Портал:Фудбал

Из Википедије, слободне енциклопедије
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
ФУДБАЛ

Фудбалска лопта

Фудбал је врста колективног спорта са лоптом. Порекло му је старо али у савременом облику постоји од 1863. Играју га две екипе са по 11 играча (10 играча и голман). Екипе могу имати и резервне играче. Да би се играло по правилима постоје судије који о томе воде рачуна. Њих има 3 (1 главни и 2 помоћна).

Циљ игре је постизање поена на тај начин што ће се лопта преко гол линије убацити у гол. Побеђује она екипа која постигне више поена (голова) од супарника. Играчи лотпу смеју да шутирају свим деловима тела осим руку (са изузетком голмана у казненом простору и свих осталих играча приликом извођења аута).

Фудбал је најпопуларнији спорт на свету и игра се у преко 200 земаља. Могу га играти људи свих годишта и оба пола. Често се о фудбалу говори као о "Најважнијој споредној ствари на свету".

Више о фудбалу ...
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Изабрани чланак

Куп победника купова (КПК) био је клупски европски фудбалски куп који је окупљао победнике националних купова држава - чланица УЕФА-е, односно финалисте уколико су се победници купа истовремено пласирали у Лигу шампиона.

Такмичење у Купу победника купова почело је у сезони 1960/61. Иницијатори одржавања Купа биле су земље учеснице Митропа купа, (Средњоевропског купа), које су подржале Енглеска, Шкотска и Западна Немачка. Иако сумњичава, УЕФА је од сезоне 1961/62 преузела организацију такмичења.

Систем такмичења био је исти као и у Лиги шампиона. Прве године у финалу су се играле две утакмице у местима финалиста, а после тога играла се само једна утакмица на неутралном терену. У случају нерешеног резулта играла се нова утакмица, а од 1967. уведено је правило гола у гостима. Ако се ни тада није могао одлучити победник, до 1971. је одлучивао жреб, а од 1971 су извођени једанаестерци.

Даље...

остали изабрани чланци

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Изабрана слика
Tokyo rooftop football.jpg
Терен за футсал на врху зграде у Токију.

остале изабране слике

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Занимљивости

Архива

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Категорије
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Савети

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) на тему фудбала молимо Вас да користите шаблон {{клица-фудбал}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице на тему фудбала можете наћи у категорији Клице фудбал.

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Учесници

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о фудбалу, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић
  2. Jovan
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Изабрана биографија
Џејми Варди

Џејми Ричард Варди (енгл. Jamie Richard Vardy; Шефилд, 11. јануар 1987) енглески фудбалер, који тренутно игра за Лестер сити.

Игра на позицији нападача, али такође може играти као крило.

Након што је са шеснаест година отпуштен од стране Шефилд венсдеја, Варди је започео каријеру у Стоксбриџ Парк Стилсу. У првом тиму је играо од 2007. године и проводи три сезоне, пре одласка у Халифакс 2010. Постигао је 27 голова у сезони, освојио је награду клуба за играча године, а затим се преселио у Флитвуд Таун у августу 2011. године за необјављену суму. Дао је 31 гол у првој сезони за нови тим.

У мају 2012. године, потписује уговор за Лестер сити у износу од 1 милион фунти.

Даље...

Архива

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Вести

Архива вести

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Актуелно
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Добри чланци
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Помозите и Ви

d:Wikidata:WikiProject Association football/Wanted footballers/sr

50+ wikipedia

49 wikipedia

48 wikipedia

47 wikipedia

46 wikipedia

45 wikipedia

[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Сродни портали
[[Слика:{{{слика}}}|средина]]
Вики портали
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТЛингвистикаМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораЧилеШахШведскаШпанија