Портал:Хокеј на леду/Изабрани 2011.

С Википедије, слободне енциклопедије


Август

Изабрани

Маскота светског првенства у хокеју на леду 2011.
Маскота светског првенства у хокеју на леду 2011.

75. Светско првенство у хокеју на леду 2011. је одржано од 29. априла до 15. маја 2011. у Словачкој. Утакмице су се играле у Братислави и Кошицама.

Избор домаћина

На избору за домаћина Светског првенства 2011. пријавиле су се четири земље: Мађарска, Словачка, Финска и Шведска. Избор је одржан 19. маја 2006. на Конгресу ИИХФа у Риги.

Даље...


уреди

Септембар

Изабрани

Грб хокејашке репрезентације Канаде
Грб хокејашке репрезентације Канаде

Канадска репрезентација у хокеју на леду представља Канаду на међународним такмичењима у хокеја на леду. Канада је члан ИИХФ од 1920. По рејтингу ИИХФ-а за (2010.) је на другом месту. У последњих неколико година, репрезентација је састављена искључиво од професионалаца који играју у НХЛ.

Канада је једна од најтрофејнијих репрезентација на Олимпијским играма.

Историја

У периоду од 1920 до 1963, Канаду су представљали сениорски аматерски клубови. Част да представљају Канаду су имали клубови шампиони Алан Купа. Последњи клуб који је освојио златну медаљу на Светском првенству био је Трејл смок итерс (Trail Smoke Eaters) у 1961.

Даље...


уреди

Октобар

Изабрани

Грб Континенталне хокејашке лиге
Грб Континенталне хокејашке лиге

Континентална хокејашка лига (КХЛ) (рус. Континентальная Хоккейная Лига) је међународна хокејашка лига Евроазије. Лига је основана 2008. године а већ 2009. проглашена је као најјаче хокејако клупско такмичење у Европи.

У лиги је у прве 4 сезоне учестовало укупно 27 тимова, од тога је 23 из Русије, а по један из Белорусије, Казахстана Летоније и Словачке. Прво такмичење Континенталне хокејашке лиге одржано је у сезони 2008/09.

Историја

Континентална хокејашка лига је основана 2008. године и броји 24 клуба. У лиги игра 20 клубова из Русије и по један из Белорусије, Казахстана,Летоније и Словачке. Први шампион била је екипа Ак Барс Казањ. Они су у финалу савладали Локомотиву резултатом 4-3. Исти успех Ак Барс Казањ је поновио и у сезони 2009/10. године победивши МВД 4-3.

Даље...


уреди

Новембар

Изабрани

Ранг листа светске хокејашке федерације (или ИИХФ) представља годишњу ранг листу репрезентација у хокеју на леду коју објављује Светска федерација хокеја на леду.

Тренутни систем бодовања усвојен је на конгресу ИИХФ у септембру 2003. Према речима тадашњег председника ИИХФ-а Ренеа Фезала, систем бодовања је направљен да би био разумљив свима и на најбољи могући начин вредновао успехе националних селекција.

Тренутни систем бодовања

Ранг листа за мушкарце се прави на основу резултата остварених на последња 4 Светска првенства и на Олимпијским играма. Пошто се у женској конкуренцији светска првенства не одржавају у години Олимпијских игара, рачунају се успеси на последња 3 светска првенства и на ОИ. Свака позиција на крају неког такмичења носи одређен број бодова, а доддају се и додатни бодови за пласман у четвртфинале, полуфинале и финале.

Даље...


уреди

Децембар

Изабрани

Пехар
Пехар

Гагаринов куп (рус. Кубок Гагарина) је трофеј који се додељује победнику плеј-офа Континенталне хокејашке лиге (КХЛ). Име је добио у част великог совјетског и руског космонаута Јурија Гагарина. Име је добио због чињенице да се финална утакмица премијерне сезоне КХЛ лиге одржала управо на годишњицу Гагариновог лета 12. априла.

Историјат имена

Према речима директора КХЛ лиге Александра Медведева, у конкуренцији за назив трофеја била су два имена славних особа: косманаут Јуриј Гагарин и хокејаша Анатолија Тарасова. Одабрано је Гагариново име уз објашњење да се оно веже са највишим достугнућима руске нације и да је један од симбола руског народа.

Трофеј је јавности свечано представљен током прве утакмице „свих звезда ХКЛ лиге“.

Прочитајте цео чланак


уреди