PDF — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
172 бајта додата ,  пре 6 година
Уређен текст, додате везе
м (Разне исправке)
(Уређен текст, додате везе)
__БЕЗКН__
'''-{Portable Document Format}-''' (скраћено: '''-{PDF}-''') је форматоблик записа докумената којегунутар [[Datoteka|датотеке]] који је креиралакреирало компанија[[предузеће]] -{[[AdobeАдоби Systemsсистемс]]}- [[1993]]. године. Користи се за запис дводимензионалних докумената независноу облику који је независан од уређајасофтвера и резолуцијехардвера уређаја на коме се штампањаналази.
 
Сваки -{PDF}--документ садржи комплетан опис документа, укључујући слике, текст, [[векторска графика|векторску графику]], [[растерна графика|растерске слике]], те може садржавати и [[фонт]]ове потребне за приказ текста. За приказ -{PDF}- -докумената потребно је имати одговарајућеодговарајући програмепрограм зана рачунару, који сује бесплатниобично бесплатан и могуможе се наћипреузети наса [[Интернет|Интернета]]у.
 
ФорматОвај облик записа је заснован на програмсом језику -{[[PostScript]]}-. Може се препознати по томе што су прва четири [[бајт]]а увек '''-{%PDF}-'''. Име документа (датотеке) обично завршава са '''-{.pdf}-'''.
 
Ознака {{pdf}} иза линкавезе у Википедији означава да је реч о линкувези ка документу који је у формату -{PDF}--a облику.
 
== Спољашње везе ==
495

измена

Мени за навигацију