Портал:Хокеј на леду/Изабрани 2014.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци

Јануар

Изабрани

Играчи Карлових Вара
Играчи Карлових Вара

ХК Енерџи Карлове Вари (чеш. HC Energie Karlovy Vary) је професионални хокејашки клуб из Карлових Вари у Чешкој Републици. Клуб се такмичи у чешкој екстралиги. Утакмице на домаћем терену игра у КВ Арени капацитета 6.000 седећих места.

Хокеј на леду је почео да се игра у Карловим Варима 1932. године када је група ентузијаста основала клуб Славију, а утакмице су играли на оближњем језерцету. Године 1948. изграђен је терен што је омогућило клубу да у наредном периоду постиже добре резултате. Славија је у сезонама 1951/52, 1952/53, 1953/54, 1954/55 постигла значајне резултате играјући првенство Чехословачке. Године 1953. клуб је променио име у Динамо.

У сезони 1954/55 многи од кључних играча били су повређени па је клуб испао у другу лигу и до распада државе се нису вратили у прву лигу. Клуб је 1965 поново променио име у Славија. Године 1990 реновиран је терен, убечен је семафор, клима, ограде од плексигласа, све оно што је недостајало од самог почетка. Велики финансијски терет којим је био оптерећен клуб и незаинтересованост града да помогне, проузроковали су да клуб испадне у регионалну лигу (4. лига).

Даље...


уреди

Фебруар

Изабрани

Постер ЛОИ 1920.
Постер ЛОИ 1920.

Хокеј на леду је на програму Олимпијских игара још од Антверпена 1920. године и тај први хокејашки олимпијски турнир одржан је у оквиру Летњих олимпијских игара. Од 1924. хокејашки турнир је део Зимских олимписјких игара. Први турнир у женској конкуренцији одржан је тек у Нагану 1998. године. Пошто су олимпијске игре замишљене као такмичење спортиста аматера, професионалним хокејашима није био дозвољен наступ на играма све до 1998. године када је ова забрана укинута.

У периоду између 1924. и 1988. такмичења су се одржавала по Бергеровом систему у лигашкој форми. Медаље су освајале екипе које би сакупиле највише бодова (није постојала елиминациона фаза). Олимпијска такмичења у хокеју на леду одржавају се по правилима светске хокејашке федерације и нешто су другачија од правила која се примењују у оквиру НХЛ лиге. Током такмичења играчи су обавезно тестирају на евентуална недозвољена допинг средства, а тестирања спроводи Светска антидопинг агенција (WADA). Од 1972. када су уведена ова тестирања свега 5 играча је било позитивно на недозвољене супстанце.

Током прве три деценије доминирала је репрезентација Канаде која је освојила шест од могућих седам златних медаља. Међу освајачима медаља у том периоду јављале су и селекције САД, Шведске и Чехословачке. Све до 1968. резултат на олимпијском турниру се уједно рачунао и као такмичење за титулу светског првака. Године 1956. у такмичење се укључује селекција СССР која преузима примат и доминира такмичењима у наредне три деценије, освојивши седам од девет могућих златних медаља. Преостала два злата у том периоду припала су САД 1960. и 1980. године. Некада најуспешнија хокејашка нација, Канада своје ново олимпијско злато чекала је пуних 50 година, све до 2002. године. Златне медаље освајали су још Британци 1936, Швеђани 1994. и 2006, Чеси 1998. и чланови Уједињеног тима који су чинили играчи из бившег Совјетског Савеза 1992. Место на подијуму су заузимали и Швајцарци, Финци, Руси и Немци.

Међународни олимпијски комитет је дозволио свим спортистима учешће на Играма али након Игара 1988. године. Управа НХЛ лиге се у почетку није слагала са том одлуком јер су се Игре обично одржавало паралелно са сезоном у НХЛ лиги, а хокејаши који су играли у овој лиги добили су право наступа тек 1998. године. Ипак све до 2006. НХЛ играчима је било дозвољено да играју само утакмице нокаут фазе, али никако и групни део такмичења.

МОК је у јуну 1992. донео одлуку да у програм Игара уврсти и женски хокејашки турнир, а први је одржан на Зимској олимпијади 1998. у Нагану. Организатори игара су у почетку одбијали да уврсте женски турнир у програм правдајући то додатним трошковима организације. Женским олимпијским турниром доминирају САД (злато 1988) и Канада (2002, 2006 и 2010).

Даље...


уреди

Март

Изабрани

Грб савеза
Грб савеза

Савез хокеја на леду Шведске (швед. Svenska Ishockeyförbundet) кровна је спортска организација задужена за промоцију и организацију такмичења, како у професионалном тако и у аматерском хокеју на леду на подручју Краљевине Шведске.

Савез је пуноправни члан Међународне хокејашке федерације (ИИХФ) од 23. марта 1912. године.

Седиште Савеза налази се у главном граду земље Стокхолму.

Захваљујући свом географском положају и присуству бројних ледених површина током зимског дела године (у неким подручјима и по десет месеци годишње) спортови на леду су од најранијих времена имали велику популарност на подручју Шведске. Најпопуларнија екипна игра била је хокеј са лоптом (или бенди). Међутим модерни хокеј на леду као игра се појавио доста касно, тек 1919. године превасходно захваљујући америчком бизнисмену и заљубљенику у ову игру Раулу Ла Мату који је у Стокхолму једно време радио као филмски режисер. Нова игра је за кратко време постала веома популарна, почели су да се оснивају и први клубови, а већ 1920. репрезентација је дебитовала на Олимпијском турниру (уједно и на међународној сцени) у Антверпену.

Даље...


уреди

Април

Изабрани

Грб клуба
Грб клуба

ХК Женева-Сервет (нем. Fribourg-Gottéron) је швајцарски хокејашки клуб из Женеве. Клуб се такмичи у швајцарској Националној лиги А.

Утакмице као домаћин игра у Дворани де Вернет капацитета 7.135 места.

Клуб је основан 1905. године под именом ХК Женева. Године 1956 пласирали су се у Другу лигу Швајцарске, а две године касније је отворена ледена дворана Лес Вернетс. Тријумфовали су у купу 1959. године победом над екипом Neuchâtel-Sports Young Sprinters HC са 7:3 пред 11.820 гледалаца у дворани Лес Вернетс, што је и рекорд по посећености у овој дворани. Своје садашње име клуб је добио 1963. године спајањем Женеве и Сервета. Наредне године постао је првак Друге лиге и стекао први пут право да се такмичи у највишем рангу швајцарског хокеја.

Осамдесетих година уследио је велики пад и клуб се нашао у трећој лиги, и ту је остао све до 1995. године када је у баражу за пласман у Другу лигу био бољи од Луцерна. Повратак у Прву лигу уследио је 2001. године након победе у финалној серији над екипом Чура.

Даље...


уреди

Мај

Изабрани

Европско првенство у хокеју на леду (франц. Championnat d'Europe de hockey sur glace; енгл. Ice Hockey European Championships) представљало је такмичење између сениорских европских репрезентација за титулу континенталног првака Европе у хокеју на леду, и одржавало се под покровитељством Међународне хокејашке федерације (ИИХФ). Као засебна такмичења европска првенства одржавала су се у периоду између 1910. и 1927, односно посебна такмичења су одржана и 1929. и 1932. Након 1927. титулу европског првака добијала је најбоље пласирана европска селекција која је учестовала на такмичењима светских првенстава.

Од укупно одржаних 66 такмичења за титулу европских првака, најуспешнија је била селекција Совјетског Савеза са чак 27 златних медаља (укупно 34 одличја).

Даље...


уреди

Јун

Изабрани

Лого Лиге шампиона
Лого Лиге шампиона

Лига шампиона у хокеју на леду је међународно такмичење које је покренуто на иницијативу 24 клуба из 6 европских лига и међународне хокејашке федерације. Прва сезона ће почети 21. августа 2014. године.

У првој сезони Лиге шампиона први круг такмичења ће почети 21. августа 2014, а завршиће се 7. октобра 2014. године. Четрдесет четири клубова из дванаест различитих европских земаља ће учествовати у сезони и биће подељени у једанаест група са четири клуба. Играће се двоструки лига систем, сваки клуб ће одиграти у групи по 6 утакмица. Победници група, као и 5 најбољих другопласираних екипа квалификоваће се у елиминациону рунду која почиње 4. новембра 2014. а завршава се 4. фебруара 2015. године. Укупно ће бити одиграно 161 утакмица. Жреб за први круг такмичења одржан је 21. маја у Минску.

Даље...


уреди

Јул

Изабрани

Лого СХЛ УК
Лого СХЛ УК

Савез хокеја на леду Уједињеног Краљевства, ИХУК (енгл. Ice Hockey UK - IHUK) кровна је спортска организација задужена за промоцију и организацију аматерског и професионалног хокеја на леду на подручју Уједињеног Краљевства.

Британски савез је основан у мају 1908. и једна је од четири изворне чланице и оснивача Међународне хокејашке асоцијације, у чијем пуноправном чланству се налази од 19. новембра 1908. године. У оквиру Савеза делују и засебни подсавези задужени за хокејашки спорт на подручју Енглеске и Шкотске.

Седиште Савеза налази се у главном граду Велса Кардифу.

Велика Британија је била прва европска држава у којој је дошло до интензивнијег развоја хокеја на леду, а прву хокејашку утакмицу на тлу Европе (континенталног дела) одиграли су 1885. у швајцарском Санкт Морицу универзитетске екипе Оксфорда и Кембриџа.

Хокеј прво почиње да се развија на подручју Енглеске и Шкотске где је 1895. постојало 5 екипа, а 1897. у Лондону је основана екипа Лондон принс клаб у којој су играли студенти из Канаде. Управо тај тим је такмичећи се под заставом Јунион Џека 1910. Уједињеном Краљевству донео титулу првог европског првака.

У Лондону је 1903. постављена прва ледена површина са вештачким ледом на тлу Европе, и на том игралишту је исте године одржан први национални шампионат у хокеју на леду (такође први у Европи). Паралелно се развијао и хокеј на тлу Шкотске, а прва хокејашка утакмица у том делу земље одиграна је 1908. године, док је 1909. основана Хокејашка асоцијација Шкотске. Јединствено национално првенство игра се од 1914. године.

Даље...


уреди

Август

Изабрани

Чешки голман Доминик Хашек
Чешки голман Доминик Хашек

Голманска маска је заштитна маска коју носе голмани у хокеју на леду, хокеју на трави као и хокеју на ролерима, како би се заштитили од повреда које могу настати при ударцу пака, лопте, палице или услед контакта са другим играчима.

Голманске маске су се почеле користити педесетих година у хокеју на леду, а касније су прихваћене и у осталим спортовима. Њихово кориштење је омогућило голманима да храбрије бране без страха од тешких повреда што је довело до тога да голмани некада намјерно бране ударце главом, као и до промјене у врсти удараца на гол јер су голмани почели да бране спуштени на кољена.

Данас се користе маске од фибергласа које су комбинација кациге и заштитне мреже на које голмани често стављају различите декорације које су њихов лични, клупски или национални симбол.

Прва голманска маска је била од маска од фибергласа из 1927. Маска је раније кориштена у мачевању и прва је користила голманка унивезитета Квинс, Елизабет Грејем како би заштитила своје зубе. Затим је Клинт Бенедикт користио кожну маску са америчког фудбала како би заштитио свој нос.

Први голман који је стално носио маску за стално је био голман Монтреал канадијанса Жак Плант који је маску почео носити 1959. године. Прво је носио маску само на тренинзима, а након тешке повреде лица почео је да користи маску и током утакмица. Носећи маску Плант је неколико утакмица успио да сачува своју мрежу па је на пар утакмица престао да носи маску због притужби других тимова. Многи су исмијавали Планта као кукавицу, али је он објашњавао свој потез као природан, упоређујући га са кориштењем падобрана код падобранаца.


Даље...


уреди

Септембар

Изабрани

Лого првенства
Лого првенства

Светско првенство у хокеју на леду 2014. било је 78. по реду такмичењу за наслов титуле светског првака у хокеју на леду одрганизовано под окриљем Светске хокејашке федерације (ИИХФ). Турнир је одржан у периоду од 9. до 25. маја 2014. у главном граду Белорусије Минску. Све утакмице игране су у две дворане, у аренама Минск и Чижовка.

На турниру је учестовало укупно 16 репрезентација које су у основном делу подељене у две групе са по 8 екипа. Након седам одиграних кола групне фазе такмичења по 4 првопласиране селекције из обе групе такмичење су наставиле у четвртфиналу, док су последње пласиране селекције испале из овог ранга такмичења за наредну годину.

Титулу светског првака освојила је селекција Русије која је једина на турниру остварила све победе. У финалу су Руси победили селекцију Финске резултатом 5:2, освојивши тако своју 27. титулу светског првака (5. под садашњим именом). Бронзану медаљу освојио је бранилац титуле, селекција Шведске која је у мечу за треће место савладала селекцију Чешке резултатом 3:0. За најкориснијег играча турнира изабран је голман финске репрезентације Пека Рине, док је најефикаснији играч десно крило руске репрезентације Виктор Тихонов са укупно 16 бодова (по 8 голова и асистенција). Елитну дивизију светског хокеја напустиле су репрезентације Италије и Казахстана које су заузеле два последња места на турниру, те ће се наредне године такмичити на првенству прве дивизије.

Са просеком од преко 10.000 гледалаца по утакмици било је ово једно од најпосећенијих првенстава у историји светских првенстава.


Даље...


уреди

Октобар

Изабрани

Лого лиге
Лого лиге

Хокејашка лига Шведске или скраћено СХЛ лига (швед. Svenska hockeyligan) је по рангу највише професионално клупско такмичење у хокеју на леду на подручју Краљевине Шведске.

Као такмичење у актуелној форми основано је 1975. увођењем плеј-офа, под именом Елитсериен (швед. Elitserien) и заменило је дотадашњи лигашки аматерски систем. У почетку је у лиги учестовало 10 клубова, а број клубова је на садашњих 12 повећан током сезоне 1987/88. Национална првенства Шведске се одржавају од 1922. године. Под садашњим именом егзистира од 2013. године.

Под заједничким је патронатом заједнице клубова лиге и Савеза хокеја на леду Шведске.

Најуспешнија екипа у лиги је ХК Фарјестад из Карлстада са укупно 9 титула националног првака. Са просеком од 6.385 гледалаца по утакмици током сезоне 2011/12. СХЛ лига је била најпосећеније клупско хокејашко такмичење у Европи те сезоне. У лиги се тренутно такмичи 12 клубова, а планирано је да се од сезоне 2015/16. број клубова повећа на 14.

СХЛ лига се сматра једним од 4 најјача клупска такмичења у Европи, заједно са финском и чешком лигом, а иза руске КХЛ лиге.

Захваљујући свом географском положају и присуству бројних ледених површина током зимског дела године (у неким подручјима и по десет месеци годишње) спортови на леду су од најранијих времена имали велику популарност на подручју Шведске. Најпопуларнија екипна игра била је хокеј са лоптом (или бенди). Међутим модерни хокеј на леду као игра се појавио доста касно, тек 1919. године превасходно захваљујући америчком бизнисмену и заљубљенику у ову игру Раулу Ла Мату који је у Стокхолму једно време радио као филмски режисер. Нова игра је за кратко време постала веома популарна, почели су да се оснивају и први клубови, а већ 1920. репрезентација је дебитовала на Олимпијском турниру (уједно и на међународној сцени) у Антверпену.

Бригу о хокеју на леду у земљи је у почетку водио Фудбалски савез Шведске. Иако се у то време хокеј није играо организовано, ФСШ је 23. марта 1912. постао пуноправним чланом Међународне хокејашке асоцијације (ИИХФ). Национални савез задужен искључиво за хокеј на леду издвојио се из фудбалске организације 17. новембра 1922, а убрзо је постао и пуноправним чланом Краљевског спортског савеза Шведске, а наследио је и чланство ФСШ у ИИХФ-у. За првог председника именован је некадашњи шведски олимпијац Исак Вестергрен захваљујући чијој финансијској помоћи је национални тим учествовао на ЛОИ у Антверпену две године раније.

Национална првенства играју се од 1922. године. Све до 1952. такмичење се одржавало по турнирском систему, а од тада лига се састојала од две дивизије (северне и јужне) чији победници су у директном окршају одлучивали о титули националног првака.

Даље...


уреди

Новембар

Изабрани

Лого лиге
Лого лиге

Лига (фин. Liiga) или Елитна хокејашка лига Финске је по рангу највише професионално клупско такмичење хокеја на леду у Финској. Основана је у сезони 1975/76. под именом СМ-лига (фин. Suomen mestaruus-liiga) као наследница дотадашње аматерске СМ-сарја (SM-sarja) лиге и под тим именом је егизстирала до 2013. године. Под заједничком је управом заједнице клубова лиге и Савеза хокеја на леду Финске.

Највише титула до сада је освојила екипа Илвеса из Тампереа са укупно 16 титула. Међународна хокејашка федерација прогласила је Финску елитну лигу другим по снази такмичењем у Европи (после КХЛ-а), а трећим у свету (испед је НХЛ).

Иако је лига у једном периоду свог постојања имала нижи ранг и попуњавала се системом промоција, тренутно је реч о лигашком такмичењу затвореног типа у којем број и списак учесника одређује Борд лиге.

Како је током 1970-их година дошло до великог корака напред у развоју хокеја на леду у Финској, јавила се и потреба за реорганизацијом националног шампионата како би тај квалитет и напредак још више дошао до изражаја. Због тога је 1975. формирана СМ-лига (фин. Suomen mestaruus-liiga), професионално такмичење које је заменило дотадашње аматерско такмичење СМ-сарја (фин. SM-sarja).

Новосонована лига егзистира на строго професионалним принципима и по јасно дефинисаним правилима, и лигом управља Извршни одбор који има потписан уговор о сарадњи са Савезом хокеја на леду Финске. Било је то уједно и прво професионално спортско лигашко такмичење на територији Финске.

У првој сеезони лиге 1975/76. учестовало је укупно 10 клубова, а по први пут одигран је и плеј-оф у којем су учестовала 4 најбоља тима из лигашког дела сезоне. Задржан је систем промоције и испадања на основу којег је одређиван списак учесника за сваку наредну сезону. Последњепласирани тим из лигашког такмичења борио се за место у елити у директном дуелу са екипом која је била најбоља у нижерангираном такмичењу исте сезоне.

Хокејашки тимови у Финској увек имају своја традиционална имена, и никада их не мењају у зависности од власника (компанија и појединаца) који управљају клубовима. Одреднице Ab, Oyj и Ry означавају статус правног субјекта који је у власничкој структури клуба.

Од сезоне 2014/15. у лиги се уместо екипе Јокерита такмичи тим ХК Спорт из града Васе.

Даље...


уреди

Децембар

Изабрани

Лого лиге
Лого лиге

Шпенглеров куп (нем. Spengler Cup) је традиционални турнир у хокеју на леду који се одржава крајем месеца децембра у швајцарском зимовалишту Давосу. Прво издање овог турнира одржано је давне 1923. године и због тога се ово такмичење сматра најстаријим позивним турниром у хокеју на леду. Традиционални домаћин турнира је хокејашки клуб Давос а утакмице се играју у дворани Ваилант арена у Давосу. Турнир се одржава од 25. децембра до Нове године.

Такмичење је замишљено од стране др. Карла Шпенглера као начин промоције хокејашких екипа са немачког говорног подручја које су непосредно накод Првог светског рата биле суочене са дискриминацијама због дешавања у рату. Временом такмичење је превазишло замишљене оквире и постало један од најпрестижнијих хокејашких турнира на којем су својевремено учестовале и многобројне најмоћније екипе са европског континента.

Поред европских екипа често су учестовали и национални тимови Канаде и САД, чак и репрезентација Јапана 1971. године. Међу учесницима су биле и колеџ екипе и чланови хокејашке лиге Онтарија.

Најуспешнији тим на такмичењу је ХК Давос са 15 освојених титула (последња титула освојена 2011. године).

Турнир је специфичан по томе што екипе имају право да током такмичења појачају своје редове са пет играча и једним голманом само за ту прилику. Ову привилегију углавном користи домаћи тим са циљем да би се додатно заинтересовала домаћа публика и привукли спонзори.

Тирнир је добио име по доктору Карлу Шпенглеру. Трофеј има изглед златне лопте коју на кружној основици придржавају сребрне хокејашке палице. Овакав изглед трофеја датира од 1956. године.

Даље...


уреди