Портал:Фудбал

С Википедије, слободне енциклопедије
Портал Фудбал
 ДОБРОДОШЛИ НА ФУДБАЛСКИ ПОРТАЛ

Фудбалска лопта

Фудбал је врста колективног спорта са лоптом. Порекло му је старо али у савременом облику постоји од 1863. Играју га две екипе са по 11 играча (10 играча и голман). Екипе могу имати и резервне играче. Да би се играло по правилима постоје судије који о томе воде рачуна. Њих има 3 (1 главни и 2 помоћна).

Циљ игре је постизање поена на тај начин што ће се лопта преко гол линије убацити у гол. Побеђује она екипа која постигне више поена (голова) од супарника. Играчи лотпу смеју да шутирају свим деловима тела осим руку (са изузетком голмана у казненом простору и свих осталих играча приликом извођења аута).

Фудбал је најпопуларнији спорт на свету и игра се у преко 200 земаља. Могу га играти људи свих годишта и оба пола. Често се о фудбалу говори као о „најважнијој споредној ствари на свету”.

 Изабрани чланак

Фудбал (енгл. football, од foot — „стопало“ и ball — „лопта“) или ногомет је колективни спорт који се игра између две екипе, састављене од по једанаест играча. Фудбал је тренутно најпопуларнији спорт на свету. Игра се у преко 200 земаља. Могу га играти људи свих годишта и оба пола. Често се о фудбалу говори као о „најважнијој споредној ствари на свету“. Игра се фудбалском лоптом на правоугаоном игралишту с травнатом или вештачком подлогом. Голови су смештени један насупрот другом на крају уже стране игралишта. Циљ игре је убацити лопту у противнички гол било којим делом тела осим руком. Једино голман може у ограниченом простору, такозваном шеснаестерцу, играти руком. Победник утакмице је екипа која на крају утакмице постигне више голова (погодака).

Даље ...

 Изабрана слика
Фудбал на песку је популарна варијација фудбала.
 Изабрана биографија

Драган Џајић (Уб, 30. мај 1946) јесте српски фудбалски функционер и бивши фудбалер. Тренутно обавља функцију председника Фудбалског савеза Србије.

Сматра се једним од најбољих југословенских фудбалера свих времена. Трећа Звездина звезда, одиграо је 85 утакмица у националној селекцији, од 1998. до 2004. председник Фудбалског клуба Црвене звезде на чијем се челу налазио преко две деценије у различитим функцијама. Џајић је као тадашњи технички директор Црвене звезде творац најзлатније генерације у историји Црвене звезде, са којом се попео на врх Европе маја 1991, освојивши Куп европских шампиона, и света, када је Црвена звезда у такмичењу за најбољи клуб на планети, освојила Тојота куп, у децембру 1991. Многи га сматрају најбољим играчем у историји Црвене звезде.

Даље ...

 Да ли сте знали
 • ...да је најранија игра која је личила на фудбал у историји кинеска игра цују. Историја тог спорта датира још од династије Хан (206. пне – 220. године нове ере)? Играло се ударањем кожне лопте кроз два бамбусова штапа постављена на удаљености од 30 до 40 центиметара
 • ...да су ране алтернативе фудбалским лоптама укључивале животињску кожу, лобање, свињске бешике и још много тога?
 • ...да је најстарији професионални фудбалски клуб на свету који и данас постоји Шефилд? Основан је 1857. и они су варирали у различитим нивоима игре у Енглеској.
 • ...да Гренланд никада није могао да има национални тим који је признала ФИФА? То је зато што не могу да узгајају траву да би створили поља.
 • ...да судије нису коришћене на званичним фудбалским утакмицама све до 1881? До тада су људи који су играли били одговорни за одлуке на терену.

Архива

 Учесници

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о фудбалу, допишите своје име.

 1. Марко Станојевић
 2. Jovan
 3. Soundwaweserb
 4. Lotom
 5. SimplyFreddie
 6. Vilena66
 7. Marko235
 8. Бојан Цвјетковић
 Задаци
 Информације

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) на тему фудбала, молимо Вас да користите шаблон {{клица-фудбал}} како бисте означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице на тему фудбала можете наћи у категорији Клице фудбал.

 Кутак за сјајни тренутак
Сјајни чланци: Добри чланци:
 Категорије

Вики портали