi i anima na Vikipediji
Манга (канџи 漫画; hiragana まんが; katakana マンガ), јапанска је реч за стрипове (који се понекад називају и комик コミック) и карикатуре. Изван Јапана, користи се и као универзални назив за јапанске стрипове. Од 2006. године, манге су постале тржиште које обрће милијарде долара.

Манге су углавном црно-беле, са изузетком корица и првих неколико страница, а ретке су оне код којих су све стране у боји.

Најпопуларније манге често доживљавају адаптацију у виду анимеа чим се за то појави интерес на тржишту. Манге се међу мање упућенима често називају анимама, и обрнуто. Адаптиране приче се често модификују на начин којим ће имати већу прођу на мејнстрим тржишту.

Иако то није уобичајено, понекад се по оригиналним анимама праве манге, као што су рецимо Гундам (Gandem), Neon Genesis Evangelion (Неон Џенезис Евангелион), Cowboy Bebop (Каубој Бибоп) i Tenchi Muyo (Тенчи Мујо). Уобичајено је да оригиналне манге и аниме поред јапанског назива садрже и енглеску верзију наслова, или да имају енглески назив транскрибован на јапански.

Још одабраних чланака... Читај више...

уреди      

Чланци — стрип

Book.svg Биографије аутора

Imageballoon.png Цртачи стрипа

Essay.svg Сценаристи стрипа

Marvel balloon.svgМајстори стрипа


Nuvola apps comic strip.svg Уметнички стрип


Spiderman Logo.png Стрип карактери

Cyanide and Hapiness.svgРазно


Question book-new.svg Tематика, жанр

Felix the cat.svg Стрипови за децу

Disney comics.pngВолт Дизни

FrancoBelgian Creator balloon.png Француско-белгијска школа стрипа

WWW balloon.svgВебстрип


Superman S symbol.svgСуперхероји

DC Comics logo.svg DC суперхероји

MarvelLogo.svg Марвелови суперхероји


Felixthecat.svgПочеци стрипа


P newspaper.svg Дневни стрип


FrancoBelgianballoon.svg Стрипови по регијама


Ballover.gif Часописи, издавачи

Comic Book.svg Стрип часописи

Alan Ford.gif Стрип издавачи


Pfoom.svgРазно


X mark.svgКлице стрип

уреди      

Послови

Уколико на тему стрипа напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{Клица-стрип}} како би означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Незавршене чланке којима је потребно сређивање можете наћи у категорији Клице стрип.


Остали портали на српској Википедији