Портал:Фудбал

Из Википедије, слободне енциклопедије
ФУДБАЛ

Фудбалска лопта

Фудбал је врста колективног спорта са лоптом. Порекло му је старо али у савременом облику постоји од 1863. Играју га две екипе са по 11 играча (10 играча и голман). Екипе могу имати и резервне играче. Да би се играло по правилима постоје судије који о томе воде рачуна. Њих има 3 (1 главни и 2 помоћна).

Циљ игре је постизање поена на тај начин што ће се лопта преко гол линије убацити у гол. Побеђује она екипа која постигне више поена (голова) од супарника. Играчи лотпу смеју да шутирају свим деловима тела осим руку (са изузетком голмана у казненом простору и свих осталих играча приликом извођења аута).

Фудбал је најпопуларнији спорт на свету и игра се у преко 200 земаља. Могу га играти људи свих годишта и оба пола. Често се о фудбалу говори као о "Најважнијој споредној ствари на свету".

Више о фудбалу ...
Изабрани чланак
396px-WorldCup1930lposter.jpg

Светско првенство у фудбалу 1930. године било је прво званично светско првенство, којим је отворена нова страница у фудбалској историји. Одржано је у Уругвају од 13. до 30. јула. ФИФА је изабрала Уругвај за првог домаћина на састанку у Барселони зато што је Уругвај 1930. славио стогодошњицу независности, а и Фудбалска репрезентација Уругваја је освојила златну медаљу на Олимпијским играма 1928. у Амстердаму.

На првом светском првенству такмичило се тринаест репрезентација, од којих четири из Европе, а девет из Јужне и Северне Америке. Већина екипа из Европе одбила је да учествује због удаљености и великих трошкова превоза. Прве две утакмице светског првенства одигране су у исто време, а победници су били Француска, која је победила Мексико резултатом 4-1, и САД, која је свладала Белгију резултатом 3-0. Први гол у историји светских првенстава дао је Француз Лисјен Лоран.

У финалу, домаћин и фаворит за освајање првенства, репрезентација Уругваја, победила је Аргентину резултатом 4:2 пред 93.000 гледалаца, поставши тако прва репрезентација која је освојила светско првенство у фудбалу.

Даље...

остали изабрани чланци

Изабрана слика
Трофеј победника Европског првенства у фудбалу.
Трофеј победника Европског првенства у фудбалу.

остале изабране слике

Занимљивости

Архива

Категорије
Савети

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу) на тему фудбала молимо Вас да користите шаблон {{клица-фудбал}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Клице на тему фудбала можете наћи у категорији Клице фудбал.

Учесници

Ако желите да помогнете у уређивању портала као и писању и сређивању чланака о фудбалу, допишите своје име.

  1. Марко Станојевић
  2. Jovan
Изабрана биографија
Франк Лебеф

Франк Лебеф (франц. Frank Leboeuf; 22. јануар 1968) је бивши француски фудбалер и национални репрезентативац.

Лебеф је професионалну каријеру започео 1988. године у Лавалу. Након три сезоне отишао је у Стразбур са којим је 1995. освојио Интертото куп. Годину дана потом купује га лондонски Челси за 2,5 милиона фунти.

У Челсију је одиграо преко 200 утакмица у свим такмичењима и постигао 24 поготка. Готово све поготке за Челси је постигао кроз једанаестерце. Промашио је свега три пута: против Лестера, Блекбурна и ротердамског Фејнорда. Са клубом је освојио два ФА купа и по један Лига куп, Комјунити шилд и Суперкуп Европе.

Године 2001. Лебеф се враћа у родни Марсељ где потписује за тамошњи Олимпик.

Даље...

Архива

Вести

Архива вести

Актуелно
Добри чланци
Помозите и Ви

d:Wikidata:WikiProject Association football/Wanted footballers/sr

51+ wikipedia

50 wikipedia

49 wikipedia

48 wikipedia

47 wikipedia

46 wikipedia

45 wikipedia

Сродни портали
Вики портали
Портал