Портал:Сједињене Америчке Државе/Изабрана биографија 08 2014

С Википедије, слободне енциклопедије
Леонардо Дикаприо
Леонардо Дикаприо

Леонардо Вилхелм Дикаприо (енгл. Leonardo Wilhelm DiCaprio) је амерички глумац и продуцент, рођен 11. новембра 1974. у Лос Анђелесу у Калифорнији (САД).

Пет пута је номинован за награду Оскар, а десет пута за награду Златни глобус. Златни глобус за најбољег главног глумца у драми освојио је 2004. године за улогу у филму Авијатичар, а 2013. године исту награду, овог пута за најбољег главног глумца у мјузиклу или комедији добио за улогу у филму Вук са Вол Стрита. Био је номинован за награде Скрин Гилд (енгл. Screen Guild Awards), Сателит (енгл. Satellite Awards) и за награду BAFTA (енгл. British Academy of Film and Television Arts).

Глумачку каријеру је започео почетком деведесетих година прошлог века наступајући у рекламама и сапуницама као што су Santa Barbara, Parenthood и у ситкому Growing Pains. Прва запаженија филмска улога му је била у филму Дечаков живот из 1993, где му је партнер био Роберт де Ниро. У филму Шта изједа Гилберта Грејпа 1993. из године имао је споредну улогу, а у биографcком филму Кошаркашки дневници из 1995. глумио је зависника Џима Керола. Добија на популарности главном улогом у филму, односно модерној адаптацији истоименог Шекспировог дела, Ромео и Јулија из 1996. у режији База Лурмана. Међународну славу постиже главном улогом у романтичној драми Титаник (1997) режисера Џејмса Камерона, а сам филм је у тадашње време постао филм са највећом зарадом у историји кинематографије. Почетком 21. века критика је хвалила његове перформансе у филмовима попут Ухвати ме ако можеш (2002), Банде Њујорка (2002), Крвави дијамант (2006), Двострука игра (2006), Револуционарни пут (2008), Затворено острво (2010), Почетак (2010), Ђангова освета (2012) и Вук са Вол Стрита (2013).

Власник је продуцентске компаније „Appian Way Productions“. Често сарађује са режисером Мартином Скорсезеом и до сада је глумио у пет Скорсезеових филмова. Као посвећеног филантропа и борца за очување животне средине похвалиле су га организације за заштиту животне средине.