Портал:Фудбал

С Википедије, слободне енциклопедије

ФУДБАЛ

Фудбалска лопта

Фудбал је врста колективног спорта са лоптом. Порекло му је старо али у савременом облику постоји од 1863. Играју га две екипе са по 11 играча (10 играча и голман). Екипе могу имати и резервне играче. Да би се играло по правилима постоје судије који о томе воде рачуна. Њих има 3 (1 главни и 2 помоћна).

Циљ игре је постизање поена на тај начин што ће се лопта преко гол линије убацити у гол. Побеђује она екипа која постигне више поена (голова) од супарника. Играчи лотпу смеју да шутирају свим деловима тела осим руку (са изузетком голмана у казненом простору и свих осталих играча приликом извођења аута).

Фудбал је најпопуларнији спорт на свету и игра се у преко 200 земаља. Могу га играти људи свих годишта и оба пола. Често се о фудбалу говори као о „најважнијој споредној ствари на свету”.

Изабрани чланак

Европско првенство у фудбалу 2004.

Европско првенство у фудбалу 2004. је било 12. по реду европско фудбалско првенство за мушкарце, које је одржано од 12. јуна до 4. јула у Португалу. Укупно тридесет један меч је одигран на десет стадиона у осам градова — Авеиро, Брага, Коимбра, Гимараис, Фаро, Леирија, Лисабон и Порто. Први пут је првенство одржано у градовима на обали Атланског океана.

Титулу европског првака је по први пут понела репрезентација Грчке, која је, након проласка групе, са три пута по 1:0 победила Француску, Чешку и у финалу домаћина Португалију. Победнички гол у финалу првенства је постигао Ангелос Харистеас у 57. минуту. Ово је био први тријумф једне од земаља са Балканског полуострва.

Најбољим играчем првенства проглашен је Грк Теодорос Загоракис, док је најбољи стрелац био Чех Милан Барош са 5 постигнутих голова.

Даље...

остали изабрани чланци

Изабрана слика

Teemu Pukki S04.jpg
Тему Пуки, фински репрезентативац

остале изабране слике

Занимљивости

Архива

Категорије

Учесници

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о фудбалу, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић
  2. Jovan
  3. Soundwaweserb
  4. Lotom
  5. SimplyFreddie
  6. Vilena66
  7. Marko235
  8. Бојан Цвјетковић

Изабрана биографија

Горан Пандев

Горан Пандев (рођен 27. јула 1983. у Струмици, у Македонији, у тадашњој СФРЈ) је македонски фудбалер. Тренутно игра у италијанској Серији А за Ђенову. Од 2001. године, Пандев наступа за фудбалску репрезентацију Северне Македоније. Сматра се једним од најбољих македонских фудбалера.

Фудбалску каријеру је започео као нападач у Беласици из Струмице. У својој првој сезони 2000/01 у 18 утакмица је постигао 6 голова.

Скренувши пажњу на себе својом добром игром, прешао је у Интер из Милана, али је одмах послат на позајмицу у ФК Специја из Ла Специје (2002-2003) и ФК Анкона из Анконе (2003-2004). У Специји је одиграо 22 утакмице и постигао 4 гола, а у Анкони 20 утакмица и 1 гол.

Пандев је други македонски играч који је заиграо у италијанској Серији А. Први је био Дарко Панчев.

Приликом трансфера Дејана Станковића из Лација у Интер 2004. године, Пандев је прешао у Лацио, где је одиграо 159 утакмица и постигао 48 голова. Уговор са Лацијом је продужио до 2011. године, али је крајем 2009. године тај уговор поништен, а Пандев је постао слободан играч. Почетком 2010. године, потписао је уговор са Интером из Милана.

Даље...

остале изабране биографије

Актуелно

Савети

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) на тему фудбала, молимо Вас да користите шаблон {{клица-фудбал}} како бисте означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице на тему фудбала можете наћи у категорији Клице фудбал.

Добри чланци

Помозите и Ви

Сродни портали

Вики портали