Портал:Украјина/Изабрани чланак фебруар

С Википедије, слободне енциклопедије
Андриј Шевченко
Андриј Шевченко

Андриј Миколајович Шевченко (укр. Андрій Миколайович Шевченко, надимак: Шева или Бели Роналдо, рођен 29. септембар 1976. у Двиркившини у Украјини) је бивши украјински фудбалер. Последњи пут је био члан ФК Динамо Кијева. Један је од Фифиних 100 најбољих живих играча.

Са репрезентацијом Украјине је на Светском првенству 2006. стигао до четвртфинала, у којем их је поразила Фудбалска репрезентација Италије. У 2012. се повукао из репрезентације.

После одличних партија у свом матичном клубу прелази да игра за италијанског гиганта АЦ Милан. У коме се прославио, освојио Италијанску лигу, и титулу првака Европе. У победи против Јувентуса 2003. дао је одлучујући пенал. 2005. је такође стигао с Миланом до финала, али су изгубили у једној од најбољих утакмица свих времена, регуларно 3:3, а после пенала је победу однео Ливерпул. 2007. није учествовао у победи свог бившег тима, јер га је годину дана раније купио Руски милијардер Роман Абрамович. Добио је 2004. награду од Франсе Фудбала за најбољег играча Европе, а од ФИФЕ је добио награду за 3. најбољег играча те године.