Портал:Фудбал

Из Википедије, слободне енциклопедије
ФУДБАЛ

Фудбалска лопта

Фудбал је врста колективног спорта са лоптом. Порекло му је старо али у савременом облику постоји од 1863. Играју га две екипе са по 11 играча (10 играча и голман). Екипе могу имати и резервне играче. Да би се играло по правилима постоје судије који о томе воде рачуна. Њих има 3 (1 главни и 2 помоћна).

Циљ игре је постизање поена на тај начин што ће се лопта преко гол линије убацити у гол. Побеђује она екипа која постигне више поена (голова) од супарника. Играчи лотпу смеју да шутирају свим деловима тела осим руку (са изузетком голмана у казненом простору и свих осталих играча приликом извођења аута).

Фудбал је најпопуларнији спорт на свету и игра се у преко 200 земаља. Могу га играти људи свих годишта и оба пола. Често се о фудбалу говори као о "Најважнијој споредној ствари на свету".

Више о фудбалу ...
Изабрани чланак
Лого Серије А

Серија А - Калчо (итал. Lega Calcio Serie A TIM) је назив за италијанску прву фудбалску лигу. Важи за једну од најквалитетнијих у свету.

Историјски, највећи број финалиста Купа шампиона/Лиге шампиона су били клубови који играју у Серији А. Италијански клубови су учествовали у укупно 25 финала, од чега су победили једанаест пута. Ова лига је по УЕФА ранг-листи трећа европска лига по снази, гледајући успехе италијанских клубова у Лиги шампиона и Купу УЕФА.

У Серији А играју неки од најпопуларнијих светских клубова: Јувентус, Рома, Милан, Интер, Наполи, Лацио и Фиорентина. Јувентус, Милан и Интер су међу оснивачима групе Г-14, савеза четрнаест елитних европских фудбалских клубова. Серија А је једина лига којој припадају три оснивача ове групе. Милан је други светски клуб по титулама на интернационалној сцени. Јувентус, најтрофејнији италијански тим, у Европи је трећи, а у свету шести по броју интернационалних титула. Овај клуб је једини светски фудбалски клуб који је успео да освоји сва клупска такмичења. Такође, Серија А је лига у којој је играо највећи број фудбалера који су носили титулу европског фудбалера године.

Даље...

остали изабрани чланци

Изабрана слика
Занимљивости

Архива

Категорије
Савети

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) на тему фудбала молимо Вас да користите шаблон {{клица-фудбал}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице на тему фудбала можете наћи у категорији Клице фудбал.

Учесници

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о фудбалу, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић
  2. Jovan
Изабрана биографија
Трифон Иванов

Трифон Маринов Иванов (буг. Трифон Маринов Иванов; село Горна Липница, 27. јул 1965 — село Самоводене, 13. фебруар 2016) је био бугарски фудбалски интернационалац, који је играо у одбрани.

Иванов је дебитовао за Бугарску 1988. године и одиграо 77 утакмица, постигавши 6 голова у десетогодишњој репрезентативној каријери. Играо је на ФИФА Светским Првенствима 1994. у САД (6 утакмица) и 1998. у Француској (3 утакмице), као и на УЕФА Европском првенству 1996. у Енглеској (3 утакмице).

У току своје играчке каријере је био познат под надимком "Бугарски Вук", због свог необријаног изгледа и мулет фризуре (тзв. фудбалерке), бескомпромисне и чврсте игре у одбрани са доста оштрих стартова, као и по веома јаком шуту, због ког се врло често одлучивао на шутеве из великих даљина, како из игре, тако и из прекида.

Од 1994. године је Почасни грађанин Великог Трнова.

Трифон Иванов је умро од срчаног удара 13. фебруара 2016. године у својој педесет и првој години.

Даље...

Архива

Вести

Архива вести

Актуелно
Добри чланци
Помозите и Ви
Сродни портали
Вики портали
Портал