Портал:Украјина

Из Википедије, слободне енциклопедије


Flag of Ukraine.svg
Добродошли на


Положај Украјине

Украјина (украјински: Україна), је држава у источној Европи. Граничи се са Русијом на североистоку, Белорусијом на северу, Пољском, Словачком и Мађарском на западу, Румунијом и Молдавијом на југозападу, а на југу излази на Црно море и Азовско море. Територија данашње Украјине је била средиште источнословенске културе у средњем веку, пре него што је подељена између разних сила, као што су Русија, Пољска, Литванија, Аустријско царство и Османско царство. Кратки период независности (19171921) након Октобарске револуције 1917, окончан је укључивањем Украјине у Совјетски Савез 1922. (Украјинска ССР). Садашње границе републике су успостављене 1954. Украјина је стекла независност након распада Совјетског Савеза, 1991.

Даље


Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Изабрани чланак_мај
Портал:Украјина/Изабрани чланак_мај    
Крим

Крим (укр. Крим, рус. Крым, кт. Qırım, Къырым) је аутономна република и полуострво у саставу Украјине. Административни центар републике је град Симферопољ. Подручје града Севастопоља је изван територије Аутономне Републике и њиме директно управља влада Украјине.

Крим је био у саставу Русије, док га Никита Хрушчов није 19. фебруара 1954. одвојио од Русије и дао Украјини.

Површина АР Крим је 26.200 km². Ту живи 1.994.300 људи по подацима из 2005, од којих је око 60% Руса.

Крим се налази на северној обали Црног мора , уз западну обалу Азовског мора.

Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Клице
Портал:Украјина/Клице    

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{Клица-Украјина}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна.

Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Занимљивости
Портал:Украјина/Занимљивости    

Да ли знате....

  • ...да је Украјина по величини, друга највећа држава у Европи (иза Русије).
  • ...да се у периоду измећу 1739-1751. године око 100.000 Срба доселило у Украјину. Населили су две украјинске области, једну на десној обали Дњепра, којој су дали име "Нова Сербија" и другу у Доњецком базену која се звала "Славјаносербија". Срби су се временом потпуно асимирали са домаћим становништвом.
  • ...да је Украјина «житница» Европе, због својих пространих степа које су претворене у житна поља.
Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Изабрана_биографија
Портал:Украјина/Изабрана_биографија    
Тарас Григорович Шевченко

Тарас Григорович Шевченко (укр. Тарас Григорович Шевченко; Моринц, 9. март 1814Петроград, 10. март 1861) је један од највећих украјинских песника, сликар и хуманиста. Његов књижевни рад био је препород за украјинску књижевност. Теме које преовлађују у његовим делима су тежак положај украјинског сељака, чежња за срећним временима домовине, жеља и нада за социјално и национално ослобођење Украјине.

Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Симболи
Портал:Украјина/Симболи    
Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Језик
Портал:Украјина/Језик    

((uk))

Украјински језик (укр. українська мова) је словенски језик из групе источнословенских језика. У прошлости се још називао малоруски и рутенски. Украјински је после руског и пољског трећи највећи словенски језик. То је званични језик Украјине где га говори 35 милиона људи као матерњи. Говори се још у: Русији, Пољској, Белорусији, Румунији, Молдавији, Придњестровљу, Банату, Канади и САД.

Украјински језик се служи ћириличким писмом које се у појединим словима разликује од руске верзије.

Украјински језик се развио из прото-источнословенског језика који се говорио у Кијевској Русији (10—13. век).Овај језик је био забрањен у школама Руске Империје од 1804. до Октобарске револуције.
Украјнски језик
украјински српски
говорити/мовити говорити
кохати/любити волети
дякую/спасибі хвала
маєте рацію/ви праві у праву сте
Cartella blu.jpg
Портал:Украјина/Слике
Портал:Украјина/Слике    
Украјина
Новац


Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику
Портал