Војнограничарска зграда у Сремској Митровици — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
м Бот: исправљена преусмерења
Ред 4: Ред 4:
|Опис слике=Војнограничарска зграда
|Опис слике=Војнограничарска зграда
|Место=[[Сремска Митровица]]
|Место=[[Сремска Митровица]]
|Општина=[[Општина Сремска Митровица|Сремска Митровица]]
|Општина=[[Град Сремска Митровица|Сремска Митровица]]
|Врста=
|Врста=
|Време=[[1747]].
|Време=[[1747]].
Ред 25: Ред 25:


== Изглед ==
== Изглед ==
Једноставна просторна организација обухватала је службене просторије намењене граничарским потребама у приземљу и стан за потпуковника на спрату. [[Зграда]] је солидно грађена од опеке и малтера. Симетрична композиција рашчлањена је хоризонтално широко профилисаним венцем између приземља и спрата, затим наизменичним хоризонтално и полукружно обрађеним венцем изнад спратних [[прозор]]а и богато профилисаним поткровним венцем. Посебан акценат главној [[Фасада|фасади]] даје централни [[ризалит]] са лучно завршеном улазном капијом и правоугаони прозор на спрату фланкиран са два [[Пиластер|пиластра]]. После укидања [[Војна Граница|Војне границе]] [[1881]]. године, зграда је адаптирана за цивилне потребе и у њој су биле смештене многе установе културе. <ref>[http://vojvodinaonline.com/sta-videti-i-raditi/kultura-i-istorija/vojnogranicarska-zgrada-sediste-brigade-sremska-mitrovica/?lang=SR ТО Војводине/Војнограничарска зграда-седиште бригаде Сремска Митровица]</ref>
Једноставна просторна организација обухватала је службене просторије намењене граничарским потребама у приземљу и стан за потпуковника на спрату. [[Зграда]] је солидно грађена од опеке и малтера. Симетрична композиција рашчлањена је хоризонтално широко профилисаним венцем између приземља и спрата, затим наизменичним хоризонтално и полукружно обрађеним венцем изнад спратних [[прозор]]а и богато профилисаним поткровним венцем. Посебан акценат главној [[Фасада|фасади]] даје централни [[ризалит]] са лучно завршеном улазном капијом и правоугаони прозор на спрату фланкиран са два [[Пиластер|пиластра]]. После укидања [[Војна крајина|Војне границе]] [[1881]]. године, зграда је адаптирана за цивилне потребе и у њој су биле смештене многе установе културе. <ref>[http://vojvodinaonline.com/sta-videti-i-raditi/kultura-i-istorija/vojnogranicarska-zgrada-sediste-brigade-sremska-mitrovica/?lang=SR ТО Војводине/Војнограничарска зграда-седиште бригаде Сремска Митровица]</ref>


Данас се у просторијама овог значајног здања налази Завод за заштиту споменика културе. Конзерваторски радови су извођени [[1987]]. године.
Данас се у просторијама овог значајног здања налази Завод за заштиту споменика културе. Конзерваторски радови су извођени [[1987]]. године.
Ред 31: Ред 31:
== Види још ==
== Види још ==
* [[Списак споменика културе у Сремском округу]]
* [[Списак споменика културе у Сремском округу]]
* [[Споменици културе од великог значаја]]
* [[Споменик културе од великог значаја|Споменици културе од великог значаја]]


== Референце ==
== Референце ==

Верзија на датум 29. децембар 2014. у 20:42

Војнограничарска зграда у Сремској Митровици
Војнограничарска зграда
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанка1747.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Војнограничарска зграда у Сремској Митровици је подигнута 1747. године, када је Сремска Митровица постала средиште Петроварадинског деветог граничарског пука, за потребе граничара саграђене су многе административне, војне и стамбене зграде. Зграда има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед

Једноставна просторна организација обухватала је службене просторије намењене граничарским потребама у приземљу и стан за потпуковника на спрату. Зграда је солидно грађена од опеке и малтера. Симетрична композиција рашчлањена је хоризонтално широко профилисаним венцем између приземља и спрата, затим наизменичним хоризонтално и полукружно обрађеним венцем изнад спратних прозора и богато профилисаним поткровним венцем. Посебан акценат главној фасади даје централни ризалит са лучно завршеном улазном капијом и правоугаони прозор на спрату фланкиран са два пиластра. После укидања Војне границе 1881. године, зграда је адаптирана за цивилне потребе и у њој су биле смештене многе установе културе. [1]

Данас се у просторијама овог значајног здања налази Завод за заштиту споменика културе. Конзерваторски радови су извођени 1987. године.

Види још

Референце

Спољашње везе


Напомена: Садржај ове странице је написан према опису споменика културе из Списка свих споменика, са званичног сајта: Интернет презентација САНУ-Споменици културе у Србији. Дозволу за коришћење података можете погледати овде.