Константин VII Порфирогенит — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке; козметичке измене
мНема описа измене
Ред 62: Ред 62:


[[Категорија:Рођени 905.]]
[[Категорија:Рођени 905.]]
[[Категорија:Умрли 959.]]
[[Категорија:Византијски цареви]]
[[Категорија:Византијски цареви]]
[[Категорија:Македонска династија]]
[[Категорија:Македонска династија]]
Ред 67: Ред 68:
[[Категорија:Историја Византије]]
[[Категорија:Историја Византије]]
[[Категорија:Средњовековни историчари]]
[[Категорија:Средњовековни историчари]]
[[Категорија:Умрли 959.]]

Верзија на датум 27. октобар 2014. у 21:17

Константин VII Порфирогенит
Константин VII Порфирогенит
Лични подаци
Датум рођења2. септембар 905.
Место рођењаЦариград, Византијско царство
Датум смрти9. новембар 959.
Место смртиЦариград, Византијско царство
Породица
СупружникЈелена Лакапина
ПотомствоРоман II
Теодора
РодитељиЛав VI Мудри
Зоја Корбонопсина
ДинастијаМакедонска династија
Византијски цар
Период913959
ПретходникЛав VI Мудри
НаследникРоман II

Константин VII Порфирогенит (грчки:Κωνσταντίνος Ζ΄ Πορφυρογέννητος) (2. септембар 9059. новембар 959). Византијски цар (913—959) и историчар. Аутор је четири историјска дјела: Спис о народима, Спис о церемонијама, Спис о темама и Живот Василијев.

Византијски цар Константин VII Порфирогенит је рођен у Цариграду. као једини син цара Лава VI Мудрог из његовог односа са Зојом Корбонопсином. До своје 10. године стајао је под регенством патријарха Николе Мистика, своје мајке и Романа Лакапина. Владао је самостално од 954. године до своје смрти 959. године.

Његова владавина је са политичког аспекта безначајна, али зато његова научно литерарна делатност заузима једно од најистакнутијих места и у византијској културној историји. Константин је имао смисла и љубави за науку и уметност. Цар је око себе окупио групу способних и образованих сарадника који су му помагали на спремању материјала, а суделовали су и у писању, тако је тешко одвојити шта је писао сам цар а шта сарадници. Карактер дела овог круга је компилаторски али баш у томе је њихова вредност јер доносе вести старијих изгубљених извора.

Датотека:Byz porf zlat.jpg
Константин Порфирогенит и Роман II на византијском златнику (945—959)

Константинова дела су богата информацијама. Најзначајније његово дело је „De administrando imperio“ (О управљању царством) које има дидактички карактер и намењен је царевом сину, каснијем цару Роману II. У том делу, Константин Порфирогенит даје податке о земљама и народима са којима је Византија долазила у додир, међу њима и Словенима. Дело је нарочито значајно за проучавање историје српског народа, јер Порфирогенит пише о доласку Срба на Балкан у 7. веку наше ере.

Дело му је настало 948952. године. Још раније од овог Константиновог дела настало је његово дело „De thematibus“ (О темама) који је написао око 934. Тај спис описује византијске управне јединице-теме у Константиново време, али дело се више односи на стање у 5. и 6. веку. Треће, уједно и најопширније дело цара-писца носи назив „De ceremonius aulae Bizantinae“ (О церемонијама византијског двора). Оно је настало после 952. године и доноси опис византијских обреда на дворовима и византијским церемонијама.

Последње историјско дело цара Константина Порфирогенита је била биографија његовог деде, Василија I Македонца, једног од најмоћнијих византијских царева у 9. веку.


Византијски цареви
913 — 959
Роман II