Адем Јашари — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот: исправљена преусмерења
м Бот: исправљена преусмерења
Ред 20: Ред 20:


== Биографија ==
== Биографија ==
Рођен је у породици [[учитељ]]a Шабана Јашарија и његове жене Захиде у селу [[Доње Преказе]] у регији [[Дреница (предео)|Дренице]] која је одувек словила као средиште [[Албански национализам|албанског национализма]] на [[Косово и Метохија|Косову и Метохији]]. Након завршене средње техничке школе, заједно са старијим братом Хамезом, се придружује илегалним албанским организацијама које за циљ имају одвајање [[Косово и Метохија|Косова и Метохије]] и њихово припајање замишљеној територији [[Велика Албанија|Велике Албаније]] и од [[1975]]. до [[1990]]. године је био због своје [[иредентизам|иредентистичке]] делатности у сталном сукобу са органима безбедности. Активно је учествовао у [[Немири у Социјалистичкој Аутономној Покрајини Косово 1981.|демонстрацијама]] [[1981]]. године.
Рођен је у породици [[учитељ]]a Шабана Јашарија и његове жене Захиде у селу [[Доње Преказе]] у регији [[Дреница (предео)|Дренице]] која је одувек словила као средиште [[Албански национализам|албанског национализма]] на [[Косово и Метохија|Косову и Метохији]]. Након завршене средње техничке школе, заједно са старијим братом Хамезом, се придружује илегалним албанским организацијама које за циљ имају одвајање [[Косово и Метохија|Косова и Метохије]] и њихово припајање замишљеној територији [[Велика Албанија|Велике Албаније]] и од [[1975]]. до [[1990]]. године је био због своје [[иредентизам|иредентистичке]] делатности у сталном сукобу са органима безбедности. Активно је учествовао у [[немири на Косову 1981.|демонстрацијама]] [[1981]]. године.


=== Тероризам ===
=== Тероризам ===

Верзија на датум 3. децембар 2014. у 11:47

Адем Јашари
Датотека:Adem Jashari.JPG
Адем Јашари
Датум рођења(1955-11-28)28. новембар 1955.
Место рођењаДоње Преказе
 ФНРЈ
Датум смрти6. март 1998.(1998-03-06) (42 год.)
Место смртиДоње Преказе
 СРЈ

Адем Јашари (алб. Adem Jashari; Доње Преказе, 28. новембар 1955 — Доње Преказе, 6. март 1998) је био оснивач и вођа албанске терористичке организације ОВК.

Биографија

Рођен је у породици учитељa Шабана Јашарија и његове жене Захиде у селу Доње Преказе у регији Дренице која је одувек словила као средиште албанског национализма на Косову и Метохији. Након завршене средње техничке школе, заједно са старијим братом Хамезом, се придружује илегалним албанским организацијама које за циљ имају одвајање Косова и Метохије и њихово припајање замишљеној територији Велике Албаније и од 1975. до 1990. године је био због своје иредентистичке делатности у сталном сукобу са органима безбедности. Активно је учествовао у демонстрацијама 1981. године.

Тероризам

Од 1990. године више пута илегално прелази границу и одлази у Албанију где похађа војно диверзантске курсеве и учествује у организовању илегалних оружаних формација које ће касније прерасти у јединствену терористичку организацију под називом Ослободилачка војска Косова при чему добија и чин мајора албанске војске. Заједно са браћом Хамзом и Муратом и браћом Кодре одлази 3.новембра 1991. године у Албанију на обуку са намером да створи базу за будућу сепаратистичку војску на Косову. СДБ Републике Србије покушала је да га ухапси 30. децембра 1991. али је група пружила отпор и успела да побегне.

Биста у Тирани

Главни носиоци тероризма од 1992. до 1997. године је била Јашаријева група. Најпре су дејствовали из заседа попут качака и балиста а временом су користили савременије облике тероризма. Због тога су у Окружном суду у Приштини на по 20 година затвора осуђени Адем Јашари, Иљаз Кодра, Сахит Јашари, Фадиљ Кодра, Јакуп Нура, Зенан Кодра и Реџеп Селими, а на 10 година је осуђен и Хашим Тачи.

Прву већу синхронизовану акцију организовали су 22. априла 1996. године када су у нападима у Пећи, Штимљу, Дечанима, на путу Рожаје - Приштина код Косовске Митровице убили пет и ранили још пет особа.

Јашаријева група је наставила терористичке активности а већи сукоб са српском полицијом десио се 22. и 23. јануара 1998 . Тада је група од 7-8 лица на путу Србица - Дреница заустављала возила и матретирала путнике. На лице места је дошла патрола полиције која је након пушкарања почела да гони терористе међу којима је био Адем Јашари. Група је побегла у село Доње Преказе, а полиција је стигла у село и позвала их на предају. На полицију је запуцано их свих кућа а терористичка група је успела да се извуче из села. Након сукоба српска полиција је јавила да је Адем Јашари рањен у сукобима.

Специјалне полицијске снаге су 5. марта 1998. опколиле село Доње Преказе и направиле шири прстен око других села и позвала Јашарија на предају. Адем Јашари је то одбио и пружио је јак отпор у добро опремљеном и припремљеном забаракадираном бункеру ојачаном џаковима песка. После пружања снажног отпора у сукобима у којима је погинуло 66 терориста и члана породице који нису хтели да изађу из бункера као и 2 припадника полиције ликвидирана је група Адема Јашарија.

У центру Приштине постављен је споменик а у централном подручју Тиране постављена је биста Адема Јашарија.

Види још

Спољашње везе

Шаблон:Link GA