Марија Ана од Шпаније — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
CommonsDelinker је заменио датотеку Diego_Velázquez_031.jpg са Diego_Velázquez_-_Maria_Anna_of_Spain_-_Prado.jpg. Разлог: File renamed: 2.
Ред 1: Ред 1:
{{Владар
{{Владар
| име = Марија Ана Шпанска
| име = Марија Ана Шпанска
| слика = Diego Velázquez 031.jpg
| слика = Diego Velázquez - Maria Anna of Spain - Prado.jpg
| опис_слике = Марија Ана од Шпаније
| опис_слике = Марија Ана од Шпаније
| пуно_име = Марија Ана од Шпаније
| пуно_име = Марија Ана од Шпаније

Верзија на датум 25. јануар 2015. у 02:28

Марија Ана Шпанска
Марија Ана од Шпаније
Лични подаци
Пуно имеМарија Ана од Шпаније
Датум рођења18. август 1606. година
Место рођењаЕл Ескоријал, Шпанија
Датум смрти13. мај 1646. година
Место смртиЛинц, Аустрија
Породица
СупружникФердинанд III, цар Светог римског царства
ПотомствоФердинанд IV Угарски, Маријана Шпанска, Леополд I, цар Светог римског царства, Филип Август, Максимилијан Томаш
РодитељиФилип III од Шпаније
Маргарета од Аустро-Штајерске
ДинастијаХабзбурзи
царица Светог римског царства
Период1648-1649
ПретходникЕлеонора Гонзага
НаследникМарија Леополдина Аустријска

Марија Ана Шпанска (18. август 1606 - 13. мај 1646) је била царица Светог римског царства, краљица Немачке, Чешке, Угарске, Хрватске и Славоније, надвојвоткиња Аустрије, и војвоткиња Тешина.

Биографија

Рођена је у Ел Ескоријалу као аустријска надвојвоткиња и кастиљско-арагонска и португалска владарка. Родитељи су јој били Филип ΙΙΙ, краљ Кастиље, и Маргарета од Аустро-Штајерске, а старија брат и сестра Филип ΙV, краљ Кастиље, и Ана Кастиљска.

Двадесетих година 17. века, Џејмс I Стјуарт, краљ Енглеске, желео је свог сина Карла оженити Маријом Аном. Карло је чак допутовао до Мадрида како би је упознао. До брака није дошло јер се Марија Ана није желела удати за протестанта, а Карло није желео испоштовати захтеве њеног оца, односно преобрати се на римокатоличанство.

Дана 20. фебруара 1631. године удала се за свог првог рођака, будућег цара Фердинанда ΙΙΙ. Марија Ана је била активна у политици, саветовала мужа и управљала његовим земљама као регент када је то било потребно.

Имали су шесторо деце, од којих су детињство преживели Фердинанд ΙV, краљ Угарске, Маријана Аустријска и Леополд Ι, цар Светог Римског Царства. Два сина, Филип Август (1637) и Максимилијан Томаш (1638), умрли су у детињству. Цар и царица су се за вријемеТридесетогодишњег рата нагло преселили у Линц, где је царица умрла током трудноће. Њено последње дете, надвојвоткиња Марија, рођена је царски резом, али је умрла исте године.

Види још

Извори