Портал:Стрип

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Portal strip.svg

Добро дошли на портал Википедије посвећен Деветој уметности, или популарно стрипу.


уреди      

О стрипу

Насловница стрип-албума из 1940. године
Стрип је уметнички медијум којим се изражавају идеје кроз цртеже, често у комбинацији са текстом. Најчешће то су секвенце слика поређане у низу или мање-више сложене у панеле. Најчешће се пратећи текст у стрипу изражава путем балончића, али и путем натписа и потписа, или у стилу ономатопеје.

Најчешће форме стрипа су стрип-траке, стрип-албуми, комично-динамични стрип (види: Дизни), графички роман ("graphic novel"), јапански "Tankōbon" (види: манга) и веб-стрип (webcomics), док жанрови укључују фантастику, суперхероје, вестерн, пустоловни стрип, хорор, еротски, комични и криминалистички стрип.

У свету постоје три главна центра стрипа која имају потпуно различите традиције и историју: центар у Француској и Белгији, у Јапану и у САД.

Више о стрипу...

уреди      

Одабрана слика

Корице стрипа Junior.
Извор: Fox Feature Syndicate

Стрип серију Junior издао је Fox Feature Syndicate. Ово су корице задњег издања из 1948. коју је цртао Ал Фелдштејн (Al Feldstein).

уреди      

Одабрани чланак

Константин Кузњецов (1895-1980) је био српски цртач стрипова руског порекла. Цртао је по сценаријима Бранка Видића, Светислава Б. Лазића и Павла Пољакова, али је за своје стрип-креације и сам састављао сценарије.

Био је један од утемељивача модерног стрипа код нас, а његов оригинални стил учинио је да његова остварења буду на самом врху југословенског и европског предратног стрипа. Најпознатији наслови су: „Грофица Марго“, „Барон вампир“, „Књаз Милош“ (животопис Милоша Обреновића), „Синбад Морепловац“, „Пикова дама“, „Бајка о цару Салтану“, „Скаска о златном петлићу“, „Петар Велики“ (стрип о истоименом владару Русије).

Кузњецови стрипови су и за данашње око изненађујуће квалитетно и савремено цртани, остављају без речи критике. Један је од ретких наших стрип-аутора који су успевали да се афирмишу и ван граница Југославије, многе његове радове објављивали су контемпорарни Француски листови (на пример Gavroche, Jumbo, Le journal de Toto, Les grandes aventures и други).

Након краја рата који дочекује у логору, 1950. имигрира у САД где наставља своју уметничку каријеру као илустратор и сликар све до своје смрти 1980. године у Лос Анђелесу.

Још одабраних чланака... Читај више...

уреди      

Чланци — стрип

Book.svg Биографије аутора

Imageballoon.png Цртачи стрипа

Essay.svg Сценаристи стрипа

Marvel balloon.svgМајстори стрипа


Nuvola apps comic strip.svg Уметнички стрип


Spiderman Logo.png Стрип карактери

Cyanide and Hapiness.svgРазно


Question book-new.svg Tематика, жанр

Felix the cat.svg Стрипови за децу

Disney comics.pngВолт Дизни

FrancoBelgian Creator balloon.png Француско-белгијска школа стрипа

WWW balloon.svgВебстрип


Superman S symbol.svgСуперхероји

DC Comics logo.svg DC суперхероји

MarvelLogo.svg Марвелови суперхероји


Felixthecat.svgПочеци стрипа


P newspaper.svg Дневни стрип


FrancoBelgianballoon.svg Стрипови по регијама


Ballover.gif Часописи, издавачи

Comic Book.svg Стрип часописи

Alan Ford.gif Стрип издавачи


Pfoom.svgРазно


X mark.svgКлице стрип

уреди      

Послови

Уколико на тему стрипа напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{Клица-стрип}} како би означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Незавршене чланке којима је потребно сређивање можете наћи у категорији Клице стрип.


Остали портали на српској Википедији