Портал:Украјина

Из Википедије, слободне енциклопедије


Flag of Ukraine.svg
Добродошли на


Положај Украјине

Украјина (украјински: Україна), је држава у источној Европи. Граничи се са Русијом на североистоку, Белорусијом на северу, Пољском, Словачком и Мађарском на западу, Румунијом и Молдавијом на југозападу, а на југу излази на Црно море и Азовско море. Територија данашње Украјине је била средиште источнословенске културе у средњем веку, пре него што је подељена између разних сила, као што су Русија, Пољска, Литванија, Аустријско царство и Османско царство. Кратки период независности (19171921) након Октобарске револуције 1917, окончан је укључивањем Украјине у Совјетски Савез 1922. (Украјинска ССР). Садашње границе републике су успостављене 1954. Украјина је стекла независност након распада Совјетског Савеза, 1991.

Даље


Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Изабрани чланак_март
Портал:Украјина/Изабрани чланак_март    
Кијев

Кијев (укр. Київ, рус. Киев) је главни и највећи град Украјине. Налази се на северу државе на обали реке Дњепар. Према процени из 2012. у граду је живело 2.814.258 становника. Сматра се да би тај број у реалности прешао три милиона када би се бројали сви имигранти који непријављено бораве у граду. Простире се на површини од око 839 km².

Основан је у 5. веку а статус града добија 1487. По легенди, основала су га тројица браће: Хорив, Киј и Шцек. Универзитет у Кијеву основан је 1834. У граду постоји 99 високих школа, 25 музеја, планетаријум, позориште, ботанички и зоолошки вртови. Због великог броја цркава и манастира и значаја за православни свет, од средњег века град носи надимак „Јерусалим севера“ (данас чешће: „Јерусалим истока“). Због своје историјске улоге, као престоница Кијевске Русије, Кијев је познат и као „Мајка руских градова“.

Стари део града налази се на десној обали Дњепра, док се новији део налази на левој обали. Дњепар је широк на путу кроз град, на неким местима и по два километра, на територији града уливају се у њега и још неке реке, од којих је најзначајнија Десна, а у самом центру налази се неколико ада, од којих су три велике и углавном намењене излетницима.

Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Слика_март
Портал:Украјина/Слика_март    
Божић у Харкову, Украјина.
Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Клице
Портал:Украјина/Клице    

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{Клица-Украјина}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна.

Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Занимљивости
Портал:Украјина/Занимљивости    

Да ли знате....

  • ...да је Украјина по величини, друга највећа држава у Европи (иза Русије).
  • ...да се у периоду измећу 1739-1751. године око 100.000 Срба доселило у Украјину. Населили су две украјинске области, једну на десној обали Дњепра, којој су дали име "Нова Сербија" и другу у Доњецком базену која се звала "Славјаносербија". Срби су се временом потпуно асимирали са домаћим становништвом.
  • ...да је Украјина «житница» Европе, због својих пространих степа које су претворене у житна поља.
Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Изабрана_биографија
Портал:Украјина/Изабрана_биографија    
Тарас Григорович Шевченко

Тарас Григорович Шевченко (укр. Тарас Григорович Шевченко; Моринц, 9. март 1814Петроград, 10. март 1861) је један од највећих украјинских песника, сликар и хуманиста. Његов књижевни рад био је препород за украјинску књижевност. Теме које преовлађују у његовим делима су тежак положај украјинског сељака, чежња за срећним временима домовине, жеља и нада за социјално и национално ослобођење Украјине.

Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Симболи
Портал:Украјина/Симболи    
Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Језик
Портал:Украјина/Језик    

(украјински)

Украјински језик (укр. українська мова) је словенски језик из групе источнословенских језика. У прошлости се још називао малоруски и рутенски. Украјински је после руског и пољског трећи највећи словенски језик. То је званични језик Украјине где га говори 35 милиона људи као матерњи. Говори се још у: Русији, Пољској, Белорусији, Румунији, Молдавији, Придњестровљу, Банату, Канади и САД.

Украјински језик се служи ћириличким писмом које се у појединим словима разликује од руске верзије.

Украјински језик се развио из прото-источнословенског језика који се говорио у Кијевској Русији (10—13. век).Овај језик је био забрањен у школама Руске Империје од 1804. до Октобарске револуције.
Украјнски језик
украјински српски
говорити/мовити говорити
кохати/любити волети
дякую/спасибі хвала
маєте рацію/ви праві у праву сте
Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Слике
Портал:Украјина/Слике    
Украјина
Новац


Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику